Verden

USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan

USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan dersom ikke president Ashraf Ghani danner en mer inkluderende regjering.

Afghanistans president Ashraf Ghani (t.h.) er i ferd med å danne ny regjering, men USA og utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) er ikke fornøyde og truer med å kutte ytterligere i bistanden til landet. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-Nils-Inge Kruhaug

51 år gamle Hanif Atmar, som har et nært forhold til norske hjelpeorganisasjoner og myndigheter, overtar som utenriksminister i Afghanistan. Her fra da han var utenriksminister under tidligere president Hamid Karzai. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lørdag ble det kjent at Ghani hadde utnevnt norgesvennen Muhammad Hanif Atmar til utenriksminister.

Den afghanske presidenten kunngjorde også hvem som overtar som finansminister og informasjonsminister, til protester fra opposisjonen, ledet av tidligere regjeringssjef Abdullah Abdullah, som hevder å være den rettmessige vinneren av presidentvalget i september i fjor.

USA kuttet i forrige måned årets bistand til Afghanistan med drøyt 10 milliarder kroner, og truer nå med å kutte enda mer.

Alice Wells , som leder Sentral-Asia-avdelingen i amerikansk UD, oppfordrer også andre giverland til å gjøre det samme.

– Det kan ikke være «business as usual» for giverlandene, tvitret Wells søndag.

Norgesvenn

Afghanistans nye utenriksminister Muhammad Hanif Atmar hadde ulike ministerposter i den afghanske regjeringen fra 2002 til 2010, da han fikk sparken som innenriksminister etter et stort Taliban-angrep.

Fra 2014 til 2018 var han nasjonal sikkerhetsrådgiver for Ghani. I fjor stilte han som presidentkandidat, men trakk seg før valget.

På 1990-tallet arbeidet Muhammad Hanif Atmar for norske hjelpeorganisasjoner, og han har siden hatt et nært forhold til Norge og norske myndigheter.

Hemmelig politi

Mindre kjent er det at Atmar på 1980-tallet, under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, tilhørte det Moskva-tro regimets hemmelige politi Khad.

Den fryktede organisasjonen ble til å begynne med ledet av Mohammad Najibullah og samarbeidet tett med russernes KGB.

Khad anklages for å ha torturert og drept tusenvis av afghanere og for å ha drevet en nådeløs jakt på motstandere av okkupasjonen.

Ble såret

På slutten av 1980-tallet var Atmar med i en spesialenhet som ble satt inn i jakten på mujahedingeriljaen som med amerikansk hjelp forsøkte å jage russerne og deres allierte ut av Afghanistan.

I 1988 ble han såret under en operasjon i Jalalabad og mistet det ene beinet. Siden har han måttet bruke krykke.

Da russerne trakk seg ut av Afghanistan i 1989, og mujahedin rykket inn i Kabul, flyktet Atmar til Storbritannia, der han fikk seg en universitetsutdannelse.

Atmars gamle sjef Mohammad Najibullah søkte senere tilflukt i FNs kontorer i Kabul, men endte sine dager hengende i en lyktestolpe da Taliban rykket inn i Kabul i 1996.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Historiske fredssamtaler om Afghanistan

 3. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Problemer for afghansk fredsprosess

 4. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanerne vil ut etter 18 år. Er marerittet snart over?

 5. VERDEN
  Publisert:

  Forsiktig optimisme foran Afghanistan-forhandlinger

 6. VERDEN
  Publisert:

  Ghani godtar Taliban-utspill om våpenhvile