Verden

En bølge av islamistiske terrorangrep i Afrika

Al-Shabaab og Boko Haram er noen av terrororganisasjonene som nådeløst herjer i det sentrale Afrika.

Lørdag var det en uke siden terrorangrepet mot kjøpesenteret i Kenya. Soldater var blant de mane som markerte dette med lystenning, sang og bønn utenfor kjøpesenteret. Foto: Ben Curtis

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Nagamani (i midten) sørger ved siden av kisten til sin bror, Sudharshan B. Nagaraj, som ble drept i terrorangrepet. Begravelsen fant sted ved Bangalore i India. En stor del av ofrene i terrorangrepet var utenlandske statsborgere. Foto: Aijaz Rahi

Det er gått over en uke siden terrorister fra terrorgruppen Al-Shabaab tok seg inn på kjøpesenteret i Kenya og tok livet av minst 67 mennesker. Nå begynner historiene fra overlevende å komme ut. Sammen forteller de om en ny taktikk fra terroristenes side.

Rutvik Patel (14) gikk langs hyllene i butikken Nakumatt, som selger alt fra plasma TV til frukt, da han hørte et stort smell.

— De begynte å skyte vilt rundt seg. Etterpå ble det stille og de gikk rundt til folk og stilte dem forskjellige spørsmål. Hvis du visste svaret, fikk du gå. Blant annet fikk de spørsmål om navnet til Profetens mor. Andre ble spurt om å synge og gjengi religiøse vers, sier Patel til nyhetsbyrået Associated Press.

Patel visste han ikke kunne svarene, så han klarte å rømme til taket og hoppet ned. I fallet brakk han ankelen, men han overlevde.

Fremdeles er et titall mennesker savnet etter terrorangrepet, som er det største angrepet terrororganisasjonen har gjennomført i Kenya.

- Et PR-problem

Flere eksperter mener at taktikken viser en ny trend i Al-Shabaabs terrorangrep og at dette stammer fra deres bånd til terrorgruppen Al-Qaida.

Les også

- Metodene var så rå, at selv Osama bin Laden kritiserte ham

— Al-Qaida har tatt innover seg at drepte muslimer er et enormt PR-problem for organisasjonen. Dette er et problem som de for alvor har merket etter en del angrep i Irak, og nå ser vi at også at samarbeidsgrupper til Al-Qaida tar hensyn til denne problemstillingen, sier Daveed Gartenstein-Ross, direktør for senteret for radikaliseringen av terrorister i Washington til AP. Senest for to uker siden kom nåværende Al-Qaida leder Ayman al-Zawahiri med en uttalelse der han ber om at det tas bedre vare på muslimske liv og at man ikke angriper andre islamist-grupperinger.

Rammet vilkårlig

Al-Shabaab har i tidligere angrep gjort lite for å skåne muslimer. Flertallet av deres angrep er blitt gjennomført i Somalia, et land der 99 prosent av befolkningen er muslimer. Deres angrep på restauranter, busstasjoner og offentlige bygninger rammet som regel også trosfeller.

Frem til sin død nektet også Osama bin Laden å inkludere Al-Shabaab i Al-Qaida-nettverket. I 2010 skrev Bin Laden også et brev der han ba organisasjonen om å revurdere sine aksjoner for å minimere antall drepte muslimer. Al-Shabaab fikk bli med i Al-Qaida-nettverket i februar 2012, nesten et år etter bin Ladens død.

Tok forholdsregler

Med innpass i Al-Qaida-nettverket og med angrepet på kjøpesenteret for en uke siden, er det mye som tyder på at Al-Shabaab har tatt den avdøde Al-Qaida-lederens råd.

I en e-postutvikling med Associated Press bekrefter også Al-Shabaab fremgangsmåten: «Mujahideen (journ. mrk: jihadistene) gjennomførte en grundig bakgrunnssjekk på kjøpesenteret, og har tatt alle mulige forholdsregler for å skille muslimer fra Kuffar (journ. mrk: vantro) før de utførte sine angrep».

Stig Jarle Hansen, forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap sier det er en nytt trekk ved Al-Shabaab at de sjekker om ofrene er muslimer eller ikke-muslimer under et angrep.

Les også

Disse tre landene har flere terrorofre enn noen andre

— Det har vært både press utenfra og innenfra i organisasjonen for å begrense at muslimske liv går tapt, sier han.

En bølge over Afrika

Det sentrale Afrika har vært preget av terror den siste uken. Først terrorangrepet på kjøpesenteret, og i helgen gikk den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram til nye angrep nordøst i Nigeria. Boko Haram stormet en sovesal ved en skole i byen Gujiba og skjøt mot studenter. Boko Haram har tidligere vært svært kritiske til det de kaller "vestlig utdanning".

Hansen mener å se en sammenheng mellom Boko Haram og Al-Shabaab.

— Jeg har kilder på at personer fra Boko Haram har vært og trent med Al-Shabaab. Riktignok har Boko Haram en annen ideologi, men det er gode forbindelser mellom de to organisasjonene. Disse er en del av en bølge som går over det sentrale Afrika hvor vi ser en økning av islamistiske organisasjoner, sier han, og viser blant annet til urolighetene i Mali.

Dette viser også igjen i angrep lenger nord i Afrika, blant annet i angrepet i Algerie på gassanlegget i In Aménas hvor 40 ansatte ble drept. Fem av disse var fra Norge.

Her som på kjøpesenteret i Nairobi, var angrepet først og fremst rettet mot utlendinger.

helene.skjeggestad@aftenposten.no

 1. Les også

  Dømt i Norge for pengestøtte til militsgrupper - nå er han parlamentspolitiker i Somalia

 2. Les også

  Overlevende forteller dramatiske historier fra Kenya

 3. Les også

  Interpol etterlyser «Den hvite enke»

 4. Les også

  Nesten alle terrorofre i verden blir drept i tre land

 5. Les også

  Råbarket islamist brutaliserer Al-Shabaab

 6. Les også

  – Nairobi-terroristene leide butikk i kjøpesenteret

En mann ber utenfor en kirke i Nairobi. Overlevende etter terrorangrepet forteller at terroristene sjekket om ofrene var muslimer eller ikke-muslimer før de lot dem gå eller drepte dem. Foto: GORAN TOMASEVIC

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mens alle snakket om terror i Midtøsten, festet jihadistene grepet på et annet kontinent

 2. VERDEN

  IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land

 3. VERDEN

  De tapte på ett kontinent. Nå bygger IS seg opp på et annet.

 4. VERDEN

  Få blir drept i terroraksjoner i Vest-Europa

 5. VERDEN

  14 sivile er drept i terroren i Nairobi. Angrepet er over.

 6. VERDEN

  «Yngleplass for terror» skal stenges - 280.000 mennesker kastes ut