Verden

Peshmerga-angrep nær IS-bastion i Irak

Kurdiske peshmerga-styrker har med støtte fra amerikanske jagerfly utført et stort angrep for å gjenerobre IS-kontrollerte landsbyer nord i Irak, ifølge det kurdiske militæret.

Den kurdiske peshmerga-styrken inspiserer en såret soldat etter en offensiv mot terrorgruppen IS, øst for byen Mosul i Irak. Foto: AZAD LASHKARI/Reuters

 • NTB
 • Thea Storøy Elnan
  Journalist

Peshmerga-styrkene angrep søndag IS-stillinger i området Hazer, som ligger rundt 45 kilometer nordøst for Mosul, IS-bastionen nord i Irak.

Minst 17 IS-opprørere ble drept i offensiven, ifølge det kurdiske militæret, som ikke oppgir å ha mistet noen av sine egne.

Angrepet var del i en tredelt offensiv mot IS i Irak og Syria. Etter hvert som peshmerga-styrkens angrep ble iverksatt, samlet irakiske styrker seg rundt IS' høyborg Falluja, som ligger lengre sør i Irak, ifølge The Guardian. Samtidig avanserte de amerikansstøttede Syriske demokratiske styrker (Syrian Democratic Forces) mot Raqqa. Raqqa er blitt omtalt somIS' hovedstad.

Falluja, som ligger rundt 50 kilometer vest for Iraks hovedstad Bagdad, har vært kontrollert av IS siden starten av 2014.

– Målet vårt er å presse IS bort fra disse landsbyene mot Mosul, sier en peshmerga-kaptein til The Guardian.

Fem byer vunnet tilbake

Ifølge det kurdiske militæret involverte operasjonen rundt 5500 peshmerga-soldater. Fem landsbyer skal være gjenvunnet på irakisk side.

Fredag skal samme styrke ha drept et titalls IS-soldater i løpet av et bombeangrep fra luften, ifølge nyhetsbyrået Iraqi News. De IS-okkuperte områdene i og rundt Mosul var mål.

Støttet av USA

Søndagens angrep ble beordret av Kurdistans president Massoud Barzani, ifølge peshmerga-kommandør Aziz Wessi.

– Peshmergas seier i denne operasjonen kommer til å sikre Arbil, sier han til journalister og viser hovedstaden i den selvstyrte regionen Kurdistan.

Peshmerga-styrkene, som er soldater fra Iraks selvstyrte region Kurdistan, har de siste månedene spilt en nøkkelrolle i å drive bort IS fra områder som ekstremistgruppen tok i 2014.

Kvinnesoldatene som kjemper mot IS

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. USA
 4. Bagdad
 5. Terror
 6. Krigen mot terror

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkiske kampfly angriper mål i Mosul

 2. VERDEN

  Irakske styrker har rykket inn i Kirkuk

 3. VERDEN

  Militærstyrker med fremstøt mot IS i Mosul

 4. VERDEN

  Kampen om Mosul: Peshmerga-styrkene tar pause. Irakiske hæren kjemper videre.

 5. VERDEN

  Kurdiske styrker fester grepet rundt Mosul

 6. VERDEN

  Storoffensiv mot IS på tre fronter