En sjelden soppinfeksjon har drept tusenvis av mennesker i India. Titusenvis har måttet operere bort et øye.
De overlevde koronaviruset, men er blitt kastet inn i mørket.
Behandlingen består ofte av kirurgi, men svært mange dør likevel.
Verden

De overlevde korona. Så ble de rammet av en dødelig sopp.

Maharashtra, India (The Washington Post): Soppinfeksjonen rammer covid-pasienter mens de er i ferd med å komme seg etter behandling.

  • Ronny Sen
  • Niha Masih

Den voldsomme koronapandemien som har herjet i India i år, tok livet av titusener av mennesker. Men flere tusen av dem som overlevde, kom snart tilbake på sykehusene med en uhyggelig soppinfeksjon som kalles mukormykose.

Pasientene klager over alt fra uskarpt syn til hengende øyenlokk eller rennende nese. Mest utsatt er diabetikere og folk med svakt immunsystem. I mange tilfeller er den eneste behandlingen å fjerne soppen fra området som er infisert, og det er ofte øynene.

Pasientene blir som regel syke 12–18 dager etter at de er blitt friske av covid-19.

– Dette er en kjøttetende sopp som ødelegger vevet mens den vokser, sier Ashkay Nair, en okuloplastisk kirurg som behandler mukormykose-pasienter i Mumbai.

Før pandemien hadde Nair ti slike pasienter i året, men hittil i år har han behandlet nesten 100 tilfeller. Hvis det er bihulene som er rammet, må de renskes opp. Hvis øyet er infisert, må øyeeplet, øyenlokket og musklene rundt øyet fjernes, slik at bare den benete øyehulen blir tilbake.

India har så langt registrert snaut 32 millioner tilfeller av koronasmittede, men det reelle tallet skal være mye høyere. 425.000 mennesker har mistet livet i pandemien.

Mangler medisiner

India er gått nesten tom for medikamentet som brukes til å behandle soppen, amfoterisin B. Den kostbare medisinen må injiseres i minst tre til fem uker etter operasjonen. Det øker kostnadene og gjør behandlingen mer komplisert.

Legene tror at en av grunnene til bølgen av soppsmitte i India, er den voldsomme bruken av steroider i behandlingen av covid-19-pasienter. Steroider bedrer utfallet for alvorlig syke covid-pasienter, men gjør dem også mer utsatt for soppinfeksjonen ved å presse opp blodsukkernivået. Dessuten blir immunforsvaret kraftig svekket.

Denne soppinfeksjonen er langt mer dødelig enn covid-19. 70 prosent av dem som utvikler en infeksjon i øyet, overlever. Hvis infeksjonen rammer hjernen, er det bare 10–15 prosent som overlever.

I andre halvdel av juli hadde India registrert over 45.000 slike tilfeller, hvorav 4300 hadde mistet livet, ifølge indiske helsemyndigheter.

Fotografen Ronny Sen tilbrakte en uke i den folkerike delstaten Maharashtra vest i India sammen med pasienter som har tatt den vanskelige beslutningen om å fjerne et øye for å overleve den dødelige sykdommen. Her har det vært 8000 tilfeller av infeksjonen og nesten 700 pasienter er døde. Her er noen av historiene deres.

To uker etter at Khurshida Banu (49) kom hjem fra sykehuset etter å ha vært svært syk med covid-19, ble hun rammet av den farlige soppinfeksjonen.

Khurshida Banu

Den 49 år gamle kvinnen var en omsorgsfull mor og trofast hustru som viet sitt liv til å sørge for familiens ve og vel. Etter at barna giftet seg og flyttet hjemmefra, så hun frem til noen rolige dager og tid til å leke med barnebarna. Dette året har endret alt.

I februar ble Khursida Banu smittet av covid-19 og fikk alvorlige skader på lungene. To uker etter at hun kom hjem fra sykehuset, kunne hun ikke åpne et av øynene.

– Det var som om øyet ikke eksisterte, forteller sønnen Ilyas.

Familien fikk sjokk da legen sa at det måtte fjernes.

– Hvis vi ikke tar ut øyet, overlever hun kanskje ikke, sa legen. Banu har diabetes og lå 40 dager på et offentlig sykehus, der hun fikk gratis behandling for svart sopp. Like før hun skulle utskrives, ble hun rammet av slag. Høyre hånd og benet ble lammet.

Nå er hun hjemme igjen, men dagene går med til behandling hos fysioterapeuten og besøk på sykehuset for å få skiftet bandasje på øyet.

– Allah er god og har reddet et av øynene mine, sier hun. Jeg er glad for å være tilbake hos familien.

Anil Baburao Wankhede jobbet tidligere som fotograf.

Anil Baburao Wankhede

Som fotograf var Anil Baburao Wankhede avhengig av sine to arbeidsredskaper: Nikon-kameraet og synet. Han fotograferte drømme-brylluper og forelskede par som forlovet seg. Han sørget for at familien fikk mat på bordet, og inntektene bidro til å betale for utdannelsen til sønnen og datteren.

I april kom han seg etter et kort sykehusopphold med covid-19. Men i løpet av noen dager måtte han legges inn igjen. Det høyre øyet var hovnet kraftig opp.

I juni var Wankhede fremdeles på sykehuset. Ansiktet var omgitt av en mengde slanger. Øyet var fjernet, men han mistet nesten livet da flere indre organer sviktet samtidig.

Wankhede sier at han føler seg på gyngende grunn. Hans bror måtte låne mye penger for å betale behandlingen. 56-åringen er usikker på om han kan gå tilbake til jobben.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne jobbe nå, sier han. Mitt liv er ødelagt. Jeg ser bare mørke.

Surekha Khadche og familien har brukt alle sparepengene sine på sykehusregninger.

Surekha Khadche

Tiden er i ferd med å renne ut for Surekha Khadche og hennes familie. I april, to uker etter at hun fikk covid-19, begynte det høyre øyet hennes å renne. Så hovnet det opp og ble vondt. En MRI-skanning viste at bihulen hennes var full av svart sopp. Familien ble forferdet. En slektning hadde nylig mistet livet før han kunne få behandling for den samme soppinfeksjonen.

Legene sa Sureka måtte opereres straks, fordi infeksjonen snart kunne spre seg til hjernen. Men de kunne ikke gjøre inngrepet før hun testet negativt for koronaviruset.

Den 49 år gamle kvinnen tilbrakte mer enn en måned på sykehuset, og det meste av familiens sparepenger gikk med til å betale regningen på tilsvarende 100.000 kroner. Mens familien strevde for å skaffe amfoterisin-sprøytene hun behøvde etter sykehusoppholdet, så det ut til at infeksjonen var i ferd med å spre seg til det andre øyet. Nå henger venstre øyenlokk og kan knapt åpnes.

Hun behøver akutt behandling for å redde det andre øyet. Covid var «ingenting» sammenlignet med mukormykose, sier hun.

– Jeg føler det som om jeg ikke lever lenger.

Baburao Kamble hadde tidligere en månedsinntekt som varierte fra 1000 til 3000 kroner. Nå har han fått en sykehusregning på 135.000 kroner.

Baburao Kamble

45-åringen selger te på forskjellige byggeplasser i Pune. Inntektene har vært ujevne. I gode måneder kunne han tjene opp mot 3000 kroner, men i magre perioder greide han ikke engang 1000 kroner.

Men inntektene stanset helt opp da landet ble stengt ned i fjor. I februar fikk han covid-19. Etter en uke med sykdommen skjøt blodsukkeret til værs. Deretter begynte synet på høyre øye å svekkes.

Det var den svarte soppen, sa legen. Den eneste medisinen som kunne redde ham, var vanskelig å få tak i og kostet mer enn han tjente. Hver dag i en hel måned ville han trenge seks amfoterisin-injeksjoner. Regningen kom på svimlende 135.000 kroner.

Kamble tok ut pengene fra en langsiktig sparekonto. Hans kone solgte gullsmykkene. En fetter tok opp lån på hans vegne. Familien flyttet inn hos en slektning for å redusere de daglige utgiftene.

– Hvordan skal jeg greide denne enorme økonomiske byrden nå, spør han.

Somnath Bodke har vært på sykehus i flere måneder. Han savner datteren.

Somnath Bodke

I mange år underviste Somnath Bodke skolebarna i det lokale språket marathi i delstaten Maharashtra. Da pandemien brøt ut, stengte skolene, og Bodke testet positivt for covid.

Symptomene på svart sopp begynte ti dager etter at han var utskrevet fra sykehuset. Han begynte å få vondt i kjeven, og deretter hovnet øyet opp. Til slutt begynte øyenlokket å henge. En CT-skanning avslørte infeksjonen.

Tre sykehus i byen Nashik ga beskjed om at de ikke hadde amfoterisin, medisinen han behøvde mot soppen. Det store sentralsykehuset rådet ham til å dra til Mumbai for å få behandling.

Siden midten av mai har Bodke og hans bror bodd på et stort statlig sykehus i Sion i Mumbai. Der fjernet de det venstre øyet hans. Hodesmertene har avtatt etter operasjonen, men humøret er dårlig.

– Livet er blitt vanskelig. Jeg gråter stille for meg selv, sier han. Det som gjør smerten verre, er at han ikke får være sammen med sin lille datter. Hun ringer hver dag og spør når han kommer hjem. Det vil ta minst en måned til før han kan skrives ut.

– Pappa, vi er glad i deg. Kom hjem snart, er du snill, sa datteren forleden i telefonen.

Etter at Chitra Arun Rakshe ble frisk av covid-19, ble hun rammet av soppinfeksjonen.

Chitra Arun Rakshe

I mars mistet den 47 år gamle husmoren i Pune faren sin i et hjerteanfall. Rakshe og ektemannen tilbrakte 10 dager i foreldrenes hjem i forbindelse med begravelsesritualet. Mange slektninger kom for å vise sin deltagelse. Noen hadde med seg viruset.

Da paret kom hjem, testet de positivt for koronaviruset. De ble innlagt og lå ti dager på sykehuset i april. De fire barna feiret at foreldrene kom hjem. Men gleden varte ikke lenge.

Irritasjonen i hennes venstre øye ble verre, og hun gråt av smerte. Snart falt øyenlokket helt ned. Da hun løftet det opp, kunne hun ikke se noe.

Hun tryglet legen om å redde øyet hennes, men eneste mulighet var å fjerne det. Nå skifter datteren Kajal (25) bandasjen hver dag. Alt som er tilbake er "hud" og et "tomt hull", forteller Kajal.

Chitra Rakshes lege sa hun kanskje kan få et kunstig øye om to måneder. Men for tiden er hun helt traumatisert.

– Jeg unner ikke engang min verste fiende å bli smittet av en slik sykdom, sier hun.

Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

  1. India
  2. Koronaviruset