Trump møtt av demonstranter i Dayton og El Paso

President Donald Trump ble møtt av demonstranter som anklaget ham for å spre hat og rasisme, da han onsdag besøkte åstedet for skytemassakren i Ohio og senere kom til El Paso i Texas.

Demonstranter gjør seg klare til å ta imot president Donald Trump i El Paso, Texas, natt til torsdag norsk tid.

Ni mennesker ble skutt og drept i Dayton søndag, før den 24 år gamle gjerningsmannen bak massakren ble drept av politiet.

Onsdag besøkte president Donald Trump og førstedame Melania Trump Miami Valley-sykehuset, der flere av dem som ble såret under masseskytingen, er innlagt.

Utenfor sykehuset ble presidentparet møtt av drøyt 200 demonstranter, som blant annet ropte slagord med krav om skjerpet våpenkontroll.

Demonstrantene bar plakater med tekster som «Ikke velkommen her», «Forby våpnene» og «Gjør noe!»

– For meg fremstår han som en bløff, sa en av demonstrantene, Lynnell Graham.

Les også

Trump mener skytemassakrene skyldes psykisk sykdom. Blir møtt med krass kritikk fra amerikanske psykologer.

– Mektige møter

Om Trump i det hele tatt så demonstrantene, er uklart. Journalister fikk ikke være til stede under presidentens besøk på sykehuset, men ifølge presidentens pressesekretær Stephanie Grisham var det «svært mektige møter for alle».

Dayton-drapsmannens motiv er ikke kjent. 21-åringen som massakrerte 22 mennesker i El Paso i Texas lørdag, var ifølge politiet sterkt innvandringskritisk og skal ha omtalt angrepet som et svar på en latinamerikansk invasjon av Texas.

Trump har gjentatte ganger omtalt migrasjonen fra sør som en «invasjon» og kritiseres for å spre hat og rasisme med sine mange og krasse utfall.

Demonstranter møtte president Donald Trump da han onsdag besøkte Dayton og noen av dem som ble såret i skytemassakren der ni mennesker ble drept sist helg.
Les også

Terrorofre kan ha gått i skjul i frykt for å bli utvist. Raseriet stiger mot Trump i El Paso og i USA.

Ikke fornøyd med fremstillingen

Ohio-senator Sherrod Brown og borgermester i Dayton Nan Whaley var med da Trump besøkte sykehuset i byen. Etterpå fortalte de journalister på stedet at de hadde bedt Trump om å be Senatsleder Mitch McConell samle senatet for å diskutere våpenlover.

Whaley sa at hun hadde vært tydelig overfor presidenten om hva hun i lang tid har sagt om fornuftig våpenlovgivning, skriver CNN.

Pressesekretær Grisham kritiserte senere Brown og Whaley for å ikke erkjenne at sykehuspersonell, hjelpemannskaper, ofre og deres familier satte pris på Trumps besøk.

Selv tvitret Trump at pressekonferansen borgermesteren og senatoren holdt etter at han forlot Ohio var «et bedrag».

– Det hadde ingen likhet med det som skjedde under møtet med de utrolig menneskene jeg var så heldig å få treffe og tilbringe tid med, skrev Trump.

Plakat i El Paso.

President Trumps assistent med ansvar for sosiale medier, Dan Scavino jr., skrev på Twitter at presidenten ble mottatt som en rockestjerne.

– Alle elsket å se sin store president, skrev Scavino.

– Ti stille

– Han er en rasist, og han nører oppunder rasisme i dette landet, tordnet demokraten Beto O'Rourke etter helgens massakrer.

– Ti stille, lød Trumps svar til O'Rourke onsdag.

Tidligere visepresident Joe Biden, som i likhet med O'Rourke kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat, går også hardt ut.

– Trump viser ikke moralsk lederskap, han har ingen interesse av å samle nasjonen. Vi har en president som har en giftig tunge, som offentlig og uten anger har omfavnet en politisk strategi som bygger på hat, rasisme og splittelse, sa han onsdag.

– Jeg tror retorikken min forener folk, sa Trump selv før han satte seg på flyet til Dayton.

Ikke velkommen

Heller ikke i El Paso var det alle som satte pris på presidentens forestående besøk onsdag.

Veronica Escobar, som kommer fra El Paso og sitter i Kongressen for Demokratene, gjorde det klart at hun ikke ønsket å møte Trump.

– Slik jeg ser det, er han ikke velkommen her. Han bør ikke komme hit, sa hun tirsdag til MSNBC.

Selv byens republikanske borgermester var lunken til besøket, men understreket at i egenskap av å være borgermester ville ta imot landets president.

President Trump landet på flyplassen i El Paso ved 23-tiden norsk tid onsdag. To timer senere møtte han pressen ved byens operasjonssentral for nødssituasjoner etter å ha besøkt noen av dem som ble berørt av massedrapet lørdag morgen 3. august.

President Trump snakker til mediene i El Paso.