Verden

Amerikansk storavis: Trump-medarbeidere var i jevnlig kontakt med russisk etterretning i valgkampen

Donald Trump snakket med Vladimir Putin på telefonen 28. januar, en uke etter at han overtok som USAs president. Sikkerhetsrådgiver Mike Flynn, som mistet jobben på mandag, sitter til høyre i bildet.

Flere av Trumps fremste rådgivere i valgkampen skal ha snakket med russerne i et år før valget i november, ifølge The New York Times.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Samtidig som amerikanske etterretningsorganisasjoner avlyttet samtaler som viste at Russland prøvde å påvirke det amerikanske valget for å få Donald Trump valgt til president, oppdaget de også at flere Trump-medarbeidere var i jevnlig kontakt med russisk etterretning, ifølge The New York Times.

Avsløringen, som er basert på intervjuer med fire nåværende og tidligere ansatte i statsapparatet, kommer et døgn etter at Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, måtte gå på grunn av sin kontakt med russiske myndigheter.

Foreløpig har amerikanske etterretningsmyndigheter ikke funnet bevis for at Trump-medarbeiderne samarbeidet med russerne om å påvirke valget i deres favør, ifølge The New York Times.

På en pressekonferanse i juli oppfordret Trump russerne til å hacke seg inn på Hillary Clintons e-postserver.

Det har også vakt betydelig oppsikt at han i lang tid har omtalt Russlands president, Vladimir Putin, i svært positive ordelag.

Great move on delay (by V. Putin) - I always knew he was very smart!

Trump-rådgiver: - Dette er absurd

Det er foreløpig uklart hvorfor Trumps medarbeidere var i så tett kontakt med russisk etterretning, men etterforskningsbyrået FBI jobber for tiden med å etterforske saken, ifølge The New York Times.

FBI skal ha blitt overrasket over hvor ofte Trump-medarbeiderne snakket med russerne, ifølge avisen.

Kun én av Trump-rådgiverne er navngitt: Paul Manafort, som var Trumps valgkampsjef i noen måneder i fjor. Det er fra tidligere kjent at Manafort hadde forretningsforbindelser med både personer i Russland og Ukrainas tidligere president, Viktor Janukovitsj.

– Dette er absurd, sier Manafort til The New York Times, og fortsetter:

– Jeg aner ikke hva dette handler om. Jeg har aldri vært klar over at jeg har snakket med russiske etterretningsfolk, og jeg har aldri hatt noe å gjøre med russiske myndigheter, Putin-administrasjonen eller noen andre temaer som blir etterforsket i dag. Det er ikke som om disse folkene har på seg merkelapper der det står «jeg er en russisk etterretningsagent.»

  • Les mer om hvorfor Flynn måtte gå: Trump-rådgiveren nektet gang på gang. Så ble han avslørt av telefonavlytting.

McCain: Amerikanske sikkerhetsmyndigheter er «dysfunksjonelle»

Ingen fra Det hvite hus har foreløpig kommentert saken, men kommunikasjonssjef Sean Spicer ble på en pressekonferanse tirsdag spurt om noen andre enn Michael Flynn hadde hatt kontakt med russiske myndigheter i løpet av valgkampen.

Han svarte ikke direkte på spørsmålet.

Trumps Russland-kontakt har skapt betydelig bekymring i Washington, DC. Demokratene roper etter en uavhengig etterforskning, og enkelte republikanske senatorer viser også tegn til en økende uro.

– Flynns avgang gjør at vi stiller flere spørsmål om Trump-administrasjonens hensikter overfor Russland, sa McCain i en pressemelding på tirsdag.

Han omtalte også USAs sikkerhetsmyndigheter som «dysfunksjonelle» i dagens situasjon.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Etterretning
  3. Russland
  4. The New York Times