Verden

Norske Gaza-aktivister kaster loss

Oslo-mannen Nils Johan Sjøstrøm (49) er sjef i byssa når seilskuten «Estelle» lørdag setter kursen mot Gaza for å protestere mot den israelske handelsblokaden.

Tre nordmenn er om bord når Ship to Gaza-aktivister setter kurs mot Gaza-stripen i det 90 år gamle skipet «Estelle» denne uken. SHIP TO GAZA

 • Elisabeth Rodum

For ett år siden ble Ship to Gaza-flåten stoppet ved havnen utenfor Athen. Nå gjør organisasjonen et nytt forsøk på å nå Gaza. Målet er å bryte den israelske blokaden av Gazastripen og bringe humanitær hjelp til det palestinske området.

Seilskipet har vært innom en rekke europeiske havner de siste ukene. Etter å ha lastet 41 tonn med sement, mer enn 1000 fotballer, medisiner og deler til brønnsystemer, seiler det norsk-svenske aksjonsskipet «Estelle» fra Napoli lørdag. Etter planen skal skipet nå Gaza etter en to uker lang seilas.

Hvis de border skipet, kommer jeg til å legge fra meg stekespaden og vise håndflatene for å signalisere at jeg ikke kommer til å angripe. Gaza-aktivist Nils Johan Sjøstrøm

— Rått parti

Med på ferden er Nils Johan Sjøstrøm (49) fra Oslo. Han er skipets kokk og en av tre nordmenn ombord. Det er ikke frykt som preger skipskokken, men han er forberedt på at israelsk marine vil komme til å hindre aksjonistene i å seile inn til Gaza og at skuten kan bli bordet av israelsk militære.

Oslomannen Nils Johan Sjøstrøm (49) mønstrer på som skipets kokk når seilskipet «Estelle» fra «Ship to Gaza» kaster loss i Napoli med kurs for Gaza lørdag. ELISABETH RODUM

— Faren jeg utsetter meg for, er så veldig mye mindre enn det de som er på Gaza-stripen opplever daglig. Hvis de border skipet, kommer jeg til å legge fra meg stekespaden og vise håndflatene for å signalisere at jeg ikke kommer til å angripe, sier skipskokken. Den tidligere journalisten og gamle blitzeren understreker sitt humanistiske livssyn og bedyrer at han ikke er militant anlagt.

— Det blir rått parti. Vi er en ikke-voldelig gjeng av aktivister med et humanistisk perspektiv som møter en av verdens største militærmakter, sier Sjøstrøm.

17 personer er om bord «Estelle» når skipet forlater Napoli denne uken, men ifølge Sjøstrøm vil flere mønstre på underveis mot Gazas grense. Og etter hvert vil flere skip etter planen seile sammen mot Gaza i en flotilje.

Blodig sammenstøt

I mai 2010 ble seks skip med over 680 aktivister om bord stanset av israelske styrker utenfor kysten av Gazastripen, hvor den islamistiske Hamas-bevegelsen har makten. Ni tyrkiske aktivister ble drept i sammenstøtene på skipet «Mavi Marmara».

I en rapport fra FNs Menneskerettighetskommisjon (UNHCR) het det at den israelske bordingen av Gaza-konvoien i internasjonalt farvann var ulovlig. Israel uttalte at det handlet i legitimt selvforsvar, og at de israelske soldatene skjøt med skarp ammunisjon da medsoldaters liv sto i fare.

Israel begrunner blokaden med at de må hindre smugling av våpen inn til Hamas-regimet i Gaza sjøveien. Blant annet raketter som militante Hamas-islamister sender over Israel med jevne mellomrom.

Symbolsk handling

Livet er blitt hardere for befolkningen på Gaza-stripen siden væpnede Hamas-medlemmer i 2007 jaget sikkerhetsstyrkene til den palestinske selvstyremyndigheten ut av landet. En viktig grunn er den israelske blokaden.

Den norske skipskokken peker på at den fem år lange blokaden ikke hindrer våpnene i å nå frem til Gaza, og han tror blokaden kan føre til økt støtte for Hamas blant befolkningen.

- Våpnene kommer inn til Gaza, men ikke mat og medisiner. Når befolkningen lider og er presset, vil den trekke mot ytterkantene i politikken, mener han.

— Verdenssamfunnet er enig i at blokaden er ulovlig, men ingen legger press på Israel for å oppheve den ulovlige blokaden. Vår aksjon er en symbolsk handling for å vise folk på Gaza-stripen at de ikke er glemt, sier Sjøstrøm.

 1. Les også

  Israel bordet båt på vei til Gaza

 2. Les også

  Aktivister på vei til Gaza

 3. Les også

  Flotiljen gir opp Gaza-tur

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 2. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 3. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 4. VERDEN

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 5. VERDEN

  Mandag ropte palestinerne på hevn. Tirsdag ba de om våpenhvile. Hvorfor ble det ikke ny krig på Gaza?

 6. VERDEN

  To måneder gamle Mohammed hadde en dødelig hjertefeil - så kom hjelpen fra uventet hold