Verden

Opptak fra skipsarrest i Hormuzstredet: Iran sa de ville inspisere tankeren av sikkerhetsårsaker

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener det nå er viktig å bidra til nedspenning, for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll.

Tankeren Stena Impero ble fredag tatt i arrest av Iran i Hormuzstredet. Foto: Stena Bulk / NTB scanpix

 • Pål Vegard Hagesæther
  Journalist
 • NTB

Søndag publiserte CNN lydopptak som viser hvordan arresten av oljetankeren Stena Impero fredag foregikk. Opptaket er skaffet til veie av det britiske maritime sikkerhetsselskapet Dryad Global.

I radiosamtalen ber mannskapet på det som trolig er et iransk fartøy tankeren Stena Impero om å endre kurs.

«Hvis du adlyder, er du trygg. Endre din kurs».

Mannskapet på en fregatt fra den britiske marinen, som er like ved, kommer da med en advarsel til iranerne. De viser til internasjonal rett, og påpeker at fartøyets kurs ikke må hindres.

Iranerne svarer da med at de kun ønsker å inspisere tankeren av sikkerhetsårsaker.

I dagene etter arresten av skipet har flere stilt spørsmålet om hvorfor det ikke ble gjort mer for å beskytte britiske skip i Hormuzstredet.

Flere hadde forventet at Iran ville svare med samme mynt, etter at britene tok arrest i den iranske tankeren Grace 1 utenfor Gibraltar for to uker siden.

Foto: Falnes, Johan / NTB scanpix

Stoltenberg: Alle Nato-landene er bekymret for det Iran gjør

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beskriver situasjonen som veldig alvorlig.

– Det er viktig nå å bidra til redusert spenning, og at USA har gjort det klart at de er villige til å sette seg ned og snakke med Iran. Man må unngå at situasjonen kommer ut av kontroll, sier han til Aftenposten.

Stoltenberg peker på hvor viktig tryggheten for skipsfarten er for Nato-landet Norge. Dette er et prinsipp i internasjonal rett om at skip som fører flagg fra en suveren stat, ikke skal bli forstyrret av andre stater, bortsett fra i enkelte unntakssituasjoner fastsatt i folkeretten.

– Alle Nato-landene er veldig bekymret for det Iran gjør når det gjelder å støtte ekstreme grupper, sier Stoltenberg, og viser til at situasjonen med Iran ble drøftet på NATOs forsvarsministermøte i juni.

– Situasjonen er alvorlig

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret for sikkerheten til skip utenfor Irans kyst.

– Vi ser en opptrapping ved at Iran har tatt sivile skip i arrest, og det er uakseptabelt. Situasjonen er alvorlig, sier hun til TV2.

Stoltenberg sier situasjonen i Hormuzstredet er urovekkende.

– Det er en alvorlig situasjon. Det er viktig å bidra til å unngå ytterligere opptrapping og få til nedbygging av spenningene. USA har gjort det klart at de er beredt til å samtale med Iran, det er bra, sier NATO-sjefen til NTB. Alliansen har ingen operasjoner i området, men Stoltenberg forteller at saken ble drøftet på NATOs forsvarsministermøte i juni.

Også Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, uttrykker bekymring. Han advarer Iran om at skipene som har blitt tatt i arrest, bidrar til en eskalering som kan ende med krig.

 • Les også: Storbritannia protesterer mot Iran
 • Les også: Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar

Vurderer sanksjoner

Skipet, med et mannskap på 23, sitter fortsatt fast i den iranske havnebyen Bandar Abbas. Storbritannia vurderer å innføre sanksjoner mot Iran etter hendelsen.

Det opplyses ikke hvilke mulige sanksjoner som vurderes.

Irans ambassadør til Storbritannia, Hamid Baeidinejad, oppfordrer på Twitter britene til å dempe den anspente situasjonen.

– Iran er imidlertid klare for forskjellige scenarioer, skriver han.

Storbritannia har vært en av tre europeiske stormakter som har forsøkt å redde atomavtalen med Iran fra 2015, etter at USA trakk seg fra avtalen.

Forskeren Sanam Vakil ved Chatham House i London sier til CNN at strategien Iran har valgt er risikabel.

– Dette kan dytte Storbritannia nærmere USA, og føre til økt samarbeid mellom de to allierte.

Les mer om

 1. Jens Stoltenberg
 2. Iran
 3. Internasjonal rett
 4. Tankskip
 5. Sikkerhetspolitikk
 6. Storbritannia
 7. USA