Verden

Anklager om brudd på ny våpenhvile i Ukraina

Ukraina anklager opprørerne øst i landet for brudd på den nye våpenhvilen som trådte i kraft mandag. Én soldat skal være drept.

En ukrainsk soldat ved et senter for utdeling av humanitær hjelp i Avdijivka øst i Ukraina. Foto: AP / NTB scanpix

En ukrainsk militær talsmann hevder de russisk-støttede opprørerne har angrepet de ukrainske styrkene "på alle fronter". I tillegg til soldaten som skal være drept, er én blitt såret i løpet av det siste døgnet.

Opplysningene står i kontrast til uttalelser fra en talsmann for det opprørskontrollerte området som kalles Folkerepublikken Donetsk. Han hevder våpenhvilen stort sett er blitt overholdt siden midnatt natt til mandag og at det nesten ikke har vært noen angrep.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyste lørdag at det var blitt enighet om våpenhvilen på sikkerhetskonferansen som ble holdt i München.

Myndighetene i Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland deltok i samtalene om våpenhvilen. Lavrov beskrev stemningen i forhandlingene som "positiv".

Samme dag erklærte russerne imidlertid også at de heretter vil godta pass utstedt i opprørskontrollerte Øst-Ukraina. Beslutningen ble kalt en provokasjon av Ukrainas regjering.

USAs president Donald Trump har lenge tatt til orde for et bedre forhold til Russland, og ifølge avisa New York Times har en av hans medarbeidere forsøkt å utarbeide en ny fredsplan for Øst-Ukraina. Planen skal angivelig også gjøre det mulig å heve USAs sanksjoner mot Russland.

Framstøtet skal ha vakt stor misnøye i den ukrainske regjeringen.

(©NTB)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 2. VERDEN

  Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

 3. VERDEN

  Syv drept i nye kamper i Ukraina

 4. VERDEN

  De unge mennene kom aldri hjem fra skyttergravene i Ukraina. De etterlot disse bildene.

 5. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 6. VERDEN

  Lavrov antyder russisk ja til våpenhvile i Syria