Erdogans droner har snudd krigen i Libya. Dermed er Russlands mann i landet kraftig på defensiven.

Krigsforbrytere, leiesoldater, droner og nå russiske fly? Krigen i Libya ble akkurat enda farligere.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan signerer en tyrkisk Bayraktar TB2 militær drone på en militærbase i Batman i Tyrkia. Disse dronene skal ha slått ut mange av våpnene Haftar har fått fra Emiratene.
Ifølge det amerikanske forsvaret viser dette bildet et russisk MiG-29 jagerfly på en flybase i Al-Jufra i Libya.

Tyrkias sterke mann, Recep Tayyip Erdogan, setter navnet sitt på en militær drone i Batman i Tyrkia som et «farvel» og «lykke til». Nettopp droner av denne typen har hatt stor suksess i å snu en krig som er i ferd med å bli en av verdens mest kompliserte.

For krigen skjer i Libya, men er styrt fra helt andre land. Konfliktens kjerne er en kamp mot det flere mener er fremvekst av politisk islam. Og på bakken kjemper styrker støttet av Tyrkia og Qatar mot Russland, Egypt og Saudi-Arabia.

Hvordan i all verden havnet disse landene på hver sin side av denne konflikten? Og hvorfor foregår krigen i Libya?

Dette er hva som har skjedd i landet den siste tiden:

  • Dronekrig: Tidligere i år trappet Tyrkia opp sin militære støtte til den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, den såkalte GNA-regjeringen.
  • Russiske fly? Med Tyrkias støtte er GNA-regjeringen på offensiven. Deres motstander, Khalifa Haftar, er på defensiven. Haftar støttes av blant andre Russland. For kort tid siden anklaget USAs militærkommando for Afrika Russland for å sende russiske kampfly til Libya. Russland nekter for å ha fly eller leiesoldater i Libya.
  • Ber om våpenhvile: Haftar var i helgen såpass presset at han ba om våpenhvile. Regjeringen i Tripoli har avvist dette. 16.000 er drevet på flukt i Libya bare de siste dagene.
Amerikanerne sier de tok dette bildet av et russisk jagerfly den 25. mai. Amerikanerne sier dette og andre russiske fly havnet hos Khalifa Haftar i Libya.

Krigen i Libya er allerede komplisert, men den er også i ferd med å bli mye farligere. Dette er hvordan det henger sammen:

Tripoli mot Benghazi

I det oljerike landet Libya støtter én gruppe land den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, der vi finner den såkalte GNA-regjeringen, Government of National Accord, under ledelse av statsminister Fayez al-Sarraj.

Sarraj utfordres altså av Khalifa Haftar, general og sjef for LNA, Libyan National Army. Med base i Benghazi i det østlige Libya og med hjelp fra en annen gruppe land har han siden april i fjor forsøkt å erobre Tripoli og gripe makten i landet.

Dette er de viktigste aktørene og en forklaring på hvorfor de har blandet seg inn i Libya-krigen.

Tripoli

Statsminister Fayez al-Sarraj i Frankrike for å forhandle med general Khalifa Haftar. Men var Frankrikes president Emmanuel Macron en uhildet megler?
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan signerer en tyrkisk Bayraktar TB2 militær drone på en militærbase i Batman i Tyrkia. Disse dronene skal ha slått ut mange av våpnene Haftar har fått fra Emiratene.
Et medlem av den Benghazi-lojale LNA-militsen peker med våpenet sitt mot et bilde av fienden Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president. Bildet av Erdogan var festet til et pansret kjøretøy som de sier de erobret fra den Tripoli-tro siden.
Les også

Våpen, soldater og gassleting. Kampen om Middelhavets skjulte gull foregår nå også i Libya.

Benghazi

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar ønsker å bli Libyas nye sterke mann. Bak seg har han en uvanlig allianse med blant annet De forente arabiske emirater, Russland og Frankrike.
I Libya spiller Russlands president Vladimir Putin på lag med Emiratenes kronprins Mohamed bin Zayed al-Nahyan, også kalt MbZ.
Kuppmaker og nåværende Egyptisk president Abdel Fattah al-Sisi (til høyre) vil gjerne se opprørsgeneral Khalifa Haftar som den sterke mann i nabolandet Libya.