Kina viser muskler i romkappløpet: Vil hente hjem 2 kilo månestein

Målet med Kinas månerakett, som ble skutt opp natt til tirsdag, er å hente hjem 2 kilo månestein fra månens overflate.

En kinesisk Long March-5-rakett ble brukt til å frakte Chang'e 5 romkapselen ut i verdensrommet natt til tirsdag

Raketten som ble skutt opp natt til tirsdag har med seg teknisk utstyr som skal bore et 2 meter dypt hull i månens overflate og hente ut omtrent 2 kilo stein. Disse steinprøvene skal bli plassert i en beholder og vil bli fraktet tilbake til Jorden i en romkapsel. Etter planen skal kapselen lande på slettelandet i Mongolia i midten av desember.

Det var en langdistanserakett av typen Long March-5 som bar romkapslene og som etter planen skal lande på månen. Den ble skutt opp fra det kinesiske romforskningsinstituttet Wenchang Space Launch Centre.

– Imponerende uansett

Dersom Chang'e 5-oppskytingen blir vellykket blir det første gang stein fra månen bringes tilbake til jorda siden en sovjetisk måneferd i 1976. Oppskytingen anses for å være ny milepæl for Kina i å nå målet om å bli det andre landet i verden som sender mennesker til månen.

– En vellykket Chang'e-5-oppskyting ville være en imponerende bragd uansett hvilket land som gjør det, sier romfartsekspert Stephen Clark i tidsskriftet Spaceflight Now til nyhetsbyrået AP.

Kun USA og Sovjetunionen har prøvd seg på noe lignende tidligere. USA er hittil det eneste landet som har sendt astronauter til månen, noe som skjedde i årene 1969 til 1971. Siden har ingen mennesker satt sin fot der.

Månebase

Kina har investert mye i sitt romfartsprogram siden landet skjøt opp det første romfartøyet i 1999 og sendte de første astronautene ut i verdensrommet fire år senere.

Innen utgangen av 2022 planlegger landet å etablere en bemannet romstasjon, og på sikt vil Kina også sette spor på månen. I sommer sa sjefen for det russiske romfartsbyråets leder Dmitrij Rogozint at landet sammen med Kina planlegger å etablere en base på månen.

Kina har skrytt av at de på egen hånd har kommet så langt de nå har hittil. Russland har hjulpet til med å trene astronauter, men Kina har plassert sin egen bemannede romkapsel i Russland.