Aftenpostens Wikileaks-dokumenter går verden over

Over hele verden vekker det oppsikt at Aftenposten har fått tilgang på Wikileaks-dokumentene.

Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid, samt faksimile fra henholdsvis boingboing.com og CNN.com. FOTOMONTASJE: AFTENPOSTEN.NO

Les mer: Her finner du Aftenpostens Wikileaks-seksjon

I samarbeid med Svenska Dagbladet fikk Aftenposten i begynnelsen av desember tilgang til om lag 2000 dokumenter. Nå har Aftenposten fått tilgang til 250.000 nye Wikileaks-dokumenter, og denne nyheten går nå verden rundt.

Almlid sier at de samme nyhetskriteriene og den samme kildekritikken ligger til grunn for sakene basert på Wikileaks-dokumentene som i alle andre saker Aftenposten omtaler både på papir og i nettutgaven.

Torsdag ettermiddag hadde CNN saken som en av sine "Top Stories".

De har snakket med Aftenpostens nyhetsredaktør, Ole Erik Almlid, som ikke vil opplyse om hvordan Aftenposten har fått tilgang til dokumentene.

Omtales flere steder

Flere andre steder diskuteres også dokumentene. Nyheten gikk raskt verden rundt etter at de norskdrevne nettstedet Views And News From Norway, et nettsted med nyheter og annet fra Norge på engelsk, skrev om saken i går.

Wikileaks-forumet disktureres saken, og mange stiller seg tvilende til at det er sant at Aftenposten har fått alle dokumentene. På Gawker spekuleres det om hvordan Aftenposten har fått tak i dokumentene.

Nettstedet Boingboing har dessuten laget en humoristisk vitsetegning med vikinger (se tittelbildet).

Også The Huffington Post skriver om saken, hvor de også presiserer at spredningen av dokumentene vil bli begrenset, siden Aftenposten kun skriver på norsk. Yahoo news omtaler saken her. Også australske Herald Sun, kanadiske National Post og en rekke aviser i USA omtaler nyheten.