Verden

Øyboere lei amerikansk nærvær

Når Melissa Tomlinson i dag beskriver sitt anstrengte forhold til USA, snakker hun engelsk, språket hun engang avviste.

Den amerikanske Futenma-flybasen ligger i byen Ginowan på Okinawa. Innbyggerne klager over flystøy, forurensing og konflikter med soldatene. Et stort flertall vil ha basen fjernet. ISSEI KATO/REUTERS

 • Chico Harlan

Hun vokste opp her på øya Okinawa. Hennes mor var japansk og hennes far var en amerikaner som tjenestegjorde i Den amerikansk hæren. Han kom til Okinawa, forelsket seg, forelskelsen tok slutt og all kontakt opphørte.

— Jeg hadde planer om å oppspore ham, finne ham og gi ham et slag i ansiktet, sier 22-årige Melissa Tomlinson.

Melissa Tomlinson har japansk mor og amerikansk far og føler seg kulturelt forvirret. FOTO: CHICO HARLAN/THE WASHINGTON POST HARLAN

— Jeg ville finne ut hvem jeg er.Spenningene i Tomlinsons familie illustrerer den komplekse kulturkollisjonen som dominerer det politiske bildet på Okinawa. Og i det siste også mellom USA og Japan. samtidig som de skal mestre den vanskelige situasjonen med et fremadstormende Kina og et stridslystent Nord-Korea.

Sterke bånd

I 65 år, siden slutten av 2. verdenskrig, har befolkningen på Okinawa og amerikanske soldater stasjonert på baser i nærheten utviklet dype emosjonelle bånd som strekker seg over flere generasjoner. Det kompliserer den politiske og diplomatiske debatten om det amerikanske forsvarets tilstedeværelse på øya.

Disse tette båndene førte til at Japans statsminister Yukio Hatoyama måtte gå av i juni etter at han hadde lovet å kaste amerikanerne ut av Okinawa og ikke fikk det til. Hans etterfølger Naoto Kan ble nødt til å skarpt nedtone sin partifelles holdning til USA.

Et lydhørt flertall på Okinawa krever fortsatt at den amerikanske Futenma-flybasen skal stenges. Amerikanerne på sin side bruker beliggenheten nær Nord-Korea, Kina og Sørøst-Asia som argument for at basen bør bli værende.

Uroer segMange av innbyggerne på øya — som huser over halvparten av de 47.000 amerikanske soldatene som er stasjonert i Japan - klager mest over støyen, trangboddheten og kriminaliteten. Men følelsesmessige blodsbånd og kulturell forvirring forsterker disse bekymringene. Tomlinson, som lider under sin splittede identitet, forteller at hun har forsøkt å ta livet av seg «en del ganger» de to siste årene.

Tomlinson sier at hun kjemper for å overbevise seg selv – og andre – om at hun er en ekte japaner og en ekte okinaw. Hun opplever at hun har en «tvetydig» identitet og at hennes følelse av ikke å være en hel person noen ganger fører til dyp depresjon.

En generasjon av tokulturelle okinawer vet mye om interkulturelle forhold, i lite format.

De kjenner til forelskelse og splittelse, kamp om barnebidrag og møter.

De vet at japanske barn snakker om sine tokulturelle jevnaldrende som «halve», og den amerikansk-asiatiske skolen for barn av blandings-foreldre lærer barna opp til å kalle seg «dobbel».

Okinawas demografi skiller seg fra den på det japanske fastlandet. Antallet aleneforeldre og skilte er to ganger høyere enn gjennomsnittet i Japan. På den amerikansk-asiatiske skolen bor 70 prosent av de 80 elevene sammen med en enslig forelder, opplyser rektor Midori Thayer.

— Noen av barna lever dessverre aldri sammen med sin far, men de kan ikke kvitte seg med sitt DNA. Kroppen deres viser at de ikke er 100 prosent japanere, sier hun.

Denny Tamaki (50) lokal representant til det japanske parlamentet, vet bare at hans far, en amerikansk soldat som han aldri har sett, het William.

