Norske turister rammet av skogbranner rundt Middelhavet

Flere store skogbranner herjer langs Middelhavet og har ført til bekymring blant nordmenn på ferie. Norske turoperatører følger situasjonen nøye.

Skogbranner herjer flere steder rundt Middelhavet og utgjør fare både for turister og fastboende. Her fra en strand nær Roma mandag der de brant friskt i furuskogen ved Castelfusano. Foto: Massimo Percossi / ANSA via AP / NTB scanpix

Hundrevis av turister er evakuert i Kroatia, Montenegro og på Sicilia. I tillegg brenner det i nærheten av Nice i Frankrike. Flere av disse områdene har hatt svært lite regn og høyere sommertemperaturer enn vanlig for årstiden.

Tone Kolstad fra Trondheim og hennes familie fikk brannen litt for tett innpå livet i Zrnovnica utenfor Split.

– Da det kom så nært at vi kjente varmen, følte jeg meg ikke trygg. Det var en ekkel følelse. De som bodde der sprang med vannslanger rundt husene. Da tenkte jeg «her vil jeg ikke være lenger», sier Kolstad til Adresseavisen.

Reisefølget på fire valgte mandag å dra fra leiligheten de hadde leid. Inntil videre har de tatt inn på et hotell i sentrum av Split.

Kroatiske myndigheter opplyser at 80 personer er blitt lettere skadd i brannene rundt Split. Brannmannskapene har jobbet natten gjennom, og flere steder har innbyggere hjulpet til i arbeidet med å forsvare bygninger mot flammene og hindre spredning. Tirsdag formiddag sier ordføreren i havnebyen at «det verste er over».

Reiseoperatører følger nøye med

Norske reiseoperatører følger situasjonen nøye. NTB har snakket med Apollo, Ving og Tui, som alle melder at de har kontroll på sine reisende.

– Vi har ett enkelt hotell i Split. Dette ligger langt unna området der det brenner, så det har ikke påvirket våre gjester. Det er også meldt om branner på Sicilia, men det er på andre siden av øya fra der vi har gjester. Vi har heller ikke fått noen meldinger om at brannene på Montenegro påvirker våre gjester, sier pressetalsmann Nikolai Johnsen i Tui.

Vings reisende er heller ikke rammet av brannene i Split.

– Vi har ikke noen hoteller i området hvor det brenner. De fleste av våre kunder er ute på øyene. Vi har sendt ut SMS og informert om brannen og holder dem oppdatert om situasjonen, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Apollo har for tiden 135 reisende i Podstrana i nærheten av Split.

– Siste beskjed er at brannen beveger seg bort fra alle områdene hvor vi har gjester. Det er sendt ut SMS til alle gjestene med oppdatert info, sier pressekontakt Christina Hafnor i Apollo.

Selskapet har også charterreiser til Montenegro, men disse gjestene bor fem mil unna området som brenner.

Ber om hjelp

Montenegro ba mandag om internasjonal hjelp for å få bukt med skogbranner på halvøya Lustica sør for Dubrovnik.

– Situasjonen ved Lustica er kritisk. Innenriksdepartementet har bedt om at EUs sivile katastrofeinnsats utløses for å få slukket ilden, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Lenger nord spredte ilden seg mandag kveld til forstedene av Split der et kjøpesenter måtte evakueres, hus ble brannskadd og flere biler tok fyr. Det samme gjorde byens søppelfylling, der tykk, svart røyk veltet opp.

Rundt 400 brannmenn prøvde å bekjempe brannen, hjulpet av mer enn hundre soldater og brannslukkingsfly.

– Situasjonen er helt forferdelig, ilden har spredt seg til et stort område, alt er dekket av røyk og ild, sa en representant for regionen.