Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist har gitt hverandre sitt «ja»

Sverige har i dag fått en ny prinsesse.

De nygifte.
  • Alf Ole Ask

— Ja, svarte brud og brudgom klart og tydelig på første spørsmål fra overhoffpredikant og biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark i Slottskyrkan lørdag.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist ga hverandre sitt «ja» i dag.

Etter løftene utvekslet de ringer. Aftonbladetavslørte torsdag at prins Carl Philip selv har stått for designen av gifteringen til Sofia. Den var litt liten, så det ut til, og de nygifte fniste litt mens de fikk den på.

Se flere bilder fra vielsen her: Bryllupet i bilder

Bruden, iført kjole fra designeren Ida Sjöstedt, ble ført til alters av sin far, Erik Hellqvist.

Kronprinsesse Victoria og begge brudens søstre leste under vielsesseremonien. Programmet for vielsen inkluderte moderne musikk av både Enya og Coldplay. Av sistnevnte gruppe hadde paret valgt hitlåta «Fix you», framført av Salem Al Fakir rett etter at de hadde gitt hverandre sitt ja.

De norske gjestene

Bryllupet startet klokken 16.30 i Slottskyrkan i det svenske slottet i ettermiddag. Det er der Carl Philips lillesøster Madeleine giftet seg for ganske nøyaktig to år siden.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ankommer vielsen.

Den norske kongefamilien er representert ved dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Dronning Sonja ankommer Slottskyrkan i Stockholm for å delta i lørdagens prinsebryllup.

De ankom sammen med en rekke andre prominente gjester. Se hele gjestelisten her.

Dans i Karl XIs galleri

Både gjørs, sjøkreps og asparges er på festmenyen når paret feires med storslått bryllupsmiddag og dans lørdag kveld.

Middagen serveres i salen Vita Havet på Stockholm slott, og etter mat, taler og bryllupskake blir det dans i Karl XIs galleri.

Kong Carl Gustaf utbringer en velkomstskål under bryllupsmiddagen.

Bryllupsmenyen er som følger:

Først hvit asparges «Prinsessan Sofia» kokt i hylleblomstlake med älvdalsrogn, asparges— og gressløksemulsjon. Deretter sjøkreps trukket i koriander med grillet kamskjell, grankrydret yuzudressing, gjøkesyre og sukkererter, før det blir servert gjørs fra Hjälmaren med grillede grønnsaker, karamellisert crème fraîche og røkt smør. Desserten er fersken- og bringebærterte med hvit sjokolade og champagne- og ferskensorbé.

Prinsesse Sofia og prins Carl Philip under middagen på Vita Havet på Stockholm slott.

— Et godt hjerte og en klok hjerne

Fredag kveld høstet prins Carl Philips to søstre mye ros for sin tale til broren som var spekket med humor, skal en tro opplysninger i svenske medier.

De henvendte seg også direkte til Sofia og sa:

– Det er ikke vanskelig å forstå at vår bror falt for deg. Du har et godt hjerte og en klok hjerne, skriver Expressen.

Fredagens vennefest foregikk i Bergrummet ute på Skeppsholmen i Stockholm. Inne i det 1000 kvadratmeter store tidligere tilfluktsrommet ble gjestene i de sene timer underholdt av magedanserinner og de som ville kunne røke vannpipe, skriver Aftonbladet.

Det var et libanesisk tema for nachspielet etter middagen.

Barndomsvenner som toastmastere

Det var Jonas Lebrand og Johan Andersson, barndomsvenner av prinsen som var toastmastere under festen fredag, som varte ut i de små timer. Dette var den mer uhøytidelige feiringen av brudeparet. Lørdag kveld er det den offisielle middagen etter vielsen. Der slipper ikke venner til på talerlisten, kun familien.

Men under festen fredag hold også prinsen tale til sin kommende brud og uttrykte hvor mye hun betyr for ham, skal en tro referater i svenske medier.

Ingen medier var til stede inne på festen.

Maten var en meny med Sverige og Frankrike som tema: Tartar av røyket hellefisk med frossen chèvrekrem til forrett, fylte brystfilet av perlehøns og en bruschetta med jordbær og hvit sjokolade til dessert.

Band fra lokalet

Bandet Larz-Kristerz fra Älvdalen spilte, og dette var Sofia Hellqvists overraskelse til gjestene. Bandet er fra hennes hjemby og da de avsluttet opptreden med ”Du raider upp mig. ”

– Sofia sto sammen sin mamma og mormor da kom tårene, fortalte bandmedlemmet Trond Korsmoe til Aftonbladet.

Les mer om prinsessen fra Älvdalen her.

Den yngre garde foresatte festen ut i de små timer, men dronning Silvia og Kong Carl Gustaf forlot festen da en DJ overtok.

— Fantastisk, var dronning Silvias eneste kommentar da hun i natt forlot festen.