Kongen kronet med gull og glitter før han startet med en gave til landets fanger
Den nye kongen startet den historiske begivenheten med benådning av dødsdømte og premiering av mønsterfanger.
- Ingeborg MoeJournalist
Gatene er blitt pusset opp, husene er kantet med gult, veggene er tapetsert med bilder av den nye kongen.
– Jeg er nå 63 år, og jeg trodde ikke jeg ville få oppleve å være med på dette i livet mitt. Jeg er så glad, sier butikkeieren Salinee Utthahirankul til avisen The Nation, som laget en gullkantet utgave til kongens ære denne helgen.
For de fleste innbyggerne i Thailand er dette første gang de får være med på en kroning og en stor begivenhet. Det er 69 år siden sist. Kong Vajiralongkorns nå avdøde far, Bhumibol, var gjennom samme ritual i 1950.
Gift med flyvertinne
Den nye kongen, som har tatt navnet Rama X (66), påbegynte denne uken sitt fjerde ekteskap. Den utkårede er den tidligere flyvertinnen og livvakten, general Suthida Tidjai (40), som nå heter dronning Suthida. Fra før har kongen syv barn med de tre tidligere konene.
Selve kroningen foregår hele helgen og inneholde en rekke seremonier, blant annet et renselsesritual hvor kongens hode skal skylles med vann fra fem store elver og flere hellige vannkilder rundt om i landet.
Thailands konge skal krones i tre dager til ende
Fra dødsdom til livstid
Men før dette skjedde, hadde kongen bestemt seg for å benåde et ukjent antall av landets fanger. Det gjelder blant annet innsatte med alvorlige sykdommer, fanger over 70 år, unge lovbrytere som har sonet en del av straffen, kvinner som soner sine første dom og har unnagjort halvparten av tiden, og mønsterfanger som har to år igjen. Det gjelder også dømte som er ute på prøve eller som avtjener samfunnsstraff. I tillegg vil noen dødsdømte få omgjort straffen til livstid, skriver The Bangkok Post.
Kongen har begrunnet avgjørelsen med «å gi dem en sjanse til å bli gode borgere», skriver Reuters.
Såkalte gjengangere og fanger som ifølge myndighetene har oppført seg dårlig innenfor murene, omfattes imidlertid ikke av amnestiet.
Det er ikke klart hvor mange fanger som vil bli omfattet av avgjørelsen. Det kongelige dekretet vil gjelde fra lørdag morgen.
Playboy og pilot
Kongen er ingen ungdom og hadde et langt liv som arveprins bak seg før faren døde i 2016. Nå er det knyttet spenning til hva han vil stå for som konge. Han skal ha levd et utsvevende liv da han bodde i Europa i sin ungdom og ble beskrevet som en playboy, noe selv hans mor, dronning Sirikit skal ha sagt seg enig i, ifølge nyhetsbyrået AP.
Han er kjent for å tilbringe mye tid på sin eiendom i Tyskland der hans yngste sønn går på skole. Ifølge Michael Monsanto ved ISEA-Yusuf Ishak-instituttet i Singapore, tilbrakte hans far Bhumibol mye tid ute i landet og besøkte vanlige folk.
– Vi har til gode å se det samme fra tronarvingen, sier Monsanto til Associated Press.
Utrenskninger i hoffet
Den nye kongen skal gå i fotsporene til en monark som var høyt aktet og respektert. Den nye kongen har en annen stil og har alt tatt noen grep som vekker oppsikt. Han har tatt kontrollen over administrasjonen av det kongelige slottet og dets eiendommer. Han har også byttet ut mange av farens nærmeste medarbeidere.
Den nye kongen har beskrevet noen av farens ansatte som late, arrogante og onde. Og en del av utrenskningene er blitt sett på som et forsøk på å få bukt med korrupsjon.
Men ifølge Monsanto kan også være en måte å sikre kontroll over viktige institusjoner.
Thailand er et konstitusjonelt monarki og kongen må sørge for å balansere forholdet mellom de væpnede styrkene og politikken. For fem år siden tok de militære over. Kroningen skjer i en periode med usikkerhet etter valget i mars, som er det første etter militærkuppet i 2014. I valget prøvde den nye kongens storesøster å kaste seg inn i politikken stikk i strid med kongelige tradisjoner om ikke å involvere seg i partipolitikk. Kongen kom med åpen kritikk av henne og hans storesøster, prinsesse Ubolratana, ble diskvalifisert av valgkommisjonen.
Resultatet av valget er ikke klart ennå.
Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen
Kongen og jeg
Ved siden av Thailands konge gjennom 70 år, Bhumibol, er landet kjent for én annen «konge»: Skuespilleren Yul Brynner, som spilte kongen av Siam i musikalsuksessen «Kongen og jeg» fra 1951. Filmen handlet om forholdet mellom den nye kongens tippoldefar, kong Mongkut (1804 – 1868), og den engelske læreren Anna.
Men filmen er forbudt i Thailand fordi beskrivelsen av kongen blir ansett som respektløs og usann.
Thailand har svært strenge straffer for majestetsfornærmelser. Opptil 15 års fengsel kam man få. Forbudet håndheves med stor flid.
Det er ikke kjent om noen av dem som blir benådet i forbindelse med kroningen, sitter inne for majestetsfornærmelser.