Verden

En omstridt nasjonalist eller en erkekonservativ veteran? Det kan bli alternativene når Frankrike velger ny president.

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Venstresiden er splittet og i full krise. Det franske presidentvalget kan stå mellom høyrepopulisten Marine Le Pen og den dypt konservative veteranen François Fillon.

François Fillon favoritt til å bli ny fransk president etter brakseieren i nominasjonsvalget. I den avgjørende valgomgangen er det sannsynlig at han vil møte nasjonalisten Marine Le Pen.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Respekt, stolthet og autoritet. Dette skal være bærebjelkene i Frankrike de neste årene dersom François Fillon får det som han vil.

Den konservative politikeren ble i helgen valgt til presidentkandidat for partiet Les Républicains. Foreløpig viser de fleste meningsmålingene at han vil møte Front Nationals leder Marine Le Pen i finalerunden i presidentvalget i mai. Venstresiden er splittet og ser ut til å slite med å samle seg om én kandidat.

Mens Fillon ble stemt frem av eldre franskmenn og kvinner fra distriktene, er Le Pens kjernevelgere arbeiderklassene i de samme områdene.

  • Les også økonomiredaktør Ola Storengs kommentar: Marine Le Pen kan vinne valget - og ta knekken på euroen.

Dermed kan moderate velgere – og elitene i Paris – bli satt fullstendig på sidelinjen når det franske valget starter i april. Kampen vil heller stå mellom en dypt konservativ kristen tradisjonalist og en nasjonalist fra et utskjelt parti på ytre høyre.

Le Pen er jo nesten for kommunist å regne i forhold til Fillon

Her er en oversikt over hvor de to står i de viktigste politiske spørsmålene:

1. Økonomi:

Fillon blir sammenlignet med den britiske «jernkvinnen» Margaret Thatcher. Han vil utsette den franske økonomien for «sjokkterapi» ved blant annet å kutte 500.000 offentlige jobber, heve pensjonsalderen, forlenge arbeidsuken, ta et oppgjør med fagforeningene og redusere selskapsskatten. Fra venstresiden hagler allerede beskyldningene om at han vil rasere den franske velferdsstaten.

Selv om Marine Le Pen ofte omtales som en høyrepopulist, står hun godt til venstre for Fillon i den økonomiske politikken, ifølge førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold.

– Le Pen er jo nesten for kommunist å regne i forhold til Fillon, sier Orban og ler.

– Hun kommer til å argumentere for at hans politikk er skadelig for arbeiderklassen.

François Fillon er en veteran i fransk politikk, men har likevel klart å skape entusiasme rundt sitt kandidatur. Han var blant annet statsminister i fem år mens Nicolas Sarkozy var president.

2. Verdispørsmål:

Fillon, som er katolikk, har hatt et konservativt syn på spørsmål om abort og homofili gjennom hele sin politiske karrière.

Han vil gi mer støtte til familier og er mot loven som åpner for ekteskap mellom homofile, men har sagt at han ikke vil reversere den. Han vil imidlertid gå tilbake på retten til adopsjon for homofile par.

I likhet med Marine Le Pen snakker han om behovet for å gjenopprette den franske identiteten og stoltheten, og har stor støtte i den konservative katolske kirken. Fillon tar også en hard linje mot islamsk fundamentalisme: han har blant annet skrevet en bok kalt «Slik overvinner vi islamsk totalitarisme».

«Frankrike er ikke en multikulturell nasjon,» sa Fillon i den siste TV-debatten.

Også i Front National er det sterke verdikonservative strømninger. Partiet har gjennom mange år profilert seg som et sterkt islam- og innvandringskritisk parti.

3. Utenrikspolitikk:

I et markert skifte fra dagens politikk, tar Fillon til orde for en oppmykning mot Russland og for midlertidig å alliere seg med Syrias diktator Bashar Al-Assad i kampen mot IS. Dette er ideer som ligner på det Donald Trump har snakket varmt om i USA.

– Fillon vil tilbake til en klassisk gaullisme der Frankrike er deltagende i allianser, men ikke bundet på hender og føtter. Han mener man har kjørt seg fast i en konfrontasjonslinje med Russland som ikke bidrar til å løse konflikter, og ønsker en mer pragmatisk linje, sier Orban.

Front National er allerede kjent for å ha nære bånd til Russland. Blant annet mottok partiet et lån på 80 millioner kroner fra en russisk bank med forbindelser til Putin da de var i pengeknipe i 2014.

Mens begge kandidatene er markert prorussiske, er skillelinjene langt større i spørsmål om EU, euro og samarbeid i Europa. Fillon ønsker et tydeligere fransk lederskap i unionen, men tar ikke til orde for fundamentale endringer.

Le Pen ønsker seg en folkeavstemning om Frankrikes EU-medlemskap, gjeninnføring av nasjonale grenser og en reforhandling av EUs traktater.

Hvem vinner?

Fillon vil ta en soleklar seier over Marine Le Pen i den siste og avgjørende runden i presidentvalget, ifølge prognosene. På snittet av de siste tre målingene får Fillon 66,3 prosent av stemmene i et slikt scenario.

Men etter en rekke valgskreller de siste årene, sist ved det amerikanske presidentvalget, er det få som tør å være helt skråsikre. Mye kan også endre seg på de fem månedene frem til valget.

– Hvor er den delen av høyresiden som er forankret i folket? Hvorfor stemte ikke den delen? Fordi de føler seg glemt og oversett av Fillons økonomiske program, sier Orban.

– Dette er en velgerkrets som kan fanges opp av en troverdig venstrekandidat, eller av Le Pen, som kan appellere til arbeiderklassens frykt for å miste jobbene sine.

Marine Le Pen ligger godt an til å komme til andre runde i det franske presidentvalget, men vil tape mot nesten enhver kandidat, ifølge meningsmålingene.

Den franske forskeren mener man kan komme til å se en slags byttehandel, der Fillon stjeler noen av Le Pens mest konservative velgere, mens Le Pen vil ta igjen det tapte blant moderate arbeiderklassevelgere.

Orban tror imidlertid at Fillon vil bevege seg mot sentrum i den generelle valgkampen for å demme opp for en Le Pen-overraskelse.

– Han er en klok og erfaren politiker, og han kommer til å modifisere noen av valgløftene sine. For eksempel kan han redusere antall offentlige ansatte som skal sparkes med et par hundre tusen, og si at det skal gjøres ved naturlig avgang. Da er han plutselig på linje med de mer sentrumsorienterte, sier Orban.

Hør Aftenpostens reportere og førsteamanuensis Franck Orban diskutere presidentvalget etter valget av Fillon til Republikanernes representant.

Les mer om

  1. Marine Le Pen
  2. Front National
  3. Frankrike
  4. EU
  5. Paris
  6. Folkeavstemning