Verden

Storbritannia anklager Kina for grove overgrep mot uigurer

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab anklager Kina for å begå grove overgrep på menneskerettighetene mot etniske og religiøse minoriteter.

Over en million mennesker kan være plassert i omskoleringsleirer i den kinesiske Xinjiang-regionen. Bildet viser en leir i Lop-regionen og ble brukt i en offentlig kinesisk rapport i april 2018.
 • NTB-AFP-Ritzau

Menneskerettighetsgrupper og eksperter anslår at over 1 million etniske uigurer og andre minoriteter er blitt plassert i interneringsleirer i Xinjiang-regionen vest i Kina.

Raab sier at meldinger om tvangssteriliseringer og massepågripelser i den hovedsakelig muslimske regionen må settes under verdenssamfunnets lupe.

– Det er opplagt at det pågår grove, sjokkerende brudd på menneskerettighetene. Det er svært, svært foruroligende, sier han til BBC.

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan uigurer tvangssteriliseres og interneres uten lov og dom av det kinesiske regimet.

Kinesiske myndigheter avviser avsløringene som «oppdiktet» og «falske nyheter».

Utenriksminister Dominic Raab mener Kina utøver omfattende overgrep mot religiøse og etniske minoriteter i Xinjiang-provinsen og varsler kunngjøring av mulige tiltak mandag.

Tidligere denne måneden innførte USA sanksjoner mot høytstående kinesiske tjenestemenn med krav om at Kina må gjøre slutt på overgrep mot uigurer og andre muslimer i Xinjiang.

Les også

Zumrat ble satt på en buss med fem andre kvinner. Så ble hun tvangssterilisert av kinesiske myndigheter.

Beijing reagerte raskt med mottiltak mot USA. Kinas ambassadør til Storbritannia, Liu Xiaoming, advarer om at Storbritannia vil bli møtt med resolutte tiltak hvis landet følger USAs beslutning om å iverksette sanksjoner.

Raab ventes å orientere Underhuset mandag om mulige tiltak mot Kina.

– Hvis den britiske regjeringen går til det skrittet å innføre sanksjoner mot noen som helst person i Kina, kommer Kina opplagt til å svare besluttsomt, sa Liu til BBC søndag.

Økt spenning

Liu sa at han ikke ønsker en utvikling mellom Storbritannia og Kina som ligner på den som nå utspiller seg mellom Kina og USA.

– Jeg tror at Storbritannia bør ha sin egen selvstendige utenrikspolitikk i stedet for å danse etter amerikanernes pipe, slik som har skjedd i Huawei-saken, la Liu til.

– Meldingene og de menneskelige sidene i saken ligner på noe vi ikke har sett på svært, svært lang tid, og dette kommer fra et ledende medlem av verdenssamfunnet som ønsker å bli tatt på alvor, sa Raab søndag.

– Vi ønsker et positivt forhold til Kina, men vi kan ikke se på denne type oppførsel og sitte stille, sa Raab.

Uttalelsene hans fant sted idet spenningen øker mellom London og Beijing i en rekke saker.

Tirsdag ga Storbritannia etter for press fra USA og utestengte den kinesiske telegiganten Huawei fra det britiske 5G-nettet til tross for advarsler om gjengjeldelse fra Kina. Britenes beslutning innebærer at alle teleselskaper må fjerne alt Huawei-utstyr fra sine 5G-nettverk senest i 2027.

London og Beijing har også støtt havnet i krangel over den nye kinesiske sikkerhetsloven i Hongkong.

Les også

Slik knekker man et folk | Therese Sollien

– Slutt på utleveringsavtale

Raab sier at han vil orientere parlamentarikerne i Underhuset mandag om den britiske regjeringens neste skritt angående sikkerhetsloven i Hongkong.

Ifølge The Times og Daily Telegraph, som begge viser til anonyme kilder, vil det konkret dreie seg om at Storbritannia vil suspendere utleveringsavtalen som landet har med den tidligere britiske kolonien. Det kan i så fall føre til ytterligere økt spenning mellom London og Beijing.

Den britiske regjeringen har vært misfornøyd med Kinas håndtering av prodemokratiske demonstrasjoner i Hongkong. Storbritannia mener også at Kina ikke har fortalt hele sannheten om koronautbruddet.

Utenriksdepartementet i London avviste søndag å kommentere saken.

Hvis suspenderingen av utleveringsavtalen blir kunngjort mandag, vil det i så fall skje samme dag som USAs utenriksminister Mike Pompeo er på besøk i London.

Der skal Pompeo møte statsminister Boris Johnson og utenriksminister Raab. Forholdet til Kina og Hongkong ventes å være blant flere saker som de skal diskutere.

Onsdag reiser Pompeo til Danmark der han skal møte statsminister Mette Frederiksen.

 1. Les også

  Tetzschner ønsker tøffere tone overfor Kina og et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong

 2. Les også

  Venstre-lederen kaller Kina verdens største diktatur

 3. Les også

  Alle verdens borgere kan nå arresteres for kritikk av Kinas kommunistparti | Michael Tetzschner

 4. Les også

  Norske toppolitikere deltar i ny, global allianse om Kina. «Kald krig-tankesett», svarer kineserne.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5