Verden

USAs ambassadør drept i angrep i Libya

USAs ambassadør og ytterligere tre amerikanske diplomater er drept i et rakettangrep mot det amerikanske konsulatet i Benghazi.

  • Jon Dagsland Holgersen
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

President Barack Obama bekrefter at fire amerikanere ble drept i et rakettangrep mot konsulatet i Banghazi i Libya tirsdag kveld, inkludert USAs ambassadør Chris Stevens.

Bilder av opptøyene som sirkulerer på nettet viser en vestlig mann som bæres bort. Det er ikke stadfestet om personen er drept eller er i live, eller om det er den amerikanske ambassadøren som er avbildet.

Tirsdag opplyste amerikanske myndigheter at en av deres statsborgere ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, men det ble ikke opplyst at det var ambassadøren.

Utnevnt i mai

– Vi kan ikke kommentere dette. Det må utenriksdepartementet i Washington, DC gjøre, sier medierådgiver Marit Andersen ved USAs norske ambassade i Oslo til Aftenposten.no.

Karrièrediplomaten J. Christopher Stevens ble utnevnt som USAs ambassadør til Libya i mai i år. Han var i landet i to tidligere omganger, først som nestkommanderende fra 2007 til 2009 og deretter som USAs spesialutsending til det libyske overgangsstyret fra mars til november i fjor.

Dersom Stevens faktisk er drept, vil det være første gang på 33 år at en sittende amerikansk ambassadør blir tatt av dage i aktiv tjeneste. I 1979 ble USAs ambassadør til Afghanistan, Adolph Dubs, kidnappet og drept av militante opprørere på et hotell i Kabul.

Protesterte mot amerikansk film

Tirsdagens angrep i Benghazi skal ha vært del av en angivelig protest mot en amerikansk film som fremstiller islam som kreft.

Bilder fra nattens angrep viser det amerikanske konsulatet i full brann. Bygningen ble beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret under angrepet.

Den islamkritiske filmen er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile.

Filmen markedsføres flittig av den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen. I Mazar-i-Sharif i Afghanistan ble norske Siri Skare, svenske Joakim Dungel og fem andre FN-medarbeidere drept da demonstranter angrep et FN-kontor.

Jones viste tirsdag utdrag av den omstridte Muhammed-filmen i sin kirke i Gainesville i Florida, og det skal være nyheten om dette som utløste protester.

Rasende demonstranter

Også i Egypt førte nyheten om filmen til rasende demonstrasjoner tirsdag.

Flere tusen demonstranter forsøkte å storme den amerikanske ambassaden i Kairo, satte fyr på det amerikanske flagget og erstattet det med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen gud unntatt Allah, og Muhammed er hans sendebud».