Verden

FBI sjekker enken til den mistenkte Boston-bomberen

Katherine Russel (24) vokste opp i et villastrøk på Rhode Island. Hennes avdøde mann, Tamerlan Tsarnajev, var flyktning fra Tsjetsjenia.

FBI har gjennomsøkt barndomshjemmet til Katherine Russel på jakt etter spor. Enken etter den mistenkte Boston-bomberen har flyttet hjem til Rhode Island. Foto: Joe Giblin/AP

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Legedatteren fra North Kingstown på Rhode Island møtte Tamerlan Tsarnajev på Suffolk University. Katherine Russel konverterte til islam, og giftet seg med Tsarnajev i 2010.

Nå har FBI tatt DNA-prøver av Russel, for å sammenligne prøvene med rester av kvinnelig DNA funnet på trykkokeren som eksploderte i målområdet til Boston Marathon, mandag 15. april, skriver The New York Times.

Bomben drepte tre mennesker, og såret rundt 260 personer.

Tamerlan Tsarnajev og hans lillebror Dzjokhar er mistenkt for bombeangrepet, og Russels bevegelser følges nøye av politiet.

Han passet datteren

Tamerlan Tsarnajev ble skutt under politijakten på ham og broren i dagene etter bombeangrepet. Katherine Russel har midlertidig flyttet hjem til foreldrene, hennes advokater sier 24-åringen gjør det hun kan for å samarbeide med politiet. Hun er i sjokk over anklagene mot ektemannen.

Amerikanske medier skriver at etterforskerne tilbrakte mange timer i foreldrenes hus mandag. FBI tok med seg sekker med bevis fra huset.

Ifølge Russels advokater visste hun lite om hva ektemannen bedrev. Hun arbeidet som hjelpepleier mens han var hjemme og passet parets lille datter.

Hun snakker ikke russisk, og kunne heller ikke følge med på hans samtaler, påpeker advokatene.

Spor i leiligheten

Politiet har funnet spor etter bombemateriale i det unge parets leilighet i Cambridge, Massachusetts, og de leter etter mulige medsammensvorne.

Brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev vokste opp i det urolige området Kaukasus. De er tsjetsjenske, men familien flyktet under krigen i 1994-1996. De reiste fra Dagestan til USA i 2002.

Storebror Tamerlan fikk få venner i USA, han hoppet av skolen og brukte mye tid på amatørboksing. I løpet av de siste årene ble han mer opptatt av islam, han beskrev seg selv om religiøs, hverken røykte eller drakk alkohol.

Ifølge russiske medier skal 26-åringen ha diskutert religion, og muligens også hellig krig, med sin mor.

Lillebroren klarte seg godt på skolen, han skal ha taklet overgangen til det amerikanske samfunnet langt bedre enn Tamerlan.

Dødsårsak

Rettsmedisinerne har nå funnet ut den nøyaktige dødsårsaken til Tamerlan Tsarnajev, men resultatet kan ikke offentliggjøres før liket er hentet og en dødsattest utskrevet. Russell vil kunne hente liket om hun vil.

Både myndighetene og folk flest venter på å få svar på om Tamerlan ble drept i et kuleregn fra politiet eller da han ble overkjørt av Dzjokhar da han rømte med bilen de hadde stjålet.

Da politijakten var over, kom Tamerlan ut av bilen og begynte å skyte mot politiet da han ble truffet av skudd fra politiet og deretter ble overkjørt av broren da han rømte. Han ble erklært død på sykehuset.

Dzjokhar ble pågrepet nesten et døgn etter at han flyktet fra politiet, og ligger nå hardt skadet på fengselssykehuset utenfor Boston.

Brødrenes foreldre, som bor i Russland, sa søndag at de har avlyst planer om å reise til USA for å hente eldstesønnens lik og besøke yngstesønnen, skriver NTB.

 1. Les også

  «Jeg har nettopp drept en politimann i Cambridge»

 2. Les også

  Etterforskere tror brødrene planla terror i New York

 3. Les også

  Moren til terrormistenkte brødre raser mot USA

Bildet viser Tamerlan Tsarnajev som guttunge, på fanget til moren Zubeidat. Faren Anzor Tsarnaevtil venstre. Det er brødreparets tante som har frigitt bildet. Foto: Patimat Suleimanova/AP

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dortmund er langt fra et enkelttilfelle: Her er ni andre angrep som har rammet idretten hardt

 2. NORGE

  Martine-drapet i London: Familien stevner etterlyste Farouk Abdulhak for retten

 3. A-MAGASINET

  Han drømte om å bli politimann. I stedet ble han drapsmann. Hva gikk galt?

 4. A-MAGASINET

  I Iran var han de dødsdømtes forsvarer. I Norge måtte han begynne et nytt liv.

 5. VERDEN

  Den svenske illustratøren og kunststudenten My Atlegrim (30) ble drept i bombeangrepet på metroen. Her er ofrenes historier.

 6. A-MAGASINET

  Ruth og barna levde på innsiden av IS: – Jeg tror vi kom oss ut i siste liten.