- Skremmende og ren terror

<strong>Istanbul (Aftenposten.no):</strong> De tre nordmennene som siden mandag har sittet arrestert i Israel etter at konvoien med hjelpeforsyninger til Gaza ble bordet, kom klokken halv tre i natt til Istanbul.

- Vi er slitne, men i god behold. Det har vært en tøff opplevelse, sier Espen Gotteng (t.v.) Randi Kjøs og Nidal Hejaz etter at de i natt kom til Istanbul etter å ha sittet fengslet i Israel siden mandag. Klokken 11.15 i formiddag lander de på Gardermoen.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

I ISTANBUL

Håkon Letvik

— Det var skremmende å bli overfalt av tungt væpnede soldater. De pekte på oss med geværer, vi ble bundet og holdt innesperret. Skipet ble omgjort til et fengsel. Mennene måtte sitte på kne og var bundet på hendene hele dagen, mens vi kvinner fikk sitte og slapp å være bundet etter relativt kort tid, sier Randi Kjøs.

Hun oppholdt seg sammen med andre kvinner under dekk, og merket ikke at helikoptrene kom og satte soldater om bord. Hun hørte heller ikke skytingen, men ble snart kommandert av tungt bevæpnede soldater og sperret inne under dekk. De tre nordmennene var om bord i det tyrkiske skipet «Mavi Marmara».

- Det var en skremmende opplevelse. Og ren terror for mennene som måtte sitte bundet på dekk hele dagen i solsteken og med et helikopter surrende over hodene sine, sier Randi Kjøs, lykkelig over at hun kunne sette føttene på tyrkisk jord.

Sammen med Espen Goffeng og Nidal Hejazi kom hun i går med de tre tyrkiske flyene som bragte de fleste av deltagerne i hjelpekonvoien for Gaza fra fengsel i Israel til friheten i Istanbul.

- Slitne, men i god form

De tre ble kjørt fra fengselet i Negev-ørkenen og til Ben Gurion-flyplassen onsdag formiddag. De måtte vente på flyplassen hele dagen mens flyene ble fylt opp av andre som ble arrestert under kommandosoldatenes aksjon mandag og nå skulle sendes ut av Israel.

Først litt før midnatt kunne de Turkish Airlines-flyene ta av og flyene landet i tur og orden ved halv tretiden i natt.

— Vi er slitne, men i god form, sa Nidal Hejazi på vegne av de tre til norske pressefolk ved halv fire-tiden i natt. De ble tatt imot i VIP-avdelingen på Atatürk-flyplassen i Istanbul av 1. ambassadesekretær Eirik Nestås Mathiesen, som hadde med vann og mat til de tre. Han roser også tyrkiske myndighetene for deres hjelpsomhet også overfor nordmennene og andre utlendinger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Manga var møtt frem for å ta imot de frigitte aktivistene. (FOTO: HÅKON LETVIK)

Tatt imot med blomster

Representanter for en rekke ambassader var i natt på plass for å hjelpe sine statsborgere. Flere fortalte til journalister fra sine egne hjemland at de ble skrekkslagne over skytingen, over at mange ble drept og over blodet som pluselig fløt på det som skulle være en fredelig hjelpeaksjon.

Lettelsen over å være fri var tydeligvis stor også hos de tre nordmennene, og humøret steg enda noen hakk da de tre fikk se de mange tusen som hilste de hjemkomne som helter, med applaus og bloomster. På flyplassen stod en lang rekke ambulanser og busser for å ta mot passasjerene. Tidligere på kvelden landet to tyrkiske militære ambulansefly i Ankara med aktivister som ble alvorlig skadet i den israelske kommandoaksjonen. Flere tyrkiske TV-stasjoner sendte direkte i hele går og helt til imorgentimene i dag.

Til Norge i formiddag

De tre nordmennene reiser med et fly fra Istanbul klokken 08.35 lokal tid og lander på Gardermoen klokken 11.15. –Vi vil i natt bare fortelle at alt er i orden med oss. Vi vil fortelle mer når vi har landet i Norge, sa Nidal Hejazi til de norske pressefolkene.

Da tyrkisk fjernsyn sent i går kveld endelig kunne melde at flyene var på vei til Istanbul, ble det det reneste trafikkaos rundt Atatürk-flyplassen. På motorveien kjørte kolonner med biler hvor passasjerene viftet med palestinske og tyrkiske flagg ut av vinduene, det ble tutet og brukt nødblink og tusener samlet seg utenfor VIP-terminalen. Stemningen var høy da noen demonstranter satte fyr på en kiste med bilder av den israelske regjeringen og samtidig tente på flere israelske flagg. Politi i stort antall hadde tatt oppstilling rundt terminalen, men holdt en lav profil og bidro til et smidig arrangement hvor flere regjeringsmedlemmer og andre toppolitikere også deltok.

Artikkelen fortsetter under bildet.

-Det er fryktelig at Israel skyter sivilister og bruker grov vold mot en hjelpesending til Gaza. Men heldigvis er det mange land som reagerer på denne overdrevne voldsbruken, sier kameratene Hakan Gul (t.v.) og Ahmet Bayar, mens de vifter med tyrkiske flagg og holder plakaten: -Dere vet hvordan dere skal drepe folk. (FOTO: HÅKON LETVIK)

Tyrkisk glede og sinne

Det utspant seg sterke gledesscener da venner og familie tok imot de tyrkiske aktivistene. Demonstrantene viftet med palesinaflagget og ropte slagord til støtte for det palestinske folk, og Israel ble fordømt i harde ordelag av alt fra barn til bestemødre. Tidligere på kvelden hadde det vært en større demonstrasjon i Istanbuls gamleby, hvor budskapet gikk ut på boikott av Israel. Noen oppfordret også til hellig krig, og ropene ”Allah er stor” gjallet mellom husveggene. På plakater ble de døde hyllet som martyrer.

"Å drepe kan de" stod det på en stor plakat som kameratene Hakun Gul og Ahmet Bayar hadde med seg, og de viftet med tyrkiske flagg for å ønske aktivistene velkommen hjem.

— Dette var en internasjonal aksjon for å hjelpe folket i Gaza. Og Israel går til aksjon og dreper sivile, det er bare fryktelig. Heldigvis ser det ut til at mange land og folk i verden reagerer på denne brutaliteten. Vi er her i natt for å vise solidaritet med det palestinske folk, med dem som ble drept og med alle aktivistene som nå er kommet tilbake fra Israel, sier de to.