- Som okkupasjon

Da William reiste tilbake til USA og Tamakis mor bestemte seg for ikke å reise med, brente hun alle bilder og brev. Da de flyttet til en ny bolig fikk ikke William den nye adressen. Da Tamaki fylte 10 år, tok moren ham med på et offentlig kontor der de endret fornavnet hans til Yasuhiro.

Tamaki kan lite engelsk og vil ha den amerikanske basen fjernet fra Okinawa fordi «det føles som om vi er okkupert». Men han har en lidenskap for amerikansk musikk – Aerosmith er et eksempel - og amerikanske TV-serier.

For ti år siden forsøkte han å spore opp faren sin, men uten hell. Når barna spør om bestefaren sin, svarer han at det må etterforskere som i TV-serien CSI: Miami til for å finne ham.

Tomlinsons mor og far ble gift på Okinawa, deretter flyttet de sammen til delstaten Georgia i USA etter at hans tjenestetid på basen var over i 1975. Tomlinson ble født i Hinesville i Georgia da faren var stasjonert ved Fort Stewart.

Foreldrene ble skilt da hun var 3 år. Hun flyttet tilbake til Okinawa i 1990 sammen med moren. Faren beholdt foreldreretten over de to eldre søsknene, som ble igjen hos ham i USA.

Fra moren har Tomlinson bare fått høre stygge ting om sin far. Etter det første året på college, våren 2009, bestemte hun seg for å prøve å finne ham og tok en pause fra studiene.

I mars gikk det amerikanske militære ID-kortet hennes, som hun har fordi hun er datter av sin amerikanske far, ut på dato. Fra den amerikanske hæren fikk hun farens adresse. Hun sendte ham en e-post og ba ham undertegne søknadspapirene for et nytt ID-kort.

Fikk svar fra faren

Flere uker senere fikk hun svar fra faren som hun ikke hadde sett siden hun var 3 år.

«Hei Melissa. Å få høre fra deg kom som et sjokk, for å si det mildt. Jeg var ikke klar over at du snakker engelsk og slett ikke at du kan lese og skrive det også» skrev han.

«Jeg er ikke sikker på om du kan huske sist vi hadde kontakt, men da snakket du bare japansk. Å forsøke å bygge bro ved hjelp av ord etter all denne tiden ville være nytteløst. Noen ganger i løpet av livet må vi ta avgjørelser som vi ikke vet om er riktige eller ikke, men vi må uansett leve med dem», skrev han videre.

Tomlinson leste e–posten om og om igjen. Hun diskuterte den med venner, og sammen analyserte de ordene. De fortsatte kontakten via e-post, og hun fikk vite at han likte å fiske og at han savnet Okinawa. Han fortalte at han hadde tenkt på henne hver eneste dag.

Han skrev at han i alle disse årene hadde unngått å ta kontakt fordi han ikke ville at hun skulle bli dratt mellom sine to foreldre.

— Det ville ha gitt deg et ulykkelig liv, skrev han.

Norsk enerett: Aftenposten

Flere tusen demonstranter møtte frem til en demonstrasjon i Tokyo i april for å kreve at den amerikanske Futenma-flybasen på Okinawa skulle fjernes øyeblikkelig. TOSHIFUMI KITAMURA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Hikikomori» er det japanske navnet på de som gir opp og melder seg ut av sosiale fellesskap. Det er blitt en epidemi.

 2. VERDEN

  Trump ønsker å møte Putin i neste uke

 3. VERDEN

  Nord-Korea truer med å angripe den amerikanske øya Guam

 4. VERDEN

  USA har sluppet nye bilder fra tankskip-angrepet. Hva er det som sitter igjen på skipssiden?

 5. VERDEN

  Gjorde Iran en kjempebrøler under angrepet på to oljetankere? Dette hevder USA var det som skjedde.

 6. VERDEN

  På denne kinarestauranten må amerikanere betale 25 prosent ekstra