Verden

19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

Sjefen for de amerikanskledede styrkene i Afghanistan beklager bombingen av et Leger Uten Grenser-sykehus i Afghanistan. Bombingen fortsatte i 30 minutter etter at USA ble varslet.

Ni ansatte i Leger Uten Grenser er bekreftet døde etter det som trolig var et USA-angrep i Afghanistan. Se flere bilder ved å trykke på pilene. Leger Uten Grenser

 • Ntb
 • Nina Selbo Torset
 • Hanne Mellingsæter
 • Sigurd Bjørnestad

Ni ansatte i Leger Uten Grenser er bekreftet døde etter det som trolig var et USA-angrep i Afghanistan. Se flere bilder ved å trykke på pilene. Leger Uten Grenser

Operasjonssalen på sykehuset ble ødelagt i angrepet. Nå utføres kirurgiske inngrep i provisoriske saler som denne. Leger Uten Grenser

Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan etter det kraftige flyangrepet. Leger Uten Grenser

SISTE: Leger uten grenser melder på sin Twitter-konto lørdag ettermiddag at 19 er drept i luftangrepet som traff sykehuset de driver i Afghanistan. 12 skal være ansatte i organisasjonen, 7 pasienter. Tre av de drepte er barn. 37 er meldt skadet, 5 kritisk skadd. 19 av de skadede er ansatte., resten er pasienter

Leger Uten Grenser bekrefter at ni av de ansatte ved sykehuset i Kunduz i Afghanistan ble drept i bombeangrepet natt til lørdag afghansk tid.

37 personer ble alvorlig såret. Av disse er 19 ansatt i Leger Uten Grenser, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Organisasjonen melder også at «mange pasienter og ansatte» er savnet.Leger Uten Grenser skiver at tallene fortsetter å stigeetterhvert somde får et klarere bilde av situasjonen.

Amerikansk luftangrep

Sjefen for de amerikanskledede styrkene i Afghanistan beklager bombingen av et Leger Uten Grenser-sykehus i Afghanistan overfor landets president, opplyser presidentens kontor.

– General John Campbell har opplyst president Ashraf Ghani om detaljene rundt angrepet og har unnskyldt for det, heter det i en uttalelse fra den afghanske presidentens kontor.

En talsperson for den internasjonale koalisjonen kunne ikke umiddelbart bekrefte at Campbell har ringt Ghani, men sier hun vil undersøke saken.

Leger Uten Grenser i Norge sier til Aftenposten at det ikke er noen nordmenn ved sykehuset i Kunduz.

Den danske journalisten Sune Engel Rasmussen skriver fra Kabul, med Leger uten Grenser som kilde, at alle de ti utenlandske ansatte på sykehuset overlevde luftangrepet.

NATO opplyste lørdag morgen at det er igangsatt en gransking for å avklare om det var et amerikansk luftangrep som rammetsykehuset.

Truffet flere ganger av gjentatt bombing

Tidspunktet for amerikanske angrepet angrepet samsvarer godt med meldingen Leger Uten Grenser sendte ut om angrepet mot sykehuset:

— Klokken 02.10 lokal tid ble Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz truffet flere ganger av gjentatt bombing og ble kraftig ødelagt. Vi er dypt sjokkert over angrepet, at våre ansatte og pasienter er drept, og den store skaden det har gjort på helsevesenet i Kunduz, skriver organisasjonen, og omtaler hendelsen som et luftangrep.

Rasmussen skriver også på Twitter at Leger Uten Grenser hadde oversendt sykehusets nøyaktige koordinater til de amerikanske styrkene i Afghanistan.

Leger Uten Grenser opplyser at bombingen fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset.

Lørdag ettermiddag beklaget sjefen for de amerikanskledede styrkene i Afghanistan bombingen av sykehuset overfor presidenten, opplyser presidentens kontor.

Bombet i over én time

Den britiske avisen The Guardian har snakket med en av de ansatte ved sykehuset.

— Jeg var inne på kontoret. Rundt klokken 2 om morgenen startet flyet å bombe Leger uten grensers hovedbygning. Det vart i én og en halv time. Etter klokken 3.30 kom jeg ut av kontoret og så at hele sykehuset sto i brann, sier den ansatte til The Guardian.

— Vi kunne ikke redde våre leger, våre sykepleiere, renholdsansatte, våre venner. De var innestengt i sykehuset som brant, sa vedkommende, som ville være anonym overfor The Guardian.

Hva sier erobringen av Kunduz om Afghanistans fremtid? Les bakgrunnsartikkel her.

Det eneste sykehuset

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene. Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret. Det var både internasjonalt og lokalt ansatte sykehuset.

Leger Uten Grensers sykehus er det eneste av sitt slag i hele det nordøstlige Afghanistan, som gir gratis livreddende traumebehandling.

Hvis det er amerikanske styrker som står bak bombingen, må de raskt gå ut med det de vet, slik at de unngår å tape informasjonskrigen med Taliban, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

- Forutsatt at det er amerikanerne som har gjort det, må de så fort som overhodet mulig komme med bekreftelse og beklagelse, sier Harpviken til NTB.

Harde kamper de siste dagene

De siste dagene har det vært flere harde kamper i og rundt byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen med samme navn.

Et afghansk kjøretøy avanserer mot byen Kunduz 30. september. REUTERS / Stringer

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Opprørsgruppen hadde fredag kontroll over deler av byen, og det var fortsatt kamper i byen.

Etter at kampene brøt ut mandag har Leger Uten Grenser behandlet flere hundre sårede på sykehuset.

Se video:

Flere barn på sykehuset

I et innlegg som ble lagt ut på Leger Uten Grensers norske nettsider fredag (før angrepet), beskriver lederen for det medisinske teamet i Kunduz, Masood Nasim, situasjonen på sykehuset:

— Siden mandag morgen har vi fått inn 296 skadede, inkludert 64 barn. 74 av disse ankom i en svært kritisk tilstand. De aller fleste har skuddskader etter å ha kommet i kryssilden. Kirurgene våre har behandlet veldig alvorlige skader i mageregionen, samt lemmer og hodeskader. Sykehuset har vært fullt opp med pasienter. Normalt har vi plass til 92 senger, men vi utvidet kapasiteten med en gang, og nå har vi 150 sengeplasser, skriver han.

 1. Les også

  Afghanske soldater strever med å drive Taliban ut av Kunduz

 2. Les også

  Motstridende meldinger om regjeringsstyrkenes gjenerobring av Kunduz

 3. Les også

  – Taliban-angrep minner om IS-overtakelsen av Mosul

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Afghanske myndigheter: Kvinner og barn blant 30 sivile drept i NATO-angrep

 2. VERDEN

  Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

 3. VERDEN

  Risiko for å dø på jobb: 1 til 50

 4. NORGE

  Her er Norges svar på NATO-ønsket for Afghanistan

 5. VERDEN

  Fire blodbad i Afghanistan på en uke: IS gjør Taliban mer ekstreme

 6. VERDEN

  Amerikansk angrep i Afghanistan drepte minst 30 sivile - nå skal det granskes av FN