Verden

Dom i Kongo kan falle torsdag

KINSHASA (Aftenposten.no): Dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French er planlagt å bli avsagt i Kongos militære høyesterett torsdag.

Tjostolv Moland og Joshua French vil trolig få sin dom i høyesterett i Kinshasa torsdag.
  • Ntb
  • Thomas Hubert

Det opplyser Tjostolv Molands forsvarer, André Kibambe.

— Jeg fikk vite i dag at saken kommer opp i Høyesterett torsdag 22. april, sier Kibambe til Aftenposten.no.

Rettsmøtet i Kongos hovedstad Kinshasa er planlagt å starte klokken ni på morgenen torsdag.

– Ny rettsrunde

Saken mot de to nordmennene ble behandlet i Kongos høyeste domstol i løpet av én dag i slutten av mars. Normalt skal en avgjørelse bli offentliggjort i løpet av åtte dager, men fordi et av medlemmene i dommerpanelet døde, ble hele prosessen forsinket.

Kibambe sier han er sikker på at det vil bli ny rettsrunde for de to nordmennene, som fremdeles sitter fengslet i Kisangani.

Høyesterett har ikke vurdert skyldspørsmålet mot de to nordmennene, men utelukkende vurdert om det ble begått noen form for saksbehandlingsfeil da Moland og French ble domfelt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i fjor.

Dødsstraff

Både Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til flere dødsstraffer for drapet, for spionasje og for å ha dannet et kriminelt forbund.

I tillegg er også den norske staten dømt til å betale 4,5 milliarder kroner i erstatning til Kongo for spionasje.

Forsvarerne til de to nordmennene pekte imidlertid på at det var begått flere feil i de to første rettsrundene. De ba derfor høyesterett om å sende saken tilbake for en ny behandling.

Grave opp liket?

– Som jeg har sagt før, er jeg ganske sikker på at det blir ny rettssak i Kisangani, sier Kibambe.

Advokaten har blant annet argumentert for å grave opp liket av den drepte sjåføren. Kroppen ble nemlig ikke obdusert etter drapet 109 kilometer ute i jungelen fra Kisangani.

Ifølge advokaten er det stor usikkerhet knyttet til hvilken retning kula som tok livet av ham, hadde. Dette spørsmålet kan ha betydning for sakens utfall, anser Kibambe.

Les også

  1. Dommer døde - uvisst når de får svar

  2. - French og Moland er slitne

  3. Furuholmen: - Dette er en hengemyr