Verden

Trump og Putin møttes for første gang. Det ble en maraton.

HAMBURG (Aftenposten): – Det var en tydelig positiv kjemi mellom de to. Det var så mye å snakke om, ingen av dem ville stoppe, sier USAs utenriksminister.

– Telefonsamtaler er aldri nok, sa Vladimir Putin møtte Donald Trump til det første personlige møtet mellom de to presidentene.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump satte seg ned bak lukkede dører litt etter klokken fire fredag ettermiddag.

Trump sa at han syntes det var en ære å møte Putin.

– Vi ser frem til at veldig mange positive ting skal skje, både for Russland og USA, sa Trump.

Trump er den fjerde amerikanske presidenten Vladimir Putin møter. Fredagens møte skulle etter planen vare i 35 minutter, men varte i 2 timer og 16 minutter.

  • Møtet mellom de viktigste landene på kloden avdekker en ny realitet: Verden har ingen sjef

– Fant tonen veldig raskt

Akkurat hvordan den personlige kjemien mellom Trump og Putin var, er det ingen utenforstående som vet bortsett fra utenriksministrene Rex Tillerson og Sergej Lavrov, samt to tolker som var til stede.

Men Tillerson uttalte etter møtet at det var «veldig konstruktivt» og at de to lederne «fant tonen veldig raskt».

– Det var en tydelig positiv kjemi mellom de to, sa Tillerson.

Tillerson forklarte at USAs førstedame Melania Trump på et tidspunkt ble sendt inn på møtet for å forsøke å avslutte samtalene, men at de fortsatte en time etter det.

– Det var så mye å snakke om, ingen av dem ville stoppe.

Tok opp russisk innblanding

Møtet mellom de to fant seg i forbindelse med G20-møtet i Hamburg.

Det første Trump tok opp med Putin var Russlands angivelige innblanding i den amerikanske valgkampen, ifølge Tillerson. Han sier at Trump skal ha presset Putin på dette, i det han omtaler som en «robust» ordutveksling.

Putin, på sin side, skal ha nektet for enhver russisk innblanding i valgkampen i 2016. Trump skal ha godtatt Putins forsikringer om dette, ifølge Lavrov.

Tillerson sa at de to lederne generelt ikke brukte mye tid på å debattere forhold som tilhørte fortiden, og at de fokuserte på hvordan de kan få relasjonen mellom USA og Russland til å fungere igjen.

Våpenhvileavtale i Syria

Etter møtet sa Putin at Trump og han snakket om situasjonen i Ukraina, Syria, kampen mot terrorisme og datakriminalitet – samt datasikkerhet.

– Jeg hadde en veldig lang samtale med USAs president. Mange saker hadde samlet seg opp, blant annet Ukraina, Syria og andre spørsmål. Vi kom også inn på kontraterrorisme og datasikkerhetsspørsmål, sa Putin.

Da møtet var over, kunngjorde USA og Russland at er enige om en våpenhvileavtale som gjelder sørvest i Syria.

Våpenhvilen skal ifølge nyhetsbyrået AP tre i kraft 9. juli klokken 12 lokal tid.

– Dette er vår første indikasjon på at Russland og USA kan jobbe sammen i Syria, sa Tillerson etter møtet.

Ulik erfaring

Mens Trump bare har noen måneders erfaring fra internasjonal topp-politikk, har Putin vært enten statsminister eller president i Russland sammenhengende siden 1999.

– Putin er en hyggeligere fyr enn meg, sa Trump i september 2015. Han har flere ganger uttrykt beundring for Russlands president.

I Moskva var man ikke i tvil om at Putin hadde et psykologisk overtak og utmerket godt visste hvordan han skulle håndtere Trump.

– Å spørre om hvordan dette vil gå, er like dumt som å spørre om hvordan været blir i morgen, sa utenriksminister Lavrov på forhånd ifølge Interfax.

Roste hverandre

Forholdet mellom Putin og Trump har vært i søkelyset i flere år. Før og etter presidentvalget roste de to hverandre. Trump erklærte at han ville ha en ny linje overfor Russland.

– Putin er en hyggeligere fyr enn meg, sa Trump i september 2015 og betegnet Putin som en bedre leder for sitt land enn Obama.

Putin på sin side betegnet Trump som en «fargerik og talentfull» leder. Makteliten i Moskva skålte begeistret i champagne da Trump ble valgt.

Etter avsløringene av kontakten mellom Trump-leiren og russiske diplomater, samt sporene etter russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, ble alt forandret.

FBI-granskningen av Russland-forbindelsene gir Trump langt mindre handlingsrom i forholdet til Russland.

Les mer om

  1. G20
  2. Donald Trump
  3. Vladimir Putin