Gordon Brown taus om statsminister-jobben

Kravene om statsministerens avgang vokser i styrke.

Les også:

Nick Clegg kan til tross for et dårlig valgresultat få en nøkkelposisjon etter valget. FOTO: AFP

Siste: Det offisielle resultatet er et parlament der ingen av partiene får rent flertall, melder Sky News.

612 av 650 mandater er nå fordelt:

Det konservative partiet: 289 (+91)

Labour: 245 (— 85)

Liberaldemokratene: 51 (- 6)

Kilde: BBC klokken 10.17, fredag morgen.

Aftenposten.no kommer tilbake med mer.

Det har vært en blodig natt for Labour i Storbritannia. Flere britiske statsråder har mistet sine plasser i Underhuset i natt, blant annet arbeidsminister Jim Knight og innenriksminister Jacqui Smith.

Men Gordon Brown sa ikke et ord til pressen da han kom hjem til statsministerboligen i London, Number 10 Downing Street.

Statsministeren holdt en tale i natt til velgerne, der han understreket at man nå måtte forsøke å få dannet en styringsdyktig regjering.

Ifølge flere britiske medier har Browns rådgivere i natt forsøkt å få til en avtale med Nick Clegg og Liberaldemokratene. Resultatet av disse samtalene er fortsatt uklart, skriver The Guardian .

Storbritannia har ikke hatt en koallisjonsregjering siden andre verdenskrig, men ifølge britiske medier har flere Labour-politikere signalisert at partiet er villig til å dele makten med LibDem.

Kilder nær Brown opplyser at det har vært intense samtaler innad i regjeringen om hva Labour kan tilby LibDems. Flere ledende Labour-politikere, som Harriet Harman, Lord Mandelson, David Miliband og Alan Johnson har signalisert at Labour er villige til å gå inn i koallisjon, skriver Daily Mirror.

Lydrapport fra Aftenpostens korrespondent, Eirin Hurum, fredag morgen:

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/05/07-uk-election/audioplayer.swf", { width:"466px", height:"40px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {statsId:"ukelection", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"});

Krever avgang

Men kravene om at Brown må gå er i ferd med å øke i styrke fredag morgen.

- Han kan ikke fortsette som statsminister, sier den konservative politikeren Michael Gove til Sky News.

— Bare tanken om at Gordon Brown og Labour kan forsøke å klamre seg til makten vil virkelig sjokkere veldig mange, sier George Osborne.

Også fra hans egne blir det sagt klart og tydelig at Labour må gi opp ett hvert forsøk på å fortsette å styre landet.

— Labour har tapt, de konservative har vunnet, de konservative bør styre, sier tidligere innenriksminister for Labour, David Blunkett ifølge Sky News.

Bare tanken om at Gordon Brown og Labour kan forsøke å klamre seg til makten vil virkelig sjokkere veldig mange.
George Osborne, konservativ politiker.

Nøkkelposisjon

Liberaldemokratenes Nick Clegg uttrykte skuffelse over det dårlige valgresultatet, men har foreløpig ikke villet si noe om hvem han kommer til å støtte.

Hans parti kan til tross for et skuffende resultat likevel få en nøkkelposisjon, ettersom ingen av partiene ser ut til å få rent flertall.

Clegg er ventet å skulle diskutere valgresultatet med sine kolleger i Liberaldemokratene lørdag.

- Kommer ikke til å lykkes

Storbritannia-kjenneren Per Edgar Kokkvold tror at Brown vil bli skandalisert om han nå forsøker å klamre seg til makten.

— De konservative får ikke flertall og det er en viss mulighet for at Gordown Brown gjør et forsøk på å få i stand en avtale med de liberale, men det er jeg overbevist om at ikke kommer til å lykkes. Hverken opinionen eller mediene vil akseptere det, sier generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

- Og Gordon Brown kommer til å bli stemplet som en dårlig taper dersom han klamrer seg til makten.

Gordon Brown kommer til å bli stemplet som en dårlig taper dersom han klamrer seg til makten.
Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

- Mistet mandatet

Gjennom natten har valgresultatene tikket inn og det ser nå ut til at Det Konservative partiet vil bli landets største, men uten rent flertall i parlamentet.

- Labour har mistet mandatet til å styre vårt land, sa partileder David Cameron i sin tale natt til fredag.

Han turte likevel ikke å slippe jubelen helt løst, ifølge BBC . Både valgdagsmålingen og tallene fra nattens opptelling viser foreløpig at Storbritannia er på vei mot det mange briter har fryktet, et parlament der ingen av partiene har rent flertall.

Dermed kan Cameron bli avhengig av støtte fra Liberaldemokratiene eller andre småpartier, som lojalistpartiene i Nord-Irland.

Labour har mistet mandatet til å styre vårt land.
Partileder for Det konservative partiet, David Cameron.
David Cameron slapper av på den lokale puben etter en lang natt. FOTO: AP
- Nederlaget var lesbart i øynene til Gordon Brown, skriver BBCs kommentator.
Gordon Brown er taus om valgresultatet.