Russland tapte homokamp i FN

(NEW YORK/Aftenposten): – Umoralsk! hevdet Saudi-Arabias representant. – Udemokratisk! fastslo Hviterussland.

- En viktig seier, sa May-Elin Stener, nestkommanderende ved den norske FN-delegasjonen, etter avstemmignen i New York tirsdag.
  • Kristoffer Rønneberg

Til tross for kraftige protester fra enkelte land: Et flertall vedtok i FN i tirsdag at registrerte partnere av homofile FN-ansatte skal ha de samme lønnsforholdene som andre ektefeller.

– En viktig seier, sier Norges FN-viseambassadør, May-Elin Stener.

Hun er svært fornøyd etter at et russisk forslag om å redusere rettighetene til homofile FN-ansatte ble nedstemt av de 193 landene i hovedforsamlingen.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, bestemte i juli 2014 at verdensorganisasjonen skulle anerkjenne homofile ekteskap for samtlige 43.000 ansatte, ikke bare for ansatte fra de landene der homofile ekteskap er lovlig.

Homofile partnere i FN-systemet fra et land som Malaysia, der homofili er ulovlig, kan dermed gifte seg i et land som USA eller Norge og deretter få alle tilleggene som vanlige ektefolk vil få.

Tiltaket fikk Russland til å steile, og saken endte til slutt opp til avstemming i hovedforsamlingens budsjettkomité.

– Generalsekretæren bør ikke få ta slike avgjørelser uten at det går til avstemming først, sa den russiske viseambassadøren før stemmeavleggelsen tirsdag.

Spente norske diplomater

Han fikk støtte fra en rekke land, deriblant Saudi-Arabia og Hviterussland. Den saudiske FN-representanten konstaterte kort at homofile partnerskap er "moralsk uakseptable," mens en FN-representant for regimet i Hviterussland klaget over at hele prosessen hadde vært for lite demokratisk.

Norske diplomater var svært spente før avstemmingen i går. Det var uvisst hvilken retning en lang rekke land utenfor Vesten ville gå i – om de ville støtte det russiske forslaget eller om de ville akseptere likestilte vilkår for homofile FN-ansatte.

Russland endte opp med et klart nederlag. 43 land stemte for forslaget, 80 stemte mot og 37 unnlot å stemme. I tillegg valgte 33 land å holde seg borte fra avstemmingen.

Store land som Kina og India valgte å støtte Russland i avstemmingen. Flere land som forbyr homofile ekteskap, deriblant Indonesia og Vietnam, valgte å avstå fra å stemme.

– Dette er en viktig symbolsak for like rettigheter, så det er klart at vi er veldig fornøyde. Det ble langt mindre jevnt enn vi hadde trodd, sier May-Elin Stener, Norges viseambassadør i FN.

Russland gir ikke opp

Saken handlet også i stor grad om hvilken autoritet FNs generalsekretær skal ha. Beslutningen i går forhindrer at det blir skapt en presedens der FNs generalforsamling kan gå inn og styre organisasjonens indre mekanismer på detaljnivå.

– Generalsekretæren setter naturligvis pris på støtten fra medlemslandene som mener at det er hans oppgave å håndtere slike saker som har med FN-ansatte å gjøre, sier Farhan Haq, en talsmann for Ban Ki-moon, til Aftenposten.

Russlands viseambassadør i FN, Peter Ilitsjev, sa i sitt innlegg i går at han mener at Ban Ki-moon legger seg opp i enkeltlands lovgivning ved å gi homofile partnere like rettigheter som ektefolk av ulike kjønn.

Etter avstemmingen gjorde han det klart at Russland ikke gir opp kampen.

– Vi mener at generalsekretærens endring er i strid med FN-traktaten og at den derfor ikke er gyldig, sa han etter at nederlaget var et faktum.

kris@ap.no