Verden

Hæren er kampklar, sier Hviterusslands president

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har beordret hæren vest i landet til å stå kampklar, opplyste han i et møte med landets sikkerhetsråd tirsdag.

En hviterussisk soldat deltar på øvelser nær Astravets i Grodno-regionen nordvest i landet. Hviterussland holder militærøvelser fra mandag til torsdag denne uka. Bildet er hentet fra en video publisert av landets forsvarsdepartement. Foto: Hviterusslands forsvarsdepartement, VOENTV via AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-DPA

– Vi har ikke bare interne problemer, men også eksterne problemer, sa presidenten, ifølge det statlige nyhetsbyrået BelTA.

Lukasjenko anklagde også den politiske opposisjonen for å forsøke å kuppe makten i landet, som har vært preget av store protester siden valget 9. august.

Les også

Diktatorens avskjed | Therese Sollien

Tirsdag ble det nok en gang gjennomført demonstrasjoner i Hviterussland. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB scanpix

Demonstrasjonene fortsatte på tiende dagen, og flere arbeidere har sluttet seg til en streik som stadig vokser i omfang, skriver nyhetsbyrået AP. Blant dem som krever Lukasjenkos avgang, er ansatte i statskontrollerte fabrikker og gruver.

Opposisjonen mobiliserer

Opposisjonen er i gang med å sette sammen en komité for å håndtere den tiltakende krisen i Hviterussland. Komiteen skal bestå av representanter fra sivilsamfunnet. Målet er å sikre en fredelig maktovertakelse i landet, som siden presidentvalget 9. august vært preget av voldsomme protester.

Demonstrantene anklager Lukasjenko for å ha fusket til seg valgseieren, som ga ham hans sjette presidentperiode.

Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja står bak forslaget om komiteen. Hun har siden valget søkt tilflukt i Litauen. 37-åringen mener hun er valgets reelle vinner, selv om offisielle resultater gir henne 10 prosent av stemmene mot Lukasjenkos 80 prosent. Tirsdag publiserte hun en video der hun anklagde Lukasjenko for å ha ledet Hviterussland med løgner og terror i 26 år.

Mobiliserer hæren

Allerede i helga beordret presidenten flyttingen av fallskjermjegere til Grodno i det vestlige Hviterussland, nær den polske og litauiske grensa. Årsaken er den spente sikkerhetssituasjonen i området, ifølge Lukasjenko.

Hviterussland har møtt økende internasjonal kritikk for den hardhendte håndteringen av demonstranter. Rundt 7.000 demonstranter er arrestert, og flere har fortalt om grusom behandling og tortur fra sikkerhetsstyrker.

Nye store protester mot valgresultatet i Minsk tirsdag. Foto: Vasilij Fedosenko, Reuters/NTB SCANPIX

Samtaler i sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd diskuterte tirsdag motstanden mot utfallet av presidentvalget.

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu oppfordret Sikkerhetsrådet til å ta en aktiv rolle i situasjonen i Hviterussland.

– Sikkerhetsrådet har en nøkkelrolle i å forhindre voldelig konflikt og grusomheter, ifølge en uttalelse.

– Forebyggende diplomati på alle nivå er av den ytterste konsekvens for å hindre at dette utvikler seg til voldelig konflikt, sa Reinsalu.

Russland har advart mot internasjonal inngripen i Hviterussland. I en offisiell uttalelse hevder russiske myndigheter at flere land forsøker å destabilisere den politiske situasjonen i Hviterussland.

Samtidig ber flere europeiske ledere Russlands president Vladimir Putin om hjelp til å presse fram en dialog i landet.

Det hviterussiske forsvaret hadde øvelser mens demonstrasjonene foregår i Minsk. Videobildet er sendt ut fra forsvarsdepartementet. Foto: Hviterusslands forsvarsdepartement

Sanksjoner og krav om nyvalg

Samtidig er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i gang med et forsøk om å mekle i Hviterussland. Forhandligsforsøket er blant annet ledet av Sveriges utenriksminister og påtroppende OSSE-leder Ann Linde.

Sverige fryser tirsdag også bistand til prosjekter der statlige aktører i Hviterussland har en aktiv rolle, melder nyhetsbyrået TT.

– Vi ser nå et regime som ikke nøler med å ta i bruk alle redskap mot sin egen befolkning, sier Sveriges utviklingsminister, Peter Eriksson.

Hviterusslands naboland Estland avviste tirsdag kveld offisielt utfallet av presidentvalget 9. august. Også Litauen og Latvia har oppfordret til nyvalg. Litauiske politikere har bedt EU-land, EU-institusjoner og Nato om å ikke anerkjenne Lukasjenko som valgvinner og oppfordrer til sanksjoner mot regimet.

 1. Les også

  Hviterussland er i ferd med å kaste en president. Men vil Putin tillate det?

 2. Les også

  Observatører som så noe annet enn valgskred for lederen, fikk rundjuling. Her er årsakene til oppstanden i Hviterussland.

 3. Les også

  Selv på traktorfabrikken buer arbeiderne mot Hviterusslands diktator. Spenningen øker time for time.

 4. Les også

  Opposisjonslederen i Hviterussland sier hun er klar til å overta

 5. Les også

  Opprørt Solberg varsler straffetiltak mot Hviterussland

 6. Les også

  Lukasjenko: - Jeg ba dere komme hit for å forsvare landet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Hviterussland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Titusenvis demonstrerer mot regimet i Hviterusslands hovedstad

 2. VERDEN

  EU-landene enige om å innføre sanksjoner mot Hviterussland

 3. VERDEN

  «Europas siste diktator» trodde de ville kollapse. Nå leder kvinnene an i Hviterusslands gater.

 4. VERDEN

  Hviterussland i opprør: Solberg møter opposisjonsleder

 5. VERDEN

  Titusenvis demonstrerer i Hviterusslands hovedstad for sjette uke på rad

 6. VERDEN

  Titusener av demonstranter trosset regjeringens trussel om våpenbruk i Hviterussland