Verden

Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar

Det vil ta minst ett år å lage en vaksine mot det nye coronaviruset, ifølge den internasjonale vaksinealliansen GAVI.

Helsearbeidere ved flyplassen i Beijing sjekker kroppstemperaturen til passasjerer fra Wuhan. 571 mennesker skal ha blitt smittet av det nye coronaviruset. Foto: Foto: Emily Wang / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA

Lungeviruset, som skal ha brutt ut på et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan, har til nå rammet 571 mennesker og ført til 17 dødsfall, ifølge kinesiske myndigheter.

GAVI-sjef Seth Berkley sier det vil «ta måneder før de første kliniske testene kan begynne, og minst et år før vaksinen muligens kan være tilgjengelig for allmenn bruk».

– Den gode nyheten er at forskere allerede har sekvensert virusets genom, noe som har ført til at flere grupper nå har begynt arbeidet med en vaksine, sier Berkley.

Vaksiner mot coronavirus er også langt enklere å framstille enn vaksiner mot sykdommer som for eksempel malaria eller hiv, legger han til.

For å få bukt med sykdommen er all tog- og flytrafikk til Wuhan, en by med rundt 11 millioner innbyggere, innstilt. Det samme gjelder kollektivtrafikken i byen.

Coronaviruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA. Viruset er også påvist i Hongkong og Macau.

WHO var onsdag samlet til krisemøte om situasjonen, men erklærer foreløpig ikke krise. Den avgjørelsen kan komme på torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Vaksine
 3. Sykdom
 4. Virus
 5. Kina

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Regjeringen fikk råd om å gjøre det enklere for hyttefolket. Så endret smitten seg.

 3. VERDEN

  Smitten eksploderer i Europa: - Kontinentet er i ferd med å miste kontrollen

 4. VERDEN

  Rekordmange dør av korona. Nå vil Russland prøve «den svenske modellen».

 5. VERDEN

  Frankrike stenger ned igjen. Innbyggerne hamstret dopapir, pasta og kontorutstyr.

 6. NORGE

  Helsetoppene endrer koronastrategi. Nå vil de spille mer på følelser.