Flyktninger begynner å gå fra Budapest til Østerrike

Rundt 1000 flyktninger og migranter har begynt å gå til fots fra jernbanestasjonen i Budapest til Østerrike. Et stille tog av voksne og barn skapte trafikkaos da de la i vei, fast bestemt på å nå grensen 175 kilometer mot vest.

Hundrevis av flyktninger krysser elven Donau i Budapest, etter at de bestemte seg for å gå mot Østerrike.

Politiet fulgte med uten å gripe inn da flyktningene, inkludert folk i rullestol eller med krykker og foreldre med barn på skuldrene, startet vandringen.

Flyktningene er blant de flere tusen som i flere dager har ventet i eller utenfor stasjonen på tog til Østerrike og Tyskland.

Men etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt mot motorveien til grensen.

Les også:

Les også

Frustrerte flyktninger til Aftenposten: – Vi hater Ungarn. Vi vil bare vekk.

Samtidig brøt 60 flyktninger seg ut av en leir i Bicske der de ble internert torsdag da de ble fjernet fra et tog for å bli registrert. Også de vil gå til Østerrike.

Følte seg lurt

Rundt 500 flyktninger som kom seg på toget i Budapest, satt fredag fortsatt i vognene, omringet av politi, og nektet å ta imot mat og vannflasker som politiet prøvde å gi dem. En polititalsmann sier de driver passiv motstand og nekter å samarbeide.

Flyktningene trodde de var på vei til Østerrike da politiet stanset toget i Bicske, fire mil vest for Budapest, og tvang dem til å gå av.

ta8cd352.jpg

Da flyktningene skjønte at de ikke ville få reise videre til Østerrike slik de trodde, barrikaderte mange av dem seg i toget, mens andre forsøkte å stikke av.Mange av flyktningene hamret med nevene mot vinduene og ropte at de ikke ville til leirene, og fotografer sto rundt da tungt væpnet politi forsøkte å fjerne en liten familie med et spedbarn som hadde lagt seg i skinnegangen.

Flyktninger rømmer fra leir

Ved grensen til Serbia omringet opprørspoliti en leir der rundt 300 flyktninger fredag brøt seg ut og forsøkte å rømme. Ytterligere 2.300 migranter i Roszke-leiren truet med å bryte seg ut om ikke myndighetene imøtekom deres krav.

Les også:

Les også

Faren til Alan (3): – Vi vil at hele verden skal se dette

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Nye regler vedtatt

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag å opprette transittsoner og vil også skjerpe straffene for dem som tar seg ulovlig gjennom det nye grensegjerdet.

ta8cdd21.jpg

Planen er å opprette soner ved grensen der de mange tilreisende skal holdes tilbake inntil papirene deres er sjekket. Eventuelt vil de bli sendt tilbake til Serbia. Til ungarsk radio sier Orbán at Ungarn ikke vil myke opp flyktningepolitikken, og han advarer mot at europeere kan ende i mindretall på sitt eget kontinent.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa han.

Skammer seg over Orban

Han har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.