Verden

De har bedt til Gud og skrevet til dronningen. – Dette brexit-sviket er ikke til å holde ut

Elizabeth og Robin Grey kommer fra Dorset sør-vest i England. De har dels busset og dels deltatt i protestmarsjen mot London. – Vi måtte være her i kveld. For å vise vårt sinne og vår avsky mot politikerne.

LONDON (Aftenposten): Bare timer før britene etter planen skulle forlate EU er festen avlyst. Men brexit-krigen fortsetter med uforminsket styrke.

  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Fredag kveld var det kaotiske tilstander utenfor Det britiske parlamentet.

Titusenvis av demonstranter og brexitmotstandere «beleiret» plassen og gatene rundt Westminster. Politioppbudet var enormt. Over parlamentet sirklet politihelikoptre.

Les også

Nyhetsanalyse: Fredag skulle britene forlate EU, ta kontrollen tilbake og feire friheten. Hvorfor gikk det så galt?

– Vi trenger ingen «bloody deal»

– Vi har bedt til Gud og skrevet til dronningen. Vi blir både rasende og religiøse av dette sviket.

Det sier ekteparet Elizabeth og Robin Grey. Fredag kveld var de blant tusenvis av demonstranter som samlet seg utenfor parlamentet.

– Vi trenger ingen «bloody deal», vi trenger ikke denne forbaskede avtalen, sier Robin.

– Bare få oss ut av EU nå. Det var det dere lovte for to år siden. Et rent brudd med EU. Kan det være så vanskelig? spør Elizabeth.

Hun forteller at Robyn har skrevet brev til Dronning Elizabeth og bedt henne rydde opp. Selv har hun bedt til Gud om at dette marerittet må ta slutt.

– EU har gitt oss en elendig avtale

Jos Haynes mener EU bevisst har gitt britene en dårlig avtale. For at ikke andre EU-land skal følge etter britene og forlate EU.

– Det våre politikere som har sviktet. Men jeg tror også EU bevisst har gitt oss en elendig avtale. For å skremme andre EU-land fra også å ville forlate dette monsteret i Brussel, sier Jos Haynes fra Devon.

Dette er den pensjonerte økonomens første demonstrasjon. Men det er det verdt, mente han.

– Hvor vanskelig kan det være bare å gi oss en vanlig handelsavtale. Land har jo hatt det i årevis. Og det fungerer utmerket, sier han.

Nigel Farage talte til brexit-motstanderne fredag

Brexit-generalene oppildnet massene

Blant tusenvis av demonstranter var også brexit-motstandernes «superstjerner».

Brexit-general Nigel Farage holdt en flammende appell. Det samme gjorde Tommy Robinson, den tidligere lederen av English Defence League, som nå har meldt seg inn i UKIP.

Robinson var i mange år ytre Høyres «superstjerne». Der Robinson viser seg, lukter det som regel bråk. Men hittil fredag har demonstrasjonene foregått uten konfrontasjoner.

Seiersmarsjen ble tidenes protestmarsj

Disse har marsjert fra Sunderland til London. En marsj på 400 kilometer.

Fredag kveld skulle EU-motstanderne feiret at den store Brexit-dagen var kommet. 29. mars klokken 23.00 var tidspunktet britene skulle forlate EU.

De ivrigste hadde marsjert fra Sunderland til London, en strekning på over 400 kilometer. Marsjen har vært ledet av brexit-generalen Nigel Farage.

Planen var å ankomme hovedstaden som seiershelter. I stedet ankom de London med gnagsår og såre føtter. Og forbannet politikerne.

Men samtidig hadde ingen tenkt å gi opp. De har fortsatt troen at britene kan komme seg ut.

Denne gjengen har deltatt i protestmarsjen fra Sunderland til London

Stemte ned Theresa Mays avtale for tredje gang

Samtidig fortsatte dramaet og kaoset i Underhuset. Mens demonstrantene vokste utenfor, ble Theresa Mays brexit-avtale stemt ned for tredje gang.

Denne gangen fremmet hun en nedstrippet versjon der kun selve utmeldelsen skulle stemmes over, og ikke det som kalles den politiske erklæringen for videre samarbeid med EU.

Men heller ikke det hjalp.

Kaoset fortsetter

Winston Churchill overvåket demonstrantene fredag. Hva han hadde ment om dramaet, får vi aldri vite.

Dermed fortsetter det politiske kaoset neste uke. Det er ventet at parlamentet alt på mandag vil starte med nye avstemninger. Tanken er at de skal gå gjennom alle mulige alternativer på nytt og bruke eliminasjonsmetoden for å komme frem til noe det kan bli flertall for.

Da nederlaget var klart, sa statsminister Theresa May at konsekvensene av Underhusets vedtak er alvorlige.

I utgangspunktet skal Storbritannia nå forlate EU 12. april. EU-kommisjonen sier i en uttalelse at en «no deal»-exit 12. april er et sannsynlig scenario.

– Det er om bare 14 dager. Det er ikke nok tid til å bli enige, lage lovgivning og ratifisere en avtale. Og samtidig sier Underhuset at det ikke vil forlate EU uten avtale. Så vi må finne en måte fremover, sa May.

Dette øker faren at britene kræsjer ut av EU 12. april. Både markedene og EU reagerte umiddelbart: Pundet falt og det blir krisemøte i Brussel 10. april.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Brexit
  2. London
  3. EU
  4. Storbritannia