Verden

USAs justisminister: Ingen bevis for omfattende valgfusk

USAs justisdepartement har ikke avdekket bevis for omfattende valgfusk som ville ha endret utfallet av presidentvalget.

USAs justisminister William Barr har vært blant president Donald Trumps mest glødende tilhengere i Washington.
  • NTB-AP-DPA

Det bekrefter justisminister William Barr i et intervju med nyhetsbyrået AP tirsdag.

– Til dags dato har vi ikke sett fusk i et omfang som kunne ha påvirket et annet utfall i av valget, sier Barr.

Kort tid etter at intervjuet ble publisert, ble Barr observert på vei inn i Det hvite hus.

President Donald Trump har gjentatte ganger hevdet uten bevis at valget 3. november ble «stjålet». Selv om advokatene hans har tapt gjentatte søksmål, nekter Trump fremdeles erkjenne nederlag etter at Joe Biden vant presidentvalget.

Undersøkt av FBI

Barr sier at amerikansk påtalemyndighet og FBI har undersøkt konkrete klager og informasjon de har fått i kjølvannet av valget. Det har ikke resultert i noen beviser som ville endret utfallet av valget.

Barr har vært blant Trumps mest trofaste allierte. Før valget antydet justisministeren gjentatte ganger at poststemmer ville være spesielt sårbare overfor valgfusk under pandemien.

Omstridt notat

I november beordret Barr føderale statsadvokater over hele landet til å granske alle «faktiske anklager» om uregelmessigheter ved valget, dersom slike finnes, før valgresultatet godkjennes. Det notatet gjorde påtalemyndigheter i stand til å omgå justisdepartementets mangeårige retningslinjer, som normalt overlater slike granskinger til delstatene før valgresultat er godkjent.

Lederen for justisdepartementets avdeling for etterforskning av valg-relaterte forbrytelser reagerte kraftig og gikk av som følge av Barrs notat.

Taper i retten

Trumps valgkampapparat har uten bevis hevdet at Demokratene står bak en omfattende konspirasjon for å sluse millioner av ulovlige stemmer inn i systemet. Under ledelse av Rudy Giuliani har valgkampapparatet gått til en rekke søksmål i vippestater. Kravene har gjentatte ganger blitt avfeid, også av republikanske dommere. Også USAs nasjonale valgkommisjon har avvist påstandene om fusk.

Trumps advokater fortsetter likevel forsøket på å hindre at Bidens seier blir offisielt bekreftet av valgdelegatforsamlingen 14. desember.

Samtidig får Trump-leiren inn stadig mer penger fra tilhengerne. Ifølge New York Times har 1,5 milliarder kroner strømmet inn siden valgdagen.

Giuliani avfeier Barr

– Med all respekt for justisministeren, så har det ikke vært det fnugg av etterforskning fra justisdepartementets side, sier Trumps advokater Rudy Giuliani og Jenna Ellis i en uttalelse etter APs intervju med Barr.

– Vi vil fortsette å jakte på sannheten gjennom rettsvesenet og delstatsforsamlingene, tilføyer de.

I intervjuet sier Barr at det er saker som bør håndteres gjennom sivile søksmål, som enkelte personer prøver å omgjøre til føderale straffesaker. Det kan tolkes som kritikk av enkelte Trump-tilhengere, men Barr navngir ingen.

– Det er en økende tendens til å bruke strafferettssystemet som en slags standard alt-mulig-fikser, og når folk ikke liker noe, så vil de ha justisdepartementet til å «etterforske», sa Barr.

Biden i gang

Justisministeren avviser også påstander om «systemisk juks» gjennom tukling med stemmemaskiner og sier departementet ikke har sett noe kan underbygge den anklagen.

Han viser tilsynelatende til påstander fra tidligere Trump-advokat Sidney Powell som blant annet også har fremsatt bisarre påstander om at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez beordret utviklingen av system for valgfusk. Chávez døde i 2013.

Selv om Trump fremdeles nekter å erkjenne offentlig at han tapte mot Biden, ga hans administrasjon nylig grønt lys til å starte overgangsperioden for den påtroppende presidenten.

Biden vant presidentvalget med 306 valgdelegater mot Trumps 232.

Trump har så langt tapt rundt 40 søksmål knyttet til valget og vunnet ett, ifølge advokater fra Demokratene som følger sakene.

Les mer om

  1. USA-valget 2020