Unge kvinner står frem som Vladimir Putins viktigste støttespillere

MOSKVA (Aftenposten): De er dyktige, høyt utdannede og er de sterke kvinnene bak Putin.

Hun er av mange unge og dyktige kvinner som gjør karrière under Putin. Maria Zakharova (39) ble forrige uke Russlands første utenrikspolitiske pressetalskvinne. På bildet er hun avbildet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, USAs utenriksminister John Kerry og sin motpart i USA, Jennifer Psaki. Psaki fikk den rosa skinnhatten av Zakharova, som nå betegner seg som "anti-psakist".
  • Per Anders Johansen

Flere unge, flinke kvinner står frem som de viktigste støttespillere for Putin, enten det gjelder å redde økonomien eller vinne informasjonskrigen.

Hun har topp utdannelse i journalistikk, medier og historie, samt PR-erfaring fra FN i New York.

I tillegg er hun ekspert på sosiale medier, veltalende, rå i TV-debatter og snakker flytende engelsk.

Dessuten behersker hun kinesisk, noe som Russlands president Vladimir Putin får stor nytte av når han vil bygge en Eurasia-union med Kina.

Maria Zakharova (39) ble forrige uke Russlands første utenrikspolitiske pressetalskvinne, og skal forsvare Putin utad.

Hun er den siste av en rekke dyktige kvinner som gjør karrière hos den russiske presidenten, og bidrar til å befeste hans rekordhøye popularitet blant russere.

Kvinnene sikrer Putins popularitet

Den nye pressetalskvinnen i Kreml la ikke fingrene imellom da hun ble intervjuet i de statlige TV-kanalene:

— Jeg blir fortalt av vestlige journalister at Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin beskriver meg som Kremls nye sexsymbol, sa Zakharova til Rossia 1.

Les også:

Les også

Russerne har også et historisk negativt syn på europeere

Putins nye spindoktor fikk dermed også fremstilt den ukrainske politikeren som uhøflig og ufyselig mot kvinner.

Slik fremstiller Russlands nye pressetalskvinne Maria Zakharova seg utad på den åpne delen av Facebook-siden sin. Mellom toppmøter og verdenspolitikk, fremstår en av Putins mektige, kvinnelige medarbeidere ganske annerledes enn sine vestlige motparter.

Hennes åpne Facebook-side er en uvanlig blanding av storpolitikk, jetsett og familieliv.Mellom bilder av møter med verdens statsledere, kommer fotografier av BH-en, elegante kjoler, fine fester og familieidyll.

Eksplosiv som en Grad-rakett

Anonyme, erfarne russiske diplomater sier til Gazeta.ru at de misliker den nye pressetalskvinnens svært frittalende stil, som de betegner som «vulgær».

Da pressetalskvinnen ble avbrutt i en meget høylytt Ukraina-debatt på russisk TV, snappet hun raskt ordet fra sin ukrainske motdebattant:

— La meg komme til orde! Ellers vil du få lære hva russiske Grad-raketter betyr, sa Zakharova.

Hun har betegnet Ukrainas regjering som en «junta degenerert til søppel».

Les hvordan Putins propaganda-apparat virker:

Les også

Putin er et propaganda-geni

Mektige kvinner ved Putins bord

Den mektigste kvinnen bak Putin er trolig Elvira Nabiullina (51), som Putin utpekte til sjef for den russiske sentralbanken med ansvar for 500 milliarder dollar. Hun spiller en avgjørende rolle for å berge Russland i den økonomiske krisen landet opplever.

Ingen av G-7 landene har noen gang hatt en kvinnelig sentralbanksjef. Nabiullina har høstet ros også hos vestlige observatører.

Et annet eksempel er Olga Dergunova (49), som allerede i 2002 ble betegnet av Wall Street Journal som en av Europas mest vellykkede forretningskvinner. Som Putins viseøkonomiminister fikk hun den gigantiske jobben med å forvalte alle statlige eiendommer i Russland.

Russlands ambassadør skriver:

Les også

Er det rart at Russland, i den vestlige pressen, blir forvandlet til en trussel som henger over Europa?

Får gjennomgå for sine smykker

I forrige uke lanserte nettavisen Meduza et eget spill på internett om flere av Putins maktkvinner.

Redaksjonen drev tidligere et av Russlands mest populære nettsteder, men måtte rømme til Riga da Putin strammet grepet om nettmediene.

I spillet avslører de russiske journalistene prisen på de kostbare smykkene til flere av Putins kvinnelige politikere:

Den fremstående politikeren Valentina Matvijenko, som blant annet har ledet russiske føderasjonsrådet, ble avbildet på jobb med Graf-øredobber til 235.000 kroner og en diamantklokke til 1,3 millioner kroner.

Duma-representanten Alina Kabajeva, som på ryktebørsen i Moskva tidligere var koblet til Vladimir Putin, ble fotografert med en klokke til ca. 1,5 millioner kroner.

Summene overstiger de villeste drømmene for vanlige russere, og kommer på toppen av en rekke tilsvarende saker om Putins mannlige støttespillere.

De dyktigste av Putins kvinner var ikke på listen til korrupsjonsjegerne i Meduza: De lot smykkene ligge hjemme.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Dette er Facebook-profilen til Russlands første utenrikspolitiske talskvinne noensinne, som blant annet skal forsvare Putins politikk mot Ukraina. Hun er den siste av en rekke kvinner som gjør karrière under Putin.