Verden

Slik tjener de penger på flyktningene

Flere bransjer ser sitt snitt til å tjene ekstra penger på flyktningenes behov. Her selges det redningsvester, ryggsekker og flyteringer til reisen.

Ved Basmane togstasjon står en mann og selger ekstra batterier og ladere til mobiltelefoner. Ved siden av ligger plastlommer som kan forsegles og ballonger. Foto: Tor Arne Andreassen

 • Silje Rønning Kampesæter
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist

- Jeg hater å være her, sier 15 år gamle Iman Shehassan (til venstre). Hun kan ikke gå på skole, fordi hun må jobbe med å ta oppvasken i en restaurant. Hun jobber 13 timer hver dag, seks dager i uken, men tjener bare 25 kroner pr. dag. Foto: Tor Arne Andreassen

De oransje redningsvestene lyser opp i bybildet i sentrum av millionbyen Izmir. De henger utenfor butikker som før sommerens enorme tilsig av flyktninger som ville prøve sjøveien til Hellas, kun solgte klær eller sko.

— Tidligere solgte disse butikkene ikke noe annet enn sko og klær. Det er åpenbart at det er penger i det, sier Piril Ercoban, leder i Multeci-Der, en organisasjon som arbeider for flyktningers rettigheter i Tyrkia.

Smugler eller hjelper?

På samme måte som selgere flokker seg rundt et konsertarrangement for å utnytte hver eneste krik og krok av etterspørselen, gjør forskjellige aktører innenfor menneskesmuglingsbransjen det samme her i Izmir, forteller en sivilkledd politimann.

Redningsvester til salgs er blitt et vanlig syn i Izmirs gater. Foto: Tor Arne Andreassen

Han ønsker å være anonym fordi de ikke har autoritet til å uttale seg til internasjonal presse.Overfloden av redningsvestene er det mest iøynefallende eksempelet på en smuglerbransje i full blomst. Vestene kommer i flere priskategorier og den tyrkiske avisen Hurriyet Daily har skrevet om falske redningsvester som knapt kan holde et barn oppe.

— Slike redningsvester er laget av ryggsekk-materialer og er fylt med svamp. Fordi svamper er hydrofile, drar vestene folk ned, forteller Sait Güderoglu til avisen.

 • Aftenposten har undersøkt hvordan smuglerbransjen er bygd opp. Les reportasjen «Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender etter 20 minutter».

En ny bransje

I butikkene rundt togstasjonen i Izmir, der mange av flyktningene møter representanter for menneskesmuglerne, finner vi også andre produkter som migrantene har med seg på sjøreisen de få kilometerne til de greske øyene: ryggsekker, svarte gummiringer, ekstra batterier til mobiltelefoner, plastfolie og ballonger til å lagre verdisaker i.

Ved Basmane togstasjon står en mann og selger ekstra batterier og ladere til mobiltelefoner. Ved siden av ligger plastlommer som kan forsegles og ballonger. Foto: Tor Arne Andreassen

Det er ikke bare butikkene som opplever økt omsetning i kjølvannet av flyktningkrisen. Lavprishotellet Otel Karvansaray ligger i gaten kalt «Hotel street». I denne gaten er det flere tilsvarende billighotell som alle er fylt til randen med flyktninger. Syrere, afghanere, eritreere, somaliere — alle håper de på et bedre liv i Europa.

For 15 tyrkiske lire – nesten 45 norske kroner - får de en plass på hotellet til Osman Alatas (26). Hotelleieren sier han har omtrent 100 flyktninger boende hos seg nå, fordelt på 30 rom. Han har hatt fullt belegg i flere måneder, og de venter ingen nedgang med det første.

- Hvis vi hadde hatt flere rom, ville det fortsatt vært fullt, sier han til Aftenposten.

Han viser frem en bunke visittkort han har skrevet ut til gjestene sine. Informasjonene står på arabisk og telefonnummeret er til den tyrkiske kystvakten – i tilfelle gjestene skulle kantre på ferden de skal begi seg ut på etter hotelloppholdet.

Jobber for luselønn

Samtidig utgjør flyktningene billig arbeidskraft for andre bransjer. Hittil i år har det kommet 400.000 migranter til Izmir, opplyser Esra Simsir i organisasjonen ASAM, en lokal partner til FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

Offentlige registre viser at nærmere 70.000 av dem bor i Izmir, men antagelig er det flere. En del av dem har bosatt seg i de billige husene som finnes på toppen av kollen der det gamle fortet Kadifekale tårner over byen. Der treffer vi en flyktningefamilie fra Syria som bor i en knøttliten leilighet med ett rom og et lite kjøkken med en gassbrenner og to kjeler.

— Min mann har en dårlig betalt jobb innen byggenæringen, forteller Aisha el-Subah (32), mens hun står i døråpningen sammen med de fire barna.

Alle har de flyktet fra Syria for et par måneder siden fordi Den islamske staten (IS) truet med å kappe hodene av folkene i nærområdet. - Det er veldig hardt arbeid. Når han kommer hjem fra jobben orker han ikke annet enn å sove.

- Jeg hater å være her

- Jeg hater å være her, sier 15 år gamle Iman Shehassan . Hun kan ikke gå på skole, fordi hun må jobbe med å ta oppvasken i en restaurant. Hun jobber 13 timer hver dag, seks dager i uken, men tjener bare 25 kroner dagen. Foto: Tor Arne Andreassen

For at hun skal kunne kommunisere med min tyrkiske tolk roper hun på en 15 år gammel jente som kan en del tyrkisk fordi hun har bodd i Tyrkia i to år allerede.15 år gamle Iman Shehassan forteller at hun ikke har kunnet gå på skolen på to år fordi hun må jobbe. Jobben hennes nå er å ta oppvasken på en restaurant i Izmir.

— Jeg jobber fra klokken 07.00 om morgenen til klokken 20.00 om kvelden, forteller hun.

Lønnen er 7,5 tyrkiske lire pr. dag. Det tilsvarer 21,05 kroner. Hun må jobbe seks dager i uken.

- Jeg hater å være her, sier hun, og snur seg vekk. Hun klarer ikke å holde tårene tilbake lenger.

Hun og broren, som er 17, må begge jobbe, fordi faren er syk, forteller hun, mens hun holder rundt sin kanskje ett år gamle søster.

I likhet med andre syrere har Iman og Aisha en drøm om å få komme til Tyskland. Men hvordan skal Iman klare å spare 10.000 kroner til en plass på en båt til Hellas når hun tjener 21 kroner pr. dag? Hvordan skal familien til Aisha klare å spare de 40.000 kroner det vil koste dem å krysse havet?

Aftenposten var om bord da et norsk skip reddet 963 flyktninger:

Les også

Se bildene fra den dramatiske redningsaksjonen i Middelhavet

Følg journalistene på Twitter:

@tor_arnea

@siljek0210

Les også

 1. Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

 2. Anders fant 49 døde flyktninger i en fiskebåt

 3. «Lekebåter for barn er av bedre kvalitet»

 4. Her bærer politimannen Frank spedbarnet i sikkerhet. Moren orket ikke selv.

Les mer om

 1. Syriakrigen
 2. Tyrkia
 3. Flyktninger
 4. Menneskesmugling