Verden

- Politiet har utvidet siktelsen mot 45-åringen

<strong>GAMBIA (Aftenposten.no):</strong> - Nå er det helt uvisst når saken kommer opp for retten, sier nordmannens advokat i Gambia.

Siktelsen mot nordmannen som er mistenkt for seksuelle overgrep mot barn i Gambia er utvidet.
 • Svend Ole Kvilesjø (video)

Les også:

— Jeg har nettopp vært i retten for å lese meg opp på nordmannnens sak. Da han ble fremstilt i retten første gang, på nyttårsaften, fikk han opplest det som var en høyst midlertidig siktelse. Nå ser jeg at politiet har utvidet siktelsen fra tre til fire punkter, sier Sheriff Tambedou til Aftenposten fredag formiddag lokal tid i Gambia.

Den overgrepssiktede 45-åringen fra Telemark samtykket onsdag i at Sheriff Tambedou fører saken hans i Gambia. Advokaten har bred erfaring fra strafferett og har forsvart to europeere tidligere, som begge ble utlevert for soning til henholdsvis Sveits og Nederland.

Les også:

Overskredet to straffelover

Den første siktelsen mot nordmannen var hjemlet i «Tourism criminal act», som omfatter kriminelle handlinger begått av turister - eller mot turister - i Gambia.

Siktelsens tre første punkter omhandlet seksuelle overgrep mot barn, produksjon av barnepornografi, samt å bruke penger eller andre andre materielle goder for å oppnå seksuell kontakt med barn. Strafferammen her er fra fem til 14 års fengsel, med hardt straffearbeid.

— Etter at politiet har avhørt vitner og gjennomgått bevismaterialet, bilder og slikt som de beslagla fra min klients hus i Brufut, har de i tillegg siktet ham for overtredelse av den vanlige gambiske straffeloven, «Criminal code». Der har de siktet ham for «indeasant assult» - usømmelig overgrep, sier Tambedou.

Til Aftenposten sier han at saken nå er blitt enda mer alvorlig.

Sigurd Klomsæt er siktedes advokat i Norge, mens Sheriff Tambedou forsvarer den overgrepssiktede nordmannen i Gambia. FOTO: SVEND OLE KVILESJØ

— Helt uvisst når rettssaken starter

Ifølge advokaten er neste rettsmøte, som var berammet til 17. januar, nå utsatt på ubestemt tid.

— Jeg har nettopp snakket med aktor i saken, samt sentrale kilder i politiet. De sier at etterforskningen fortsatt pågår for fullt og at det gjenstår mye før saken fremmes for retten igjen. Ikke minst fordi siktelsen nå er utvidet, sier Tambedou til Aftenposten.

To barn fortsatt på sykehus

Torsdag møtte Aftenpostens reporter familien som bodde sammen med den norske mannen, i en selvbygget bolig i kystbyen Brufut.

Les også:

To av familiens barn, gutter på seks og ti år, er fortsatt innlagt på Royal Victoria Hospital i Banjul. Mor og far vet ikke hvorfor barna er innlagt, og sier de heller ikke blitt informert av politiet om hva slags overgrep den norske mannen er siktet for. Begge foreldrene er avhørt av politiet.

Nordmannens nyoppnevnte advokat, Sheriff Tambedou, tror ikke noen av familiemedlemmene til barna står i fare for å bli siktet i saken.

— Ut fra det politiet har fortalt meg, og det jeg har lest i dokumentene, har foreldrene vært helt uvitende om hva nordmannen skal ha gjort mot deres barn, sier Tambedou til Aftenposten.

Kan bli inndratt og solgt

Familien Aftenposten møtte i Brufut, er kommet i et sterkt avhengihetsforhold til den norske 45-åringen. Han har kjøpt tomt, bygget hus og skaffet en bil som brukes til lokaltransport - og som dermed genererer inntekter. Familiefaren ga i sitt møte med Aftenposten torsdag uttrykk for at han er bekymret for at familien kan miste alle de materielle verdiene, siden alt eies og er registrert i nordmannens navn.

I alvorlige straffesaker i Gambia, blant annet i forhold til narkotika, er det vanlig at kjøretøy og eiendommer blir beslaglagt. Om personen blir dømt, inndras verdien og selges til inntekt for staten. Tambedou er ikke kjent med om dette også gjelder i alvorlige overgrepssaker, der utenlandske turister er involvert.

Norsk politi ber om hjelp

Norsk politi leter fremdeles etter den overgrepssiktede nordmannens to campingvogner i Norge.

Forrige uke tauset Oslo-politiet inn personbilen hans. Den hadde han satt i vinteropplag i en garasje i tilknytning til et stort borettslag i Oslo.

Politiet håper at deres teknikere kan finne viktige spor i bilen og/eller campingvognene, der han har hatt tilhold når han de siste årene har bodd i Norge i sommerhalvåret.

- Vi har ikke funnet mannens campingvogner, bekrefter Kari-Janne Lid, som leder sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt, til Aftenposten.

Politiet vil gjerne undersøke begge de to campingvognene.

— Etter det vi har grunn til å tro, står begge vognene trolig vinterlagret på det sentrale østlandsområdet. Enten i Oslo, eller i et av de omkringliggende politidistriktene, sier Lid.

 • Den nyeste vognene er en 1020 Hobby Prestige, 600, produsert i 1999.
 • Den andre er mer enn 30 år og veteranregistrert. Dethleffs 525 T Nomad, fra 1979, opplyser Lid.
  Politiet i Oslo ønsker tips om noen vet hvor de to campingvognene er parkert nå.

Les også

 1. Overgrepssiktet nordmann avviser alle anklagene

 2. Norsk politi vurderer å reise til Gambia

 3. Kan stilles for retten raskt

 4. Anmeldt for nytt overgrep mot barn i Oslo

 5. - Siktet nordmann tilstår overgrep

 6. Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

 7. - Svært bekymret for helseforholdene hans

 8. - De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre