Verden

Hongkong-demonstrantenes fremste lederskikkelse til Aftenposten: – Det vi ønsker, er demokrati

Joshua Wong (22) visste ikke at demonstrantene ville bryte seg inn i Hongkongs lovgivende forsamling. – Men jeg støtter dem selvsagt fullt ut, sier han til Aftenposten.

Joshua Wong (22) er den mest kjente av Hongkongs demokratiaktivister. 17. juni slapp han ut av fengsel. Samme dag var han tilbake i folkemengden for å demonstrere.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

Det er bare to uker siden Joshua Wong ble løslatt fra fengsel. Dersom myndighetene hadde håpet at han skulle holde kjeft, tok de grundig feil.

– Kampen fortsetter. Vi kjemper for fremtiden vår, sier 22-åringen på telefon fra Hongkong.

Han er utvilsomt den mest kjente av Hongkongs demokratiaktivister. Høsten 2014 ledet han den såkalte paraplybevegelsen. Den unge gutten med brillene og megafonen ble raskt selve symbolet på masseopprøret mot Beijing-myndighetenes økende makt i Hongkong.

Joshua Wong (22) leder i dag det politiske partiet Demosistō.
Joshua Wong ble symbolet på den såkalte paraplybevegelsen i Hongkong i 2014. Da var han 17 år gammel.

Ukebladet TIME hadde ham i finalen til å bli årets person, og magasinet Fortune kåret ham til en av verdens fremste ledere. Amerikanske politikere nominerte ham til Nobels fredspris.

De siste årene har Wong vært inn og ut av fengsler og rettshøringer. Og nå, etter to uker i frihet, er han tilbake i folkemengdene for å fortsette kampen for Hongkongs fremtid.

– Hongkongerne har vist at vi står samlet. En tredjedel av innbyggerne her stilte opp i demonstrasjonen 16. juni. En så stor andel av befolkningen har aldri tidligere deltatt i en protestbevegelse på denne måten. Signalet kunne ikke vært sterkere, sier han.

 • Aftenposten møtte Joshua Wong i Hongkong i 2014: «I dette århundret er Hongkongs skjebne helt og fullt i hendene til det kinesiske kommunistparti.»
Les også

Hongkong-demonstrantene vandaliserte parlamentet, men betalte for brusen.

– Vi vil velge våre egne ledere

Mandag deltok han i den årlige markeringen av britenes overlevering av Hongkong til Kina sammen med en halv million andre innbyggere. Han var ikke klar over at en liten gruppe demonstranter hadde bestemt seg for å innta bystatens lovgivende forsamling.

– De visste at de risikerer å møte samme skjebne som meg. Strafferammen er opptil ti års fengsel. Likevel valgte de å ta seg inn i bygningen for å markere hvor sinte og frustrerte de er. Selvsagt støtter jeg dem fullt ut. Jeg er stolt av dem, sier han.

22-åringen tror heller ikke at ramponeringen av den lovgivende forsamlingen vil føre til en betydelig reduksjon av folkelig støtte for bevegelsen.

– Det er nok mange som mener at de gikk for langt, men hongkongerne er også kjent for å respektere hverandres valg. Jeg tror forståelsen er stor for at de valgte å gjøre det de gjorde, sier han.

Fem år etter at han ble verdenskjent som leder for protestleder i Hongkong, er Joshua Wong like engasjert i kampen for demokrati i den vesle bystaten. Mandag deltok han og 500.000 i en demonstrasjon for å markere årsdagen for at britene ga tilbake kontrollen over Hongkong til Kina.

Demonstrasjonene i Hongkong de siste ukene begynte som en protest mot et lovforslag som gjør det mulig å utlevere mistenkte kriminelle til Kina. Dette lovforslaget er nå utsatt, men Wong sier at dette kravet bare er en illustrasjon på en større og bredere kamp.

– Det vi ønsker, er demokrati. Vi vil velge våre egne ledere, uten innblanding fra andre, sier Joshua Wong.

Selve protestbevegelsen er lederløs, presiserer han. Folk kommuniserer med krypterte meldingstjenester som Signal for å unngå å bli overvåket, og beslutningene blir tatt uten noen overordnet plan eller struktur.

Les også

Billedserie: Slik forlot demonstrantene Hongkongs parlament

Demonstrantenes fem krav

Likevel er demonstrantene i hovedsak samlet om en liste med fem krav til myndighetene:

 • Lovforslaget om utlevering må skrotes
 • Politiet må trekke erklæringen om at demonstrantene er «opprørere»
 • Alle siktelser mot demonstrantene må trekkes tilbake
 • Hongkong-politiets maktbruk må evalueres
 • Den lokale regjeringen må oppløses, og myndighetene må innføre allmenn stemmerett og gjennomføre valg av både representanter i den lovgivende forsamlingen og ny regjeringssjef.

Det siste punktet er det mest ambisiøse. I dag velges brorparten av de 70 medlemmene av den lovgivende forsamling på en måte som favoriserer Beijing-lojale politikere. Kandidatene til jobben som regjeringssjef håndplukkes av kinesiske myndigheter før de velges av en forsamling som består av rundt 800 hovedsakelig regimevennlige hongkongere.

Regjeringssjef Carrie Lam er svært upopulær i Hongkong. Men foreløpig nekter hun å gi etter for kravet om å gå av.

– Myndighetene må velges av folket. Det er på tide at regjeringssjef Carrie Lam går av og at alle hongkongere får delta i valget av en ny leder, sier Joshua Wong.

Les også

Tverrpolitisk støtte fra stortingspolitikere til Hongkong-demonstranter

Beijing-myndighetene rasler med sablene

Hva som blir neste steg i protestbevegelsen, vet han ikke. Etter mandagens dramatiske rasering av den lovgivende forsamlingen har det vært relativt stille i Hongkong.

Men Beijing-myndighetene har gjort det klart at de ikke ønsker å rette seg etter demonstrantenes krav. I stedet hinter flere statlige kinesiske aviser nå om at det nå kan være nødvendig å stramme inn kontrollen over Hongkong.

«Den eneste måten å opprettholde økonomisk vekst og å bevare stabiliteten på er å integrere Hongkong ytterligere i nasjonens overordnede utvikling,» skriver partiorganet China Daily på lederplass onsdag.

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Kina
 3. Menneskerettigheter
 4. Demokrati