Verden

Fem knivstukket under hanukka-feiring hos New York-rabbiner. Angrepet omtales som terror.

Fem personer ble knivstukket under en hanukka-feiring i en rabbiners bolig i New York lørdag kveld. En person ble senere pågrepet av politiet.

Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS

 • NTB-AP-DPA

Knivstikkingen skjedde inne i boligen til en rabbiner i småbyen Monsey i New York. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Jøder samlet seg på gaten nær åstedet for knivangrepet natt til søndag. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Gjerningsmannen tok seg inn i rabbinerens bolig der flere titalls personer var samlet for å tenne hanukka-lys like før klokken 22 lørdag kveld i Monsey, en småby nord for New York City.

– Jeg ba for livet mitt. Han begynte å angripe folk umiddelbart etter at han kom inn døren. Vi hadde ikke mulighet til å reagere i det hele tatt. Vi så at han trakk fram en kniv fra en slire. Den var på størrelse med et kosteskaft, sier Aron Kohn, som var blant gjestene i rabbinerens bolig.

Fem personer ble påført stikkskader. Angriperen forsvant deretter ut igjen og forsøkte å ta seg inn i synagogen som ligger i nabobygningen. Men folk i synagogen hørte skrik fra rabbinerens bolig og låste synagogens dør av frykt. Dermed klarte ikke angriperen å ta seg inn, ifølge Kohn.

Pågripelse

Noen timer etter knivstikkingen uttalte politisjef Brad Weidel i Ramapo at politiet hadde funnet et kjøretøy som den mistenkte angriperen hadde stukket av fra åstedet med. Natt til søndag opplyste politiet at en mistenkt person var blitt pågrepet i Harlem i New York City, skriver The New York Times.

Politiet har ikke gått ut med identiteten på den pågrepne mannen. Motivet for ugjerningen er ukjent. New York-guvernør Andrew Cuomo har beordret delstatspolitiets hatkrimgruppe til å etterforske saken.

Omtales som terror

Cuomo uttalte seg om angrepet søndag morgen lokal tid.

– Dette er en terrorhandling. Jeg mener dette er innenlandske terrorister. De prøver å skape frykt, sa guvernøren.

– De motiveres av hat. De gjennomfører masseangrep. Dette er terrorister i USA som gjennomfører terror mot andre amerikanere, og det er slik vi må håndtere det, sa Cuomo.

Flere angrep

Lørdagens angrep var det siste i en rekke som er blitt rettet mot jøder i New York-regionen den siste tiden. Bare i New York City mottok politiet denne uken minst seks meldinger om angrep som ser ut til å være knyttet til jødehat, og åtte angrep siden 13. desember.

New York Citys ordfører Bill de Blasio sa fredag at politiet skal øke sin tilstedeværelse i bydeler der det bor mange jøder.

Tre mennesker ble 10. desember drept i et skyteangrep inne i en jødisk matbutikk i Jersey City. En person og to politifolk ble såret. Like før angrepet ble en politimann skutt og drept på et gravsted like i nærheten. De to antatte gjerningsmennene ble begge skutt og drept av politi.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Terroren traff Østerrike i hjertet. Landet går inn i tre dagers landesorg.

 2. VERDEN

  Over halvparten av alle religiøse hatangrep i USA er rettet mot en gruppe som utgjør 2,2 prosent av befolkningen

 3. VERDEN

  New York trapper opp testing etter «21 dager i helvete»

 4. VERDEN

  Terrorangrepet utenfor Paris: Tenåring ba elever peke ut læreren før han angrep med kniv

 5. VERDEN

  Knivangriper skutt og drept av politiet på London Bridge. Politiet betegner hendelsen som et terrorangrep.

 6. VERDEN

  Slovakisk politi: Østerrikske myndigheter ble varslet om Wien-angriper