Verden

New York Times: Skandalisert tv-konge måtte slutte etter sexskandalene. Nå skal han hjelpe Trump med imaget.

Roger Ailes skal forberede ham på tv-debattene mot Hillary Clinton, ifølge avisen.

I sommer måtte Roger Ailes (t.v.) gå av som toppsjef i Fox News etter en lang rekke anklager om sextrakassering. Nå vil han bistå Donald Trump i presidentvalget.
  • Geir Barstein
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Roger Ailes, Fox News-sjefen som måtte fratre stillingen i sommer etter en rekke anklager om sextrakassering av egne ansatte, er blitt Donald Trumps nye rådgiver i presidentvalgkampen, sier kilder til New York Times.

Ailes skal angivelig bistå den republikanske kandidaten med forberedelser til de viktige tv-debattene mot Hillary Clinton, ifølge fire ikke navngitte kilder.

Arbeidet vil blant annet være å formulere svar på alle tenkelige (og utenkelige) spørsmål og beskyldninger som kan dukke opp i løpet av sendingene, som følges av millioner av seere verden over.

  • Tv-sjefen ble kalt verdens mektigste av Obama: Nå må han gå av
Nyhetsankeret Gretchen Carlson gikk ut og anklaget tidligere Fox News-sjef Roger Ailes for seksuell trakassering. I kjølvannet sto en rekke andre ansatte frem med liknende påstander.

Trump-leiren avviser imidlertid påstanden, og nekter for at Ailes rådgir Trump. Talsperson Hope Hicks sier forholdet mellom dem er «feilkarakterisert».

– De har vært venner i mange år. De snakker av og til sammen. Det er ikke nyheter, sier Hicks til New York Times.

Anklaget for sextrakassering

Ailes var med på å starte nyhetskanalen Fox News i 1996, men sa opp toppstillingen 21. juli i år etter at programleder Gretchen Carlson saksøkte ham for seksuell trakassering. I kjølvannet har enlang rekke andre stått frem og fortalt om liknende opplevelser.

Også den svært profilerte Fox News-programlederen Megyn Kelly skal ha forklart at hun ble utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra Ailes.

Kelly havnet for øvrig i en mye omtalt konflikt med Trump for om lag ett år siden, etter at den amerikanske presidentkandidaten antydet at hun stilte ham kritiske spørsmål fordi hun hadde menstruasjon.

Skandaleomsust til tross, Ailes har en tung CV som inkluderer navnet til flere av de største republikanerne gjennom tidene.

I 1968 bisto han med å myke opp Richard Nixons image i presidentkampen mot Hubert Humprey.

  • De stemmer på Clinton fordi de misliker Trump. Og omvendt.
Roger Ailes polerte Richard Nixon. Greier han nå det samme med Trump?

– Sto for legendarisk Reagan-respons

I 1984 var han «debattrener» for Ronald Reagan, før han fire år senere gikk inn og klargjorde daværende visepresident George Bush for klinsjene med Michael Dukakis, skriver New York Times.

Republikanske Newt Gingrich, som prøvde seg på veien mot Det hvite hus i 2012, mener Ailes spilte en avgjørende rolle da Reagan møtte Walter F. Mondale til debatt i kampen om å bli gjenvalgt i 1984.

Reagan var da 69 år gammel og den eldste presidenten noensinne. I forkant hadde Ailes angivelig drillet ham på spørsmål omkring alderen, ifølge New York Times.

Da spørsmålet ble stilt under tv-debatten, kom det legendariske svaret - som du kan se i klippet under - lynkjapt og uten nøling fra Reagan.

– Jeg vil ikke utnytte min motstanders unge alder og manglende erfaring for politisk gevinst, sa Reagan til latter og applaus fra de fremmøtte i salen.

Djevelens advokat

Ailes og Donald Trump har kjent hverandre lenge. Etter at Ailes måtte forlate den tradisjonelt svært republikanervennlige kanalen i sommer, ble Trump spurt om han var aktuell for en rådgiverolle.

– Jeg har ingen kommentar, men han har lenge vært en god venn, svarte Trump til NBC News, og la til at Ailes er en «veldig, veldig god person».

Også demokratene er i full gang med forberedelsene til de tre debattene mellom Trump og Clinton.

Ifølge Politico er det fortsatt ikke kjent hvem som skal spille djevelens advokat og grille Hillary Clinton på følsomme emner i øvingsdebattene.

– Det må være noen som er smart, rappkjeftet og respektløs, sier Bob Shrum, som hjalp Al Gore med debattene i 2000, til nettstedet.

(Saken fortsetter under bildet)

Monica Lewinsky-kortet har vært relativt uspilt så langt i valgkampen. Nå må Clinton-leiren forberede seg på at det blir tema under tv-debattene mot Donald Trump.

Kan dra Lewinsky-kortet

Også Hillary-leiren har en hel del vanskelige og potensielt svært flaue spørsmål de må terpe svarene på.

E-postskandalene og uforsiktig omgang med hemmeligstemplet materiale, angrepene i Benghazi, Wikileaks-lekkasjene, millioner som har gått inn og ut av Clinton-stiftelsen og ikke minst ektemann Bill Clintons Monica Lewinsky-skandale er noe av det som trolig vil bli tema i debattene.

– Det er vanskelig å forberede seg til disse debattene. Utfordringen blir å forberede seg på Gærne-Trump, som trolig vil møte opp, en nedtonet Trump og en versjon som ligger midt i mellom. Han kan si hva som helst. Det er nesten umulig å være fullstendig forberedt, sier Shrum.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. New York Times
  3. Hillary Clinton
  4. Donald Trump
  5. Fox News