Verden

Nyvalg i Peru i april

Den peruanske nasjonalforsamlingens leder Manuel Merino overtok tirsdag presidentembetet etter at Martin Vizcarra ble avsatt dagen før. I april blir det nyvalg.

Nasjonalforsamlingens leder Manuel Merino ankom tirsdag innsettelsesseremonien der han ble tatt i ed som midlertidig president.
  • NTB-AFP
Demonstranter og politi støtte sammen nær nasjonalforsamlingen da de folkevalgte tok Manuel Merino i ed som midlertidig president. Bildet viser en demonstrant som hjelper en gateselger med å komme seg unna tåregass.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

59 år gamle Merino overtok i henhold til grunnloven presidentens oppgaver for den resterende perioden, som varer ut juli. Men umiddelbart etter å ha tiltrådt tirsdag, slo Merino fast at det skal holdes nyvalg både på president og nasjonalforsamling. Det skal skje i april.

Mandag kveld avsatte nasjonalforsamlingen Vizcarra som president etter en riksrettsavstemning. Vizcarra kommenterte kort tid etter at han ikke ville motsette seg det og at han forlot presidentkontoret med hevet hode. Men tirsdag stilte han spørsmål rundt legitimiteten.

– Legitimitet står på spill fordi grunnlovsdomstolen har ennå ikke kommet med noen kjennelse, og legitimitet er noe som folket gir, sa Vizcarra.

Han ble avsatt etter anklager om å ha mottatt bestikkelser da han var guvernør i Moquegua-regionen sør i landet i perioden fra 2011 til 2014, og etter å ha blitt beskyldt for dårlig håndtering av koronakrisen i landet.

Vizcarra sa i sin forsvarstale før avstemningen at han ikke hadde gjort noe galt.

Anklagene som de folkevalgte rettet mot Vizcarra, er under etterforskning av landets påtalemyndighet, men det er ikke tatt ut noen siktelse.

Det var sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen i Lima idet Merino ble tatt i ed tirsdag. Det ble brukt tåregass mot demonstrantene. Rundt 30 personer ble pågrepet. Et ikke oppgitt antall ble skadd.