Verden

Ber europeerne feie for egen dør

Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) mener det er naivt å tro at den overvåkingen som har blitt avslørt de siste dagene, ikke eksisterer.
Demonstranter holder opp en plakat til støtte for spionsiktede Edward Snowden.

New York/Oslo (Aftenposten): Nasjonal sikkerhetsmyndighet i Norge mener all informasjon som er på nett pr. definisjon er på avveie.

  • Lars Inge Staveland
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Tidligere CIA-sjef Michael V. Hayden mener de europeere som kritiserer USAs overvåking bør spørre hva deres egen regjering driver med.

Søndag ble det kjent at 38 ambassader og diplomatiske stasjoner har vært mål for amerikansk avlytting og overvåking i regi av National Security Agency (NSA).

Blant disse er EUs egen ambassade, Frankrike, Hellas og Italia. Kilden for opplysningene er dokumenter Edward Snowden har lekket til britiske Guardian og tyske Spiegel.

I Norge er det Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som gir råd til norske myndigheter og bedrifter om hvordan man sikrer informasjon fra å havne i hendene på uvedkommende.

— Det er naivt å tro at denne type overvåking ikke eksisterer. Det er naivt å tro at metodene ikke benyttes, eller utnyttes, avhengig av hvordan man vurderer det, sier Roar Thon ved NSM.

— Det ligger i DNA-et til etterretningsorganisasjoner å ha muligheten til å gjøre slike ting. Da er det ikke til å komme unna at man også vil gjøre det juridisk mulig å få tilgang til denne type informasjon, sier han.

Avsløringene er nå havnet på politikernes bord og forsurer forholdet mellom USA og EU.

Les også

Snowden har søkt asyl i Norge

Kerry til veggs

USAs utenriksminister John Kerry var på flyet fra Israel til Brunei da nyheten sprakk. Han ble også konfrontert med opplysningene av EUs utenriksansvarlige Catherine Ashton under møter de hadde i Brunei.

Kerry fortalte henne at han var overrasket og ikke kjent med opplysningene

På en pressebriefing i går uttalte han at alle land som er involvert i internasjonal virksomhet bruker alle typer aktiviteter for å beskytte nasjonal sikkerhet.

— Jeg vil se beskyldningene først og så vil jeg finne ut hva som er sant, sa han.

Kerry har lovet å komme tilbake til Ashton.

Les også

Snowden: Jeg er utsatt for en ren forfølgelse

— Fei for egen dør

Men tidligere direktør i både NSA og CIA, Michael V. Hayden, var mer offensiv.

I et intervju med CBS gjorde han det klart at USA driver spionasje. Den amerikanske grunnlovens bestemmelser om å beskytte amerikanske borgeres privatliv er ikke en internasjonal avtale.

Det betyr at USAs etterretning kan opptre friere ute en hjemme.

Han avsluttet med følgende kraftsalve:

- Alle europeere som nå ønsker en skittentøyvask om internasjonal spionasje, bør først finne ut hva deres egne regjeringer driver med.

Forsiktig med venner

Snowdens avsløringer viser hvor sårbare sosiale medier er.

Fortsatt er mange nordmenn av den oppfatning at informasjon på Facebook kan skjules, eller kun bli gjort tilgjengelig for venner man kan stole på.

— Mange utfordres til å utvide vennesfæren, sier Roar Thon og legger til: - Jeg vil hevde at de færreste har full kontroll på hvem alle er. Vi har ikke 400 nære venner på Facebook. Da er spørsmålet: Vil alle deg vel?

Men selv om man unngår sosiale medier, kan man heller ikke føle seg helt trygg på internett.

— E-post er som et postkort, så lenge man ikke gjør noe med det. Det er fullt mulig med ulovlige midler å hente dem ut. Men det er også mulig at man med juridisk hjemmel kan få tak i dem, sier Thon.

Les også

Snowden har søkt asyl i Russland

— Må vi akseptere at dette skjer?

— Slik det er i dag er dette særdeles vanskelig å beskytte seg mot. En av måtene er å sikre informasjonen bedre. Informasjon som er på nett, er pr. definisjon på avveie. Det gjelder også informasjon sendt på e-post.