Verden

Princeton-universitetet fjerner Woodrow Wilsons navn

Princeton University i New Jersey har besluttet å kvitte seg med Woodrow Wilson-navnet og viser til den tidligere amerikanske presidentens rasisme.

Studenter ved Princeton University fotografert på en utstilling om Woodrow Wilson i 2016, samme år som universitetet besluttet å beholde den tidligere presidentenes navn. Foto: Mel Evans / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP-DPA

– Vi går til dette ekstraordinære skrittet fordi vi mener at Wilsons rasistiske holdninger og politikk gjør ham til en upassende navnebror for en skole hvis ansatte og nåværende og tidligere studenter må være fullt forpliktet til å bekjempe rasismen i alle sine former, skriver det prestisjetunge universitetets legatstyre i en uttalelse lørdag.

Det er en helomvending fra en beslutning styret gjorde for fire år siden om å beholde navnet på sitt samfunnsvitenskapelige fakultet – Woodrow Wilson School of Public and International Affairs.

Også universitetets Wilson College skal nå få nytt navn etter den nye vurderingen, som ble tatt i kjølvannet av drapet på George Floyd og andre svarte amerikanere.

Beslutningen omtales som et historisk vendepunkt etter mange år med protester blant studenter som er kritiske til plassen Wilson har hatt.

Wilson var guvernør i New Jersey fra 1911 til 1913, før han ble USAs 28. president fram til 1921. Han støttet segregering og innførte det i en rekke føderale etater som ennå ikke hadde raseskille. Han forbød også svarte studenter å studere ved Princeton mens han var universitets rektor, og han snakket om Ku Klux Klan i positive ordelag.

 1. Les også

  Norskamerikaneren kjempet mot slaveriet. I natt ble statuen av ham revet, «halshugget» og kastet på elven.

 2. Les også

  Trump truer demonstranter i Washington med maktbruk

 3. Les også

  Oslos byrådsleder ønsker statuedebatt velkommen

 4. Les også

  Å huske er å glemme | Therese Sollien

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Dagens quiz onsdag 3. juni

 2. VERDEN

  Oxford-studenter vil fjerne statue av Cecil Rhodes

 3. KULTUR

  Hva kan filmer som «Tatt av vinden» lære oss om rasisme før og nå?

 4. KOMMENTAR

  Kjetil Rolness: Skillet mellom vitenskap og aktivisme er brutt ned

 5. VERDEN

  Her er republikanerne som har brukt 200 millioner kroner på å sverte sin egen president

 6. VERDEN

  Ingen ny sak mot politibetjent etter Brown-drapet i 2014