Stjernen som ikke slukner

Sarah Palin er den som amerikanere flest vil ha som nabo. Nå satser støttespillerne hennes på at hun skal sende Barack Obama ut av Det hvite hus i 2012.

Guvernør Sarah Palin erobret rampelyset og satte fart i den republikanske valgkampmaskinen. Hun avla stemme 4. november hjemme i Wasilla, Alaska.

Det republikanske partiet slikker sine sår etter nederlag i så vel presidentvalget som i valget til Kongressen sist høst. Hvordan partiet skal reise seg etter åtte år med George W. Bush, har det ikke noe svar på. Men grupper i partiet mener at svaret heter Sarah Palin.

Hennes støttespillere har allerede sett seg ut henne som utfordreren til Barack Obama i 2012-valget. I en CNN-måling i desember blant partiets velgere, får hun størst støtte som presidentkandidat.

Palins store fordel er hennes evne til å begeistre grunnplanet i det republikanske partiet, men hun er også en av de mest kontroversielle amerikanske politikere. Nå har hun fått støttegrupper som småbedriftseiere for Palin, texanere for Palin, katolikker for Palin osv.

Nytt nettverk.

Mer enn 63000 har meldt seg inn i TeamSarag.org. Et nettsted/nettverk drevet av kvinner (men åpent for menn) som støtter det Palin står for: Sosialt konservative standpunkter som antiabort også etter voldtekt, nei til prevensjonsveiledning i skolen – for å nevne to eksempler.

Nettverket ligner en gryende kampanjeorganisasjon for en som vil stille opp i nominasjonskampen i det republikanske partiet foran 2012-valget. Selv om Palin etter valgnederlaget i november sa at hun akkurat da ikke kunne tenke seg å stille opp i et nasjonalt valg igjen.

I kjølvannet av valgnederlaget var det sentrale aktører i John McCains kampanje som la skylden for nederlaget på Palin. Det ble hevdet at hun oppførte seg som en dronning og handlet klær som en. Men dette ser nå ut til å være snøen som falt i fjor.

Den nybakte bestemoren er stadig i rampelyset.

Foran Oprah.

En meningsmåling, gjort for en av USAs store eiendomsmeglere, utnevner Palin til den de helst vil ha som nabo. Nummer to på listen er snakkeprogramdronningen Oprah Winfrey. Nyhetsmagasinet Time har kåret Palin til verdens fjerde mest innflytelsesrike person. Foran på listen er Obama, finansminister Henry Paulson og Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Bare Hillary Clinton er foran henne på listen over de kvinner som amerikanere ser mest opp til. Hun er også utpekt til årets konservative.

Problemet hennes er at hun kom i valgkampen som en hvirvelvind, men avslørte store huller i faktakunnskaper om viktige emner som utenrikspolitikk. Noe som svekket McCain, mener til og med hans nære rådgivere.

Hvordan skal hun rette på det?

Blir senator?

Spekulasjonene går høyt om at hun alt i 2010 vil utfordre den republikanske Alaska-senator Lisa Murkowski. Dette for å komme til Washington og synes på riksarenaen.

Observatører mener at en opprivende senatorvalgkamp ikke er det Palin nå trenger. Hun kan like gjerne satse på Det hvite hus fra plassen som guvernør i Alaska.

Alaska konkurrere med Hawaii om være USAs mest avsidesliggende stat. Palins hjemstat er avhengig av inntekter fra olje og gass. Med synkende oljepris har hun ikke lenger fete sjekker å sende innbyggerne.

Hennes fravær i valgkampen har ført til at onde tunger mener hun ikke lenger vet hva som skjer i delstaten. Skal hun bli presidentkandidat, må hun dele sin tid mellom å ta hånd om Alaskas sviktende økonomi, og å holde et øye med situasjonen i Gaza.