Verden

12 nyheter som kom i skyggen av Paris-angrepene

Massegraver, droneangrep, valgkampstart og protestmarsjer: Her er nyhetene få fikk med seg i helgen.

En av de afrikanske migrantene som søndag ble skutt og såret av egyptiske soldater, fraktes til sykehus. 15 ble drept i kryssild mellom sikkerhetsstyrker og smuglere. Foto: Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Mens verdens oppmerksomhet i helgen var rettet mot terrorangrepet i Paris – og til dels angrepet i Beirut, fant en rekke hendelser sted lørdag og søndag som du kanskje ikke fikk med deg. Her er 12 av dem.

1. Egypt: Skjøt 15 migranter

Egyptiske sikkerhetsstyrker skjøt og drepte 15 sudanske migranter som forsøkte å ta seg inn i Israel fra Egypt. Åtte ble såret. Ifølge myndighetene havnet migrantene i kryssild under en skuddveksling med beduinsmuglere.

2. Afghanistan: Drone drepte 12

Ifølge afghanske myndigheter drepte en drone søndag 12 Taliban-krigere i Khoygani-distriktet nær Pakistan. En av dem skal ha vært den lokale Taliban-sjefen. Ifølge en talsmann hadde regionale myndigheter i løpet av en to ukers aksjon også drept eller såret 150 IS-krigere i samme provins.

 1. Israel: Flere angrep

Israelske soldater står vakt ved bilen som fredag ble beskutt nær Hebron. To israelere ble drept. Foto: MUSSA ISSA QAWASMA, Reuters/NTB Scanpix

Sikkerhetstjenesten Shin Bet arresterte en palestiner mistenkt for fredagens angrep der en rabbiner og hans 18 år gamle sønn ble skutt og drept i en bil på Vestbredden. Moren i familien og fire barn overlevde angrepet. Israel fortsatte i helgen med å rive hus tilhørende palestinere som har stått bak dødelige angrep.

4. Malta: Nattklubbdrama

74 mennesker ble skadet da et glassrekkverk kollapset på nattklubben PlusOne i Maltas hovedstad Valletta. To jenter på 13 og 15 ble hardt skadet, noe som utløste kritikk for at myndighetene ikke sørger for å håndheve lovene om aldersgrenser.

 1. Nepal: Klager på India

Nepalesere sliter med å få tak drivstoff til kjøretøyer og gass for å kunne koke mat. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix

Nepals statsminister Khadga Prasad Oli ba nabolandet India om innstille det han kalte en «ikke-erklært blokade» av grensen. Anklagen er at India, som er misfornøyd med Nepals nye grunnlov, begrenset salg av drivstoff til nabolandet. Inderne nekter og peker på sikkerhetssituasjonen som årsak til at færre tankbiler kan kjøre inn.

6. Jemen: Dødstall fra syklon

Syklonen «Chapala» som rammet krigsherjede Jemen for over to uker siden, drepte minst 18 på øya Socotra, meldte myndighetene i helgen.

Fikk du med deg artikkelen om de fem strategiene Vesten må jobbe etter for å bekjempe IS?

Les også

Slik vil stormaktene knuse IS

 1. Venezuela: Valgkamp i gang

Venezuelas president Nicolás Maduro og kona Cilia Flores poserer for en selfie fredag. De er tause om nevøene som er arrestert Foto: Venezuelas presidentkontor via Reuters

Valgkampen foran kongressvalget i desember er sparket i gang og hovedtemaet var førstedame Cilia Flores' nevøer. De ble tidligere sist uke arrestert på Haiti anklaget for å ha planlagt å smugle 800 kilo kokain til USA. — I dag starter vi overgangen fra en narkostat til et bedre Venezuela, sa en av kandidatene. Saken er ikke dekket i landets nasjonale medier.

8. Sør-Afrika: Visepresident saksøkes

330 gruvearbeidere som ble arrestert og skadet under en streik i 2012, saksøker Sør-Afrika visepresident Cyril Ramaphosa for over 600 millioner kroner. De mener partitoppens uttalelser den gang til lokale myndigheter om at streiken var kriminell førte til det blodige utfallet der politiet drepte minst 34. Visepresidenten avviser ansvar.

I flere bakgrunnsartikler fra The Washington Post (på norsk) kan du lese om hvordan folk har det der IS styrer:

Les også

Slik er livet under IS i Syria

 1. Sør-Korea: Titusener i gatene

Politiet møtte demonstranter i Sør-Koreas hovedstad Seoul med barrikader, vannkanoner og tåregass. Foto: KIM HONG-JI, Reuters/NTB Scanpix

Rundt 70.000 marsjerte i Seouls gater i de største protestene i den sørkoreanske hovedstaden på flere tiår. Fagforeninger protesterte mot det de mener er regjeringens arbeidsgivervennlige politikk. Andre demonstranter protesterte mot nye lærebøker i historie som kommer i 2017. Frykten er at landets diktatorer fra tiden før 1980-tallet skal hvitvaskes.

10. Tyrkia/Hellas: Småbarn omkom

Sent fredag kveld omkom en 3 år gammel gutt og en 5 år gammel jente på vei fra Tyrkia til Hellas. Gutten omkom da gummibåten gikk på et skjær ved Chios og motoren eksploderte. Treåringens familie krysset Evros-elven og fulgte togspor mot Alexandroupolis da hun kom bort fra foreldrene og ble påkjørt av et tog.

 1. Irak: Massegraver funnet

Kurdiske pesjmergastyrker har gjenerobret Sinjar i Irak fra IS og avdekket i helgen massegraver. Foto: Ari Jalal, Reuters/NTB Scanpix

Kurdiske krigere har avdekket to massegraver ved Sinjar nær Syria-grensen. I den ene lå levningene etter 78 eldre kvinner. I den andre lå 50–60 lik av kvinner, menn og barn. IS erobret området i fjor sommer og drepte tusener fra jesidi-folkegruppen. Byen Sinjar ble gjenerobret fra IS før helgen.

12. Libya: IS-topp drept

Mens terroristene gikk til angrep i Paris fredag kveld, fløy to amerikanske F-15-jagerfly mot den libyske havnebyen Derna. Målet var å drepe IS-lederen i Libya, Abu Nabil, også kjent som Wissam Najm Abd Zayd al Zubaydi. Amerikanske myndigheter mener det er sannsynlig at han ble drept i aksjonen.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

 • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.
 1. Les også

  Belgier pekes ut som hjernen bak Paris-terroren - dette er gjerningsmennene

 2. Les også

  Frankrike ber om metalldetektorer ved togstasjoner

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Selvmordsangrepet på en militærbuss i Kashmir kan få en 30 år gammel konflikt til å blusse opp

 2. VERDEN

  To journalister sitter fengslet i Myanmar fordi de ville fortelle hva som skjedde etter at dette bildet ble tatt.

 3. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 4. VERDEN

  Syriske regjeringsstyrker tar tilbake kontrollen over strategisk viktig by i Idlib

 5. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 6. VERDEN

  Ingen våpenhvile i sikte i Nagorno-Karabakh