Verden

Ber Vesten likvidere Gadafi

Gadafis styker presser opprørerne og bomber den østlibyiske byen Ajdabiyah. Samtidig oppfordrer opprørsledere til at Libyas leder likvideres.

En lybisk opprører kjører stridsvognen sin inn i frontlinjen i byen Ajdabiya, to timer fra opprørernes base i byen base i Benghazi. Gadafis styrker har bombet Ajdabiya for andre dag på rad. AFP/PATRICK BAZ

 • Elisabeth Rodum

Les også :

Muammar al-Gadafi fortsetter å slå ned på opprøret som har gjort at han har mistet kontroll over viktige deler av Libya. Nå oppfordrer revolusjonære opprørsledere Vesten til å ta livet av Libyas leder, Muammar al-Gadafi, skriver den britiske avisen The Guardian .

Mustafa Gheriani, en talsmann for Libyas nasjonalråd, med base i Benghazi, sier at en delegasjon som møtte den franske presidenten Nicolas Sarkozy og USAs utenriksminister Hillary Clinton i Paris mandag, kom med denne appellen til Vestmaktene.

— Vi sier til Vesten at vi ønsker en flyforbudssone, vi ønsker taktiske angrep mot stridsvogner og raketter som brukes mot oss, og vi ønsker et angrep mot Gadafis leir, sier Gheriani, ifølge den britiske avisen.

— Dette er budskapet fra vår delegasjon, som er i Europa.

Hvis han dør er det ingen som vil felle en tåre.
Mustafa Gheriani, Libyas nasjonalråd

På spørsmål om dette betyr at Nasjonalrådet ønsker at vestmaktene likviderer Gadafi, svarer Gheriani:

- Hvorfor ikke? Hvis han dør er det ingen som vil felle en tåre.

Men det er lite som tyder på en umiddelbar enighet om en flyforbudssone over Libya og langt mindre et militært angrep rettet mot den libyske lederen.

Både regjeringsstyrkene og opprørerne hevder tirsdag å ha kontroll over den lille oljebyen Brega, to timer fra Benghazi. (FOTO: AFP/GIANLUIGI GUERCIA) GIANLUIGI GUERCIA

Nærmer seg Benghazi

Det revolusjonære rådet kom med sin appell samtidig som Gadafi-lojale styrker satte i gang flere luftangrep mot den østlibyske byen Ajdabiyah tirsdag. Den er andre dag på rad at regjeringsstyrker angriper, og sivile flykter nå fra byen.

Ajdabiyah er den siste byen på veien mot opprørernes hovedsete i byen Benghazi i Øst-Libya.

— Ajdabiyahs forsvar er svært viktig, vi vil forsvare den, sa opprørsleder og tidligere innenriksminister Abdel Fatah Yunis mandag.

Men det er fortsatt uklart hvem som kontrollerer den lille oljebyen Brega. Både regjerings- og opprørstyrkene hevder å ha kontroll over byen. Opprørerne skal ha gjemt seg inne i byens oljeinstallasjoner om dagen, i den tro at regjeringen ikke vil ønske å bombe anleggene, ifølge BBCs korrespondent i byen. Den lille byen ligger to timer fra Benghazi, og inneholder et stort oljeraffineri og et naturgassanlegg.

Det var mandag harde kamper også i den lille byen Zuwarah 120 kilometer vest for Tripoli etter kraftig bombardement. Ifølge en innbygger tok regjeringsstyrker over makten i byen.

Les også :

Frykter blodbad i Benghazi

Ifølge CCN er det tegn som tyder på at opprørerne har klart å forsinke regjeringsstyrkenes offensiv østover i landet, men Gadafis menn har nå kontroll over oljebyen Ras Lanuf. Oljeproduksjonen i Libya er nesten stanset på grunn av uroen, ifølge Det internasjonale energibyrået IEA.

Det vil kunne bli et blodbad, en massakre som det vi så i Rwanda.
Soliman Bouchuiguir, Lederen for menneskerettighetsorganisasjonen FIDH

Lederen for den libyske føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH), Soliman Bouchuiguir, frykter konsekvensene dersom Gadafis styrker lykkes med å trenge igjennom opprørernes skanser og angripe Benghazi.

— Det vil kunne bli et blodbad, en massakre som det vi så i Rwanda, sier Bouchuiguir ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Al Jazeeras reporter i Benghazi er det ikke noen umiddelbar trussel mot byen, og opprørerne har fått en ny leder som har hoppet av fra Gadafis styrker, og som har bred militær erfaring.

— Dette er gode nyheter for opprørerne ettersom han skal ha rundt 8.000 mann som skal være godt bevæpnet, sier Al Jazeeras Tony Birtley.

Les også :

Les også

Gadafi-styrker fortsetter presset mot opprørerne

FNs spesialutsending til Tripoli

Libyas utenriksminister Moussa Koussa møtte mandag FNs spesialutsending Abdelilah Al-Khatib i Tripoli.

Ifølge det libyske nyhetsbyrået Jana kom Al-Khatib, som tidligere var utenriksminister i Jordan, til Libya for å erfare den «virkelige situasjonen» i landet, skriver NTB.

Maskerte opprørere holder opp Koranen i byen Benghazi, som opprørerne fortsatt kontrollerer øst i Libya.(FOTO: AFP/PATRICK BAZ) PATRICK BAZ

Ingen flyforbudssone

Samtidig som kampene om flere byer pågår mellom Gadafis styrker og opprørerne, er stormaktene ikke blitt enige om å gjennomføre en flyforbudssone over Libya.

G8-landene ber Gadafi respektere libyeres rettigheter, men sluttdokumentet fra stormaktenes møte i Paris nevner ikke en flyforbudssone over landet, melder NTB tirsdag ettermiddag.

G-8-landene er delt i spørsmålet, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppe tidligere på dagen.

— Så langt har jeg ikke overbevist dem, sa Juppe til radiostasjonen Europe 1.

Det eneste utenriksministrene fra de åtte rike landene i G8 er enige om, er at saken må drøftes i FNs sikkerhetsråd.

Frankrike og Storbritannia presser på for en flyforbudssone, mens Tyskland, USA og Russland er skeptiske.

— Vi er svært skeptiske til en militær intervensjon og en flyforbudssone innebærer dette, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle etter møtet.

Arabisk støtte

Søndag ble det klart at Den arabiske liga støtter en flyforbudssone over Libya. Regional støtte er ett av tre krav forsvarsalliansen NATO setter for å gjennomføre et slikt flyforbud. De to andre kravene er at det foreligger en resolusjon i FNs sikkerhetsråd og at det hevet over enhver tvil at landet trenger NATOs hjelp.

USA, Frankrike og Storbritannia skal ha lovet å stemme «ja» til en slik sone, mens Kina og Russland, som utgjør resten av femmerbanden i FNs Sikkerhetsråd, er langt mer skeptiske til en flyforbudssone. Disse landene har vetorett i Sikkerhetsrådet.

 1. Les også

  På vikende front

 2. Les også

  Trygler om hjelp mens Gaddafi nærmer seg Benghazi

 3. Les også

  G8 vurderer aksjon mot Libya

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN og USA trekker ut personell fra Libya: Minst 21 mennesker skal være drept

 2. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 3. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 4. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 5. VERDEN

  Titusener flykter fra Hodeidah i Jemen

 6. VERDEN

  EU vurderer flytende mottakssentre