Verden

Skjebnedag for det britiske kongehuset

I dag har dronning Elizabeth innkalt til krisemøte for å diskutere fremtiden til barnebarnet prins Harry og kona Meghan. Hovedpersonene selv «truer» med å snakke ut på direkten til Oprah Winfrey.

Dronning Elizabeth skal ifølge britiske medier være svært skuffet over beslutningene som hennes barnebarn, prins Harry og kona, hertuginne Meghan har tatt om å trekke seg tilbake.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Det britiske kongehuset har neppe stått overfor en større krise siden Diana og prins Charles gikk fra hverandre på slutten av 1980-tallet.

Nå er det sønnen Harry som preger avisforsidene i britisk presse. Kun halvannet år etter at han giftet seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle i et overdådig bryllup, betalt av britiske skattebetalere, bekjentgjorde paret i forrige uke at de valgte å trekke seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

Det skal attpåtil ha skjedd uten at dronningen på forhånd var blitt informert.

Dette har ført til et ramaskrik både blant britiske rojalister og innad i det britiske kongehuset. I dag har dronning Elizabeth innkalt til et krisemøte på landstedet Sandrigham i Norfolk, hvor blant annet dronningen, prins Charles, prins William og prins Harry skal diskutere parets fremtid. Ifølge britiske medier skal også hertuginne Meghan delta på møtet, men da på telefon fra Canada, hvor hun nå befinner seg.

Pryder forsidene

  • LES OGSÅ: Her kan du se førstesidene i Storbritannia mandag

Flere aviser, deriblant de seriøse avisene The Telegraph og The Times, skriver at det britiske kongehuset frykter at prins Harry og hertuginne Meghan skal la seg friste til å bli intervjuet direkte på TV.

The Telegraph skriver at trussel om et åpenhjertig intervju «henger over krisemøtet på Sandringham». Avisa skriver videre at de «kompliserte forholdene» rundt Harry og Meghans tilknytning til kongehuset kan gjøre at det vil ta tid å finne en løsning.

Naturlig nok vies denne saken enda større oppmerksomhet i britisk tabloidpresse. Alle de store løssalgs-avisene har det kongelige dramaet som hovedoppslag mandag.

Tabloidavisen The Sun skriver at det amerikanske støtteapparatet rundt hertuginne Meghan allerede har vært i kontakt med en rekke store TV-selskaper i USA, deriblant den amerikanske talkshowdronningen Oprah Winfrey, med tanke på et eksklusivt intervju. Winfrey var for øvrig gjest i parets bryllup i 2018. Ifølge The Sun skal Meghans mor Doria Ragland ha blitt observert i det hun forlater Oprah Winfreys hjem.

Mediene har allerede slått seg til utenfor portene til Sandringham i påvente av hva som vil komme ut fra mandagens krisemøte.

– Apparatet rundt Harry and Meghan har undersøkt mulighetene for et eksklusivt intervju hos alle de store TV-selskapene, sier en kilde i den britiske kongehuset til The Sun.

Avisen skriver også at trusselen om å fortelle sin historie i beste sendetid på amerikansk TV, kan ses på som et forhandlingskort overfor dronningen, i en familie som ikke akkurat er kjent for å «snakke ut» om interne forhold.

– Kanskje vil de kunne motta mer penger hvis de bestemmer seg for ikke å snakke, sier den samme kilden.

Det er her på dronningens landsted Sandrigham i Norfolk at det kongelige møtet skal finne sted.

Den samme historien blir også gjengitt i både The Telegraph og The Mirror. Sistnevnte siterer nyhetsoppleseren Tom Brady hos ITV, som er en venn av prinsen og hertuginnen. Han sier et slikt intervju ikke vil bli vakkert.

Tjenestemenn ved det britiske kongehuset frykter ifølge avisen at et slik intervju vil gjøre stor skade på kongefamilien, lik det som skjedde da prinsesse Diana gjorde et intervju med BBC i 1995. Her åpnet hun for første gang opp om hvordan det hadde vært å være gift med prins Charles.

Mange hindringer

Selv om paret ønsker å bli økonomisk uavhengige og skal dele sin tid mellom å bo i Storbritannia og Nord-Amerika, så siterer The Daily Mail kilder som sier at prins Harry under dagens oppvaskmøte vil bli forelagt en lang liste med hindringer som må løses før han og kona kan trekke seg tilbake fra kongelige oppgaver. Dette skal blant annet dreie seg om skatteforhold, visum, boligsituasjon og sikkerhet.

Ifølge kilder i det britiske kongehuset vil det kunne ta flere måneder å lande mange av de problemene som må løses. Et av punktene er å finne en løsning som gjør at britiske skattebetalere ikke føler seg lurt.

Ingen tør spå hva som kommer ut av dagens møte i Norfolk, eller når. Men vittige sjeler har allerede begynt å spøke med det er grunn til å forvente hvit røyk sivende ut av pipene på dronningens landsted når en avgjørelse er klar, slik vi er vant med fra Vatikanet når en ny pave skal velges.

– Dette kan ta fem minutter, og det kan ta fem timer, sier en kilde til avisen.

Hør podkasten Forklart om hvor vanskelig det er å trekke seg tilbake fra kongehuset:

Les mer om

  1. The Sun
  2. Oprah Winfrey