Verden

Politiet: Det blir ingen folkefest hvis Frankrike vinner EM

Politimesteren i Paris forbyr store folkemengder som følge av terrorfrykt. 5000 politifolk skal sørge for at finalen går av stabelen som planlagt.

Polititettheten er høy under kveldens EM-finale i fotball. Her fra Fan-området rundt Eiffel-tårnet. Foto: Francois Mori / TT / NTB Scanpix

 • Hans Henrik Torgersen
  Journalist

Kveldens EM-finale kan gi Franrike deres første triumf siden EM-seieren i Belgia/Nederland i 2000. Likevel vil det ikke bli noen seiersparade gjennom Triumfbuen, hvis landslaget beseirer Christiano Ronaldo og Portugal i kveld.

 • Vi kan ikke ha store folkemengder i gatene på mandag. Det er rett og slett ikke mulig, sier politimester Michel Cadot i Paris, ifølgeDaily Mail.

Sikkerhetsstyrkene slurver ikke med sikkerhetskontrollen under dagens finale. Foto: BENOIT TESSIER / X02011

– En politimann per hver 50. sivile

Det er en spesiell sikkerhetssituasjon som fungerer som en dyster ramme rundt kveldens finale. Trusselbilder er sånn at selv spillerne blir beskyttet av spesialtrente politifolk, i tilfelle noen vil angripe dem i løpet av kampen, ifølge myndighetene.

Da Frankrike vant verdensmesterskapet i fotball på hjemmebane i 1998 samlet det seg en million mennesker i Paris’ gater. Det vil man altså neppe se igjen.

Likevel er myndighetene trygge på at selve finalen skal gå av stabelen uten større hendelser. Mathias Vicherat, stabssjef for borgermesterens kontor, sier at man fra politikernes side er trygge på at dette vil gå bra.

 • Vi har en ekstremt bra ratio av politifolk regnet mot publikum. Vi har en politimann for hver 50. tilskuer, sier Vicherat ifølge AP.

Soldater sjekker stadion for bomber med en spesialtrent hund foran finalen. Foto: Petr David Josek / TT / NTB Scanpix

90.000 ser kampen på storskjerm i sentrum

Det er tre forskjellige områder der store folkemengder vil samles under selve finalen, og som dermed har et ekstra fokus fra politiets side. Stadion, Champs-Elysées og Fanzone under Eiffel-tårnet. Bare samlingsstedet i sentrum vil tiltrekke seg om lag 90.000 tilskuere i kveld.

Ifølge ham er det snakk om 1400 politifolk på Fanzone i sentrum av Paris, 1300 på stadion i Saint-Denis og 700 som vil patruljere transportlinjene.

Både på Champs-Elysées og rundt stadion har politiet ilagt restauranter strenge restriksjoner på åpningstider rundt kampstart.

Det er virkelig ekstraordinære sikkerhetstiltak som er satt inn i Paris i forbindelse med finalen. Allerede har bevæpnede soldater patruljert gatene i månedsvis etter terrorangrepet i november 2015.

Bakke-til-luft-raketter på hustakene

I tillegg til soldater og politi i gatene, meldes det at opprørspoliti er satt i beredskap, snikskyttere på takene og ekstra hundepatruljer i gatene skal være på plass. I tillegg har man plassert rakettsystemet Mistral på en rekke hustak og høydedrag rundt om i byen i tilfelle angrep fra luften. Ekstra patruljebåter er også satt inn på Seinen.

Beredskapen i Paris har vært forhøyet helt siden angrepene mot Stade de France og nattklubben Bataclan i fjor høst.

En soldat står vakt utenfor Stade de France i Saint-Denis. Foto: Petr David Josek / TT / NTB Scanpix

Relevante artikler

 1. VERDEN

  110.000 politi og militære skal sikre jubelhelg mot terror

 2. VERDEN

  Døde etter å ha blitt skutt av soldater i Brussel

 3. VERDEN

  Minst 84 personer er døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Nice

 4. VERDEN

  Økt bevæpning i Europa etter terrorsommeren

 5. VERDEN

  Nytt dødsoffer etter Strasbourg-angrepet - undersøker om mistenkte hadde allierte

 6. VERDEN

  Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon - 13 skadet