Grenselinjeavtalen undertegnet

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov undertegnet onsdag avtalen om grenselinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet.

Les mer:

Bak de to utenriksministrene var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Russlands president Dmitrij Medvedev vitner da den historiske avtalen ble signert.

– Gratulerer med dagen. Dette er en historisk dag for Norge og Russland, åpnet Stoltenberg sin tale etter signeringen. Statsministeren understreket at en avtale som gir klarhet, forutsigbarhet og stabilitet er et godt utgangspunkt for et samarbeid til gjensidig nytte og glede.

– Det er viktig å huske at dette ikke bare er en avtale om en ny grenselinje, men også om samarbeid på tvers av denne grensen.

Grenseoverskridende

Som et eksempel på godt norsk-russisk samarbeid, trakk Stoltenberg fram at de to landene lenge har drevet en felles forvaltning av fiskeressursene i grenseområdet.

– I tillegg er over 20 norske bedrifter representert i Murmansk. Mange av disse er leverandører til olje— og gassindustrien.

Nettopp petroleumsvirksomheten er en næring hvor det nå åpner seg ny muligheter for utvikling, både på russisk og norsk side. I et vedlegg til avtalen legges det også føringer for hvordan forekomster som krysser grensene skal forvaltes.

– En ny æra

President Medvedev trakk også fram transport som en mulig vekstnæring i Barentshavet og videre østover i Russlands arktiske strøk. Her pekte han spesielt på Nordøstpassasjen. Drøyt 130 år etter at det første skipet seilte gjennom isen til Stillehavet, gjøres det i disse dager forsøk på kommersiell skipsfart til Asia.

– Vi har også felles utfordringer når det gjelder havmiljøet, og vi kan samarbeide om miljø, strålevern og kjernefysisk sikkerhet, understreket presidenten.

Etter 40 år med forhandlinger, var det en etterlengtet avtale som ble undertegnet onsdag. Likevel var begge statslederne opptatt av at signeringen ikke innebærere en avslutning, men snarere en begynnelse.

– I dag innleder vi en ny æra i våre bilaterale forbindelser, sa Medvedev. Den norske statsministeren bifalt dette og la til at utenriksminister Støre (Ap) allerede torsdag åpner et nytt norsk konsulat i Arkhangelsk.