Verden

Tikhanovskaja stiller ikke i eventuelt nyvalg

Samtidig som to opposisjonsledere er pågrepet i Hviterussland, kunngjør Svetlana Tikhanovskaja at hun ikke stiller i et eventuelt nyvalg.

Svetlana Tikhanovskaja sier hun ikke vil stille som presidentkandidat i et nyvalg. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix

 • NTB-TT

Tikhanovskaja har siden 9. august har vært i eksil i Litauen, og sier i et intervju med den polske avisa Gazeta Wyborcza at hun ikke ønsker å stille opp dersom det blir nyvalg i Hviterussland. I

Isteden håper hun at ektemannen Sergej Tikhanovskij stiller som kandidat, mens hun selv ønsker å få en karriere i en menneskerettighetsorganisasjon. Tikhanovskaja stilte som kandidat da ektemannen ble pågrepet og kandidaturet hans ble diskvalifisert.

President Aleksandr Lukasjenko sier han vant valget 9. august med rundt 80 prosent av stemmene. Men de siste to ukene har det vært omfattende demonstrasjoner og sammenstøt i Hviterussland. Politiet har til tider gått svært hardt til verks mot dem som ikke vil godta det offisielle resultatet.

– Jeg planla aldri å være der jeg er i dag. I dag er det min plikt, men politikk er ikke for meg, sier Tikhanovskaja til Gazeta Wyborcza.

Hun opplyser også at parets to barn ikke vet at moren er ansiktet for revolusjonen utad, eller at faren sitter i fengsel. Barna skal ha fått beskjed om at Sergej Tikhanovskij er på forretningsreise.

Mandag ble opposisjonslederne Olga Kovalkova og Sergej Dylevskij pågrepet utenfor en fabrikk. De anklages for å ha forsøkt å organisere en demonstrasjon.

Dylevskij er leder for streikekomiteen ved traktorfabrikken MTZ, mens Kovalkova er leder for det kristendemokratiske partiet BKhD. Opposisjonens samarbeidsråd ble dannet 14. august av Tikhanovskaja. Det møttes for første gang 18. august.

Olga Kovalkova (i rødt) og Sergej Dylevskij (lengst til høyre), begge medlemmer av den hviterussiske opposisjonens samarbeidsråd, ble mandag pågrepet. Her er de sammen med resten av rådets ledelse på en pressekonferanse 18. august. Foto: Vasily Fedosenko, AP/NTB scanpix

 1. Les også

  Han går i T-skjorte og skiller seg fra de andre. 30-åringen kan likevel sitte med nøkkelen til demokrati.

 2. Les også

  Hva er det som skjer i Hviterussland? Fem punkter som forklarer dramaet.

 3. Les også

  Over 150.000 demonstrerer mot Lukasjenko i Minsk - presidenten viser seg med automatgevær

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hviterusslands opposisjonsleder har forlatt landet

 2. VERDEN

  Hviterussland i opprør: Solberg møter opposisjonsleder

 3. VERDEN

  Hva er det som skjer i Hviterussland? Fem punkter som forklarer dramaet.

 4. VERDEN

  Han går i T-skjorte og skiller seg fra de andre. 30-åringen kan likevel sitte med nøkkelen til demokrati.

 5. VERDEN

  Lukasjenko anklager opposisjonen for kuppforsøk – folkeopprøret fortsetter med full styrke

 6. VERDEN

  Lukasjenko hevder motstanderne planlegger massakre