Verden

Tyrkia vil starte utsendingen av utenlandske IS-fanger neste uke

Tyrkia vil sende fengslede utenlandske IS-krigere i Syria tilbake til hjemlandene. Hjemsendelsene begynner neste uke, opplyser den tyrkiske regjeringen.

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu.
  • NTB-AP-TT
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Innenriksminister Suleyman Soylu kom med uttalelsen fredag, bare dager etter at landet ga beskjed om at de utenlandske fangene vil bli sendt ut, uavhengig av om hjemlandene vil ta dem imot.

– Vi har fortalt dem: Vi vil sende disse folkene tilbake til dere, og vi begynner med det fra mandag av, sa Soylu under en tale i Ankara, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia.

Innenriksministeren har tidligere opplyst at 1.200 utenlandske IS-krigere har blitt tatt til fange av Tyrkia. Etter Tyrkias intervensjon i nordlige Syria som ble rullet i gang i oktober, har de fengslet ytterligere 287 IS-krigere.

Et ukjent antall IS-krigere har rømt fra kurdiskkontrollerte leire i Nord-Syria under kaoset som oppsto i forbindelse med offensiven.

Det er ikke kjent om personene som er pågrepet av Tyrkia, holdes fanget i tyrkiskkontrollerte områder i Syria eller i Tyrkia.

Om lag 12.000 antatte IS-krigere har blitt holdt fanget av den kurdiskdominerte SDF-styrken i Nord-Syria. Mange av disse er fremmedkrigere fra andre land. Mange land, blant dem europeiske, har vist liten vilje til å hente hjem statsborgere som har vært fremmedkrigere i Syria. Tyrkia og kurdiske selvstyremyndigheter har gjentatte ganger bedt dem om å ta ansvar, uten å få gehør.

I stedet har Storbritannia tatt statsborgerskapet fra briter som har deltatt i terrorhandlinger. Det internasjonale regelverket er ikke tydelig når det kommer til hva man skal gjøre med personer som er statsløse.

Les også

  1. Macron kaller NATO-alliansen «hjernedød»

  2. Erdogan: – Har pågrepet IS-lederens kone

  3. Integrering fra muslimske land går dårlig | Kjell Erik Eilertsen

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen
  3. Tyrkia