Trumps nære medarbeider Stephen Miller testet positivt for korona

President Donald Trumps nære medarbeider og taleskriver Stephen Miller har testet positivt for koronaviruset.

President Donald Trumps taleskriver Stephen Miller (til høyre) har testet positivt for koronaviruset. Her sammen med direktør for sosiale medier Dan Scavino og rådgiver Hope Hicks, på vei sammen med Trump til et valgmøte i Ohio. Hicks har også testet positivt.

En tjenestemann i Det hvite hus sier at Miller først testet negativt mens Det hvite hus forsøkte å få kontroll over smitteutbruddet som nå har rammet rundt 20 personer.

Miller er en av arkitektene bak Trumps «America First»-politikk og innskjerpingen av innvandring til USA.

Hans kone Katie Miller, som er kommunikasjonsdirektør for visepresident Mike Pence, har tidligere vært smittet av korona, men har siden testet negativt.

Siste i rekka

Miller er bare den siste i rekka i Det hvite hus som er smittet av koronaviruset. Blant dem som har testet positivt, er valgkampsjef Bill Stepien, pressetalskvinne Kayleigh McEnany, rådgiverne Kellyanne Conway og Hope Hicks og flere av deres assistenter.

President Donald Trump, som testet positivt torsdag kveld, kom mandag tilbake til Det hvite hus etter tre dager på sykehus.

Han sa tirsdag at han føler seg bra og ikke lenger har noen symptomer.

– Han hvilte godt i sin første natt hjemme, og i dag sier han at han ikke har noen symptomer, sa hans lege Sean Conley, som tidligere har understreket at Trump ennå ikke er ute av faresonen.

Ikke forstått alvoret

Men Trump viste igjen at han fortsatt nedtoner alvoret ved pandemien som har kostet 210.000 amerikanere livet, da han sammenlignet med vanlig influensa.

– Influensasesongen kommer. Skal vi stenge ned landet? Nei, vi må lære å leve med det, akkurat som vi lærer å leve med covid, som hos de fleste er langt mindre dødelig, tvitret han.

Twitter postet senere en melding på Trumps tweet, der de sa at den krenker Twitters retningslinjer om spredning av villedende og potensielt skadelig informasjon om viruset.

Da han kom tilbake fra sykehuset mandag kveld, viste han også klart at han ikke tar viruset svært alvorlig. Han rev demonstrativt av seg munnbindet før han gikk inn.

Folketomt Hvite hus

Mens en fortsatt smittebærende Trump sitter isolert i et improvisert kontor i sine private gemakker, rett ved siden av sykestua i Det hvite hus, er hans kone Melania, som også testet positivt, i karantene i andre etasje.

Hele kontoravdelingen i vestfløyen framstår nærmest som et spøkelseshus som følge av smitteutbruddet, siden mange er hjemme med smitte eller i karantene, eller jobber hjemmefra.

Det er uttrykt bekymring for både journalister, Secret Service-agenter og andre ansatte som kokker og rengjøringspersonale i huset der de fleste, fra Trump nedover, tok svært lettvint på det farlige viruset. En secret service-agent sa at nesten ingen brukte munnbind.

Tvil om debatt

Tirsdag ble spørsmålet om det er mulig å holde neste ukes andre presidentdebatt, reist.

Retningslinjene til USAs smittevernsenter CDC tilsier at man må være i karantene i ti dager etter at man er blitt smittet, og opp til 20 dager om man er blitt syk.

Trump sier han gleder seg til debatten, som finner sted under tolv dager etter at han testet positivt, men utfordreren Joe Biden er skeptisk og sier at den ikke bør holdes hvis Trump fortsatt er syk.