Verden

Her slår Frankrike til mot IS-hovedstaden

Rakettene har haglet over Raqqa i Syria de siste nettene. Nå kommer de første meldingene om drepte sivile.

 • Ntb
 • Jan Gunnar Furuly
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

De siste nettene har rakettene haglet over IS' selvutnevnte «hovedstad» Raqqa i Syria.

Kampene mot IS har blitt intensivert de siste dagene etter terrorangrepene i Paris fredag.

Natt til tirsdag bombet franske krigsfly mål i Raqqa for andre natt på rad, og senere tirsdag ble det meldt om «et betydelig antall» russiske flyangrep motbyen.

Meldinger om drepte sivile

Tidligere denne uken opplyste den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights SOHR at franske flyangrep mot selvutnevnte «hovedstad»Raqqasøndag rammet våpenlagre og en treningsleir og at eksplosjoner rystet hele byen, melder NTB.

Les også:

Les også

SOHR: 33 drept i fransk-russiske angrep mot IS

Aktivistgruppen«Raqqa is being slaughtered silently», som rapporterer fra innsiden av IS-hovedstaden, melder på Twitter onsdag kveld at syv sivile skal ha blitt frept og åtte skadd i et rakettangrep nord for byen.

Den anerkjente gruppen ble i september tildelt International Press Freedom Award av amerikanske Committee to Protect Journaliists (CPJ).

Russland og Frankrike åpner for samarbeid

AFP melder torsdag morgen at Frankrike sier Russland er villig til å samarbeide i kampen mot IS i Syria.

Russland har til nå gjennomført sine egne luftangrep mot IS i Syria på forespørsel fra Bashar al-Assad og uavhengig av den USA-ledede koalisjonen, som Frankrike er del av.

Dette bildet viser det som angivelig skal være følgene av bombing mot IS-hovedstaden Raqqa på lørdag. Det var dagen før franske jagerfly begynte sine angrep. Foto: Raqqa is Being Slaughtered Silently

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius holder døren åpen for militært samarbeid med Russland mot IS, men fastholder at målet i Syria er en politisk løsning uten Bashar al-Assad.

Russlands president Vladimir Putin beordret tirsdag sin marine til å etablere kontakt med franske styrker og samarbeide med dem som allierte mot ekstremistgruppa IS.

– Det er en åpning, kan man si, for russerne. Vi tror de mener alvor og vi må samle alle våre styrker, sier Fabius til radiokanalen France Inter.

Les også Helene Skjeggestad kommentar:

Les også

«Har vi tilgitt Russland nå?»

Kina melder seg på kampen mot IS

Også Kina har meldt seg på i kampen mot IS.

En talsmann fra utenriksdepartementet sa onsdag at kinesiske myndigheter lover å «straffe forbryterne som trosset all humanitet og moral og begikk denne brutale og kaldblodige voldshandlingen».

Meldingen kommer etter at det onsdag ble kjent at terroristene i den islamske staten (IS) har drept norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) og den kinesiske borgeren Fan, som i Kinas medier omtales som frilanskonsulent.

Les også:

Les også

Kina lover å straffe IS

Obama: Assad må bort

USAs president Barack Obama sa under APEC-toppmøtet på Filippinene torsdag at det ikke er mulig å få slutt på borgerkrigen i Syria eller få til en politisk avtale så lenge president Bashar al-Assad sitter ved makten.

Han oppfordret Russland til å skifte fokus fra å støtte Syrias president Bashar al-Assad til å kjempe mot IS, melder NTB.

Onsdag tok en av de republikanske presidentkandidatene, Jeb Bush, til orde for at USA må sende flere bakkestyrker til Irak for å delta i kampen mot IS.

– Radikale islamistiske terrorister har erklært krig mot den vestlige verden. Deres mål å ødelegge oss totalt. Vi kan ikke komme unna denne trusselen, eller forhandle med den. Vi har ikke noe annet valg enn å tilføye den nederlag, sa Bush på et valgmøte på militærakademiet i Charleston i South Carolina onsdag.

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge utenriksredaksjonen påFacebookog høre på vår podkast. Du kan lytte til vår episode om kampen mot IS i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Terror

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  I månedsvis har man snakket om fredshåp i Syria – derfor virker det stadig fjernere

 2. VERDEN
  Publisert:

  Syria erklærer slutt på våpenhvilen - nytt møte med USA og Russland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Flere skal være skadet i nye luftangrep mot Aleppo

 4. VERDEN
  Publisert:

  Bare timer etter at Putin snakket med Trump, startet Russland en bred militær offensiv i Syria.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Erdogan inngikk en avtale om Syria. Kurderne kan bli latt i stikken.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Syrisk journalist til verden: «Sover barna dine? Slik var natten til våre barn i Douma